Managed hosting door True

Is storage wel groen in het gebruik?

 

Iedereen is groen tegenwoordig. Groen is geen indicatie van adolescentie. Integendeel. Groen is een volwassen marktbenadering en geeft aan dat je goed hebt nagedacht over de gevolgen van je producten en diensten voor het milieu. Maar het leveren van groene producten en diensten maakt het gebruik ervan nog niet per definitie groen.

Zeker in het geval van storage blijft het gebruikersaspect in relatie tot groene dataopslag vaak nog onderbelicht. Een databaseserver kan energie-efficiënt zijn. Het datacenter waar de server wordt ondergebracht kan eveneens energiezuinig en groen zijn ingericht. Toch geeft dit een storage-omgeving op klantniveau nog niet het ultieme groene karakter. Daar is meer voor nodig.

Voor resellers ligt er in mijn ogen nog een groot terrein braak om een storage-omgeving in al zijn facetten groen in te richten voor klanten. Een storage-totaalconcept levert de klant in dat geval een inrichting van de dataomgeving die rekening houdt met het gebruik. Data die nooit meer wordt gebruikt, kan worden weggeschreven naar een energiearme storage-omgeving. Data die af en toe nog wordt geraadpleegd, mag iets minder energiezuinig worden beheerd. En alleen ‘hot' data, oftewel data die nog regelmatig wordt geraadpleegd en gewijzigd, mag op de wat minder groene netwerkschrijven draaien.

Is een klant nog niet klaar voor het ‘groene' argument, dan helpen de aspecten van efficiëntie en kostenefficiëntie hem misschien over de drempel. Een volledig groene inrichting van een storage-omgeving betekent dat er energie en daarmee concreet geld wordt bespaard. Daarnaast kan ‘groen' vanwege de genomen efficiëntiestappen gunstig uitwerken op beveiliging, back-up & restore, en compliance ten aanzien van regelgeving.

Voor het inrichten van een groene storage-omgeving op gebruikersniveau, is het wel noodzakelijk om eerst inzicht te krijgen in de verschillende soorten data die klanten op hun systemen hebben staan. Welke soorten data zijn er? Welke data is belangrijk? Waar staat deze data? En hoe beweeglijk is die data (nog)? De antwoorden op deze vragen bieden belangrijke aanknopingspunten voor het inrichten van een storage-omgeving die ook in het gebruik groen is.

Frank Bertram, directeur onderzoeksorganisatie MDES HotColdFrozenData

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2819630). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.