Managed hosting door True

Spoelstra Spreekt: Grote boze broer

 

Jacob Spoelstra

Bits of Freedom heeft de nieuwe nominaties voor de Big Brother Award bekend gemaakt. Het zijn Hugo de Jonge voor het coronabewijs, Fred Grapperhaus vanwege het oprichten van de Nationaal Co├Ârdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen voor het afhandelen van de toeslagenaffaire. Zij zijn volgens Bits of Freedom de grootste privacyschenders van Nederland.

Uiteraard werken alle drie de personen bij de overheid. De overheid wordt door Bits of Freedom gezien als grote boze broer en in het geval van de toeslagenaffaire is dat natuurlijk een volkomen terechte constatering. Maar waarom alleen mensen die bij de overheid werken nomineren?

Kleine eervolle vermelding

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Waar blijven de nominaties voor Google, Facebook of Apple? Of misschien zelfs Albert Heijn? Bedrijven die de lak hebben aan onze privacy en hun reet afvegen met de complete AVG. Sterker nog, ze hebben hun verdienmodel gemaakt van het verkopen van onze gegevens. Of wat dacht je van hackersgroep Hive die bedrijven via ramsomware hackt zodat ze überhaupt niet meer bij onze gegevens kunnen mits ze miljoenen losgeld betalen? Ook geen nominatie! Terwijl een kleine eervolle vermelding wel op zijn plaats was geweest.

Maar nee, Bits of Freedom kiest zoals altijd voor het kwade monster: de overheid. De satan waarbij geen bitje veilig is en die alles wil weten van haar inwoners zodat ze hier optimaal van kan profiteren. Terwijl als de Belastingdienst echt alles van de aanvragers van een toeslag had geweten, dan was die hele toeslagenaffaire nooit gebeurd. Probleem was juist dat ze met te weinig gegevens verkeerde conclusies trokken.

Googlen

Het gaat er niet om welke gegevens je verzamelt, maar wat je ermee doet. Als ik in het ziekenhuis lig, vind ik het heel prettig dat ze alle medische gegevens van mij hebben. Maar zodra het ziekenhuis die in het bezit heeft, hebben ze een nominatie van Bits of Freedom op zak. Gelukkig kan het ziekenhuis altijd nog even mijn medische gegevens googlen. Kans is groot dat zij die gegevens wel hebben.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7274643). © Jaarbeurs IT Media.

8


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.