Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Echt nep

 

Jacob Spoelstra

Facebook is weer druk bezig allemaal profielen te verwijderen. Vorige week werden al een aantal extreem rechtse mensen van Facebook geweerd en deze week werden twee Russische netwerken verwijderd. De accounts werden overigens niet verwijderd vanwege de inhoud maar omdat ze de regels van Facebook hebben overtreden. Zo deden de Russische profielen zich voor als iemand anders. Maar dan kun je bijna alle accounts van Facebook halen. Je anders voordoen is het hele concept van Facebook.

Facebook komt graag neutraal over, maar dat zijn ze natuurlijk niet. Facebook is gewoon een commercieel bedrijf. Die zijn net zo objectief als de gemiddelde adviseur in de ict. Die wil ook gewoon geld verdienen. Het is ook niet meer dan toevallig dat de adviezen van de adviseur ook vaak weer extra uurtjes (dus extra factuurtjes) opleveren voor diezelfde adviseur. Niemand is neutraal. Zelfs een dokter stopt met de behandeling als hij er geen geld voor krijgt.

Doorverkopen

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Als Facebook echt objectief zou zijn dan zouden ze zeggen: ‘Wij bemoeien ons niet met de inhoud. Wij zijn gewoon een prikbord en wij prikken er af en toe wat advertenties tussen. O ja, en alles wat jij op dat prikbord zet dat verkopen we door.’

Als Facebook ook echt de privacy zou beschermen, zoals ze zeggen, zouden ze juist nepaccounts moeten toejuichen. Dan kun je namelijk lekker anoniem dingen posten zonder dat het ten koste gaat van je privacy. Maar Facebook is het tegenovergestelde van privacy. Dat zou het werkwoord ‘facebooken’ ook moeten betekenen: ‘ik facebook: ik lek mijn privégegevens’.

Bedrijfskosten

Facebook weet dit overigens zelf donders goed, want waarom zouden ze anders vijf miljard dollar (!) reserveren om de boetes voor privacyschendingen te kunnen betalen? Facebook ziet dit gewoon als bedrijfskosten.

Overigens heb ik het hierboven over Facebook, maar ik bedoel natuurlijk ook Instagram en WattsApp. De twee nepaccounts van Facebook.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6658891). © Jaarbeurs IT Media.

7,4


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.