Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Niet te vertrouwen

 

Vroeger had je de uitdrukking 'Zo betrouwbaar als de bank van Engeland'. Die uitdrukking wordt volgens mij niet zo snel meer gebruikt. Nu had je vroeger nog wel meer uitdrukkingen die we nu niet meer zo snel zullen gebruiken. Zo werd bij ons in Friesland de uitdrukkingen 'Zo smerig als een Turk' en natuurlijk 'Dikke Drent' nog al eens gebruikt. Deze uitdrukkingen lijken op het eerste gezicht heel discriminerend en, om heel eerlijk te zijn, dat was ook zo.

Tijden veranderen gelukkig en dus uitdrukkingen ook. We vertrouwen nu niemand meer. Ook de bank van Engeland niet. Sterker nog, eigenlijk vertrouwen we niet één bank meer. Toch is er niemand die zijn geld van de bank afhaalt en het in een oude sok legt onder het matras (daar schijnen dieven nooit te zoeken).

Ook in de ict vertrouwen we niemand. Partijen als Microsoft, Apple, Google en Facebook zien we als geldwolven die als Big Brother over ons waken en onze gegevens verpatsen aan de hoogste bieder. Toch vertrouwen we inmiddels onze meest belangrijkste gegevens toe aan deze techgiganten die natuurlijk het beste met ons voor hebben en daarom ook overal ter wereld brievenbussen hebben om maar geen belasting te hoeven betalen.

Oude doos

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Vroeger bewaarde je al je belangrijke gegevens op zolder in een oude doos. Ik heb al drie keer een kopie van mijn hbo-diploma bij mijn oude school op moeten vragen omdat mijn vrouw het origineel (en de kopieën) bij elke verhuizing weggooit omdat ze denk dat ik hem zelf heb gemaakt. Inmiddels heb ik een kopie opgeslagen in de cloud.

We vertrouwen ons belangrijkste bezit toe aan iets of iemand die we niet kennen en we hopen maar dat het veilig is en dat ze er goed op passen. Hetzelfde als je je kind voor het eerst achter laat bij een vijftienjarig meisje waarvan jij denkt, dat is een keurig meisje. Vorige week heeft ze voor het eerst met haar vriendinnen zitten blowen. Vertrouwen gaat om het stukje dat je niet ziet. En dat is natuurlijk lastig met ict want daarvan zie je heel veel niet. Laten we er daarom maar op vertrouwen dat het goed komt. Er bestaat toch niet voor niets de uitdrukking: ‘Zo betrouwbaar als de iCloud’. Toch?

Overigens dat van die dikke Drent klopt echt. Drenten schijnen de dikste mensen van Nederland te zijn. Echt waar, je kunt me vertrouwen. Het stond op internet. Ik heb het er zelf opgezet.

(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 06/2018.)

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6520542). © Jaarbeurs IT Media.

8,3


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.