Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Slechts helft functionaliteit

 

Als er één sector is waar producten slecht of slechts voor de helft gebruikt worden dan is het de ict--sector. Het kan voor leveranciers super frustrerend zijn als ze zien hoe slecht van de mogelijkheden van hun mooie oplossingen gebruik wordt gemaakt. Je geeft gebruikers honderd knopjes maar ze drukken maar op drie. Het is alsof je een iemand op de A6 met een vliegtuig ziet rijden en dat je dan tegen de piloot zegt: ‘Hij kan ook vliegen hoor’ en dat de piloot dan zegt: ‘ja maar deze weg ken ik’.

Grootste oorzaak van dat de functionaliteit zo slecht wordt benut, is dat we geen trainingen meer volgen en geen handleidingen meer lezen. Je kunt je het niet meer voorstellen maar in de jaren '90 deed je met zijn allen gewoon een Office-cursus. Daar leerde je dan hoe je een document kon opslaan en printen en die cursus duurde minimaal drie dagen. Hoogtepunt van de cursus was als de trainer ‘control alt delete’ ging uitleggen. Grote hilariteit had dit toch gevolg waarbij iedereen heel hard moest lachen, op de die ene collega na die niet zat op te letten en drie weken later alles, wat je had opgeslagen, weggooide.

Nu gaan we zelf klooien of vertellen we alles aan elkaar door. Als je iets doorvertelt komt er nooit iets bij, tenzij het een sterk verhaal is. Gevolg is dat je maar de helft of nog minder van de mogelijkheden gebruikt maakt en dus ontevreden raakt, de leverancier de schuld geeft en naar een andere leverancier gaat waarbij je verstelt staat wat zijn oplossing allemaal wel niet kan in de demo. Niet wetende dat je dit met je oude programma ook kon.

Ik heb eens een auto van de hand gedaan omdat deze gewoon niet lekker zat. Bij lange autoritten kreeg ik last van mijn rug. Toen ik hem had verkocht, ging de vrouw van de kopende partij in de auto ging zitten en hoorde ik haar heel enthousiast roepen: ‘Wat handig deze auto heeft verstelbare rugleuningen’. Sindsdien volg ik weer trainingen en lees ik handleidingen. In ieder geval soms.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5984290). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.