Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Windows 7 en een half

 

Jacob Spoelstra

‘Windows 10 gaat doen wat 8 niet lukt’ kopte het artikel op de Computable-website een paar dagen geleden. Logisch dacht ik, het zou raar zijn als de nieuwe versie precies hetzelfde deed als de vorige versie.

Ik dacht ook, krijgen we geen Windows 9? Maar nee, deze nieuwe versie is volgens Microsoft zo goed dat ze zelfs een versie overslaan. Nu slaat Microsoft wel eens vaker iets over, dus dat komt niet onbekend voor. Een versie overslaan klinkt ook een beetje als een klas overslaan. Dat is ook meestal niet zo’n goed idee. Iedereen heeft wel een kind in zijn omgeving dat een klas overslaat. Dat is meestal een kind waarvan jij denkt, als hij superintelligent is dan is het geen kind van zijn ouders. Die zit over een paar jaar bij Carolien Tensen op de bank in het tv-programma, DNA onbekend. Het is ook meestal een kind waarvan jij denkt, die gaat niet een nieuw medicijn tegen Ebola ontdekken. Of hij goed in rekenen is weten we niet, maar we zijn allang blij dat hij niks vernielt in de klas.

Muis en toetsenbord

De meest in het oog springende verandering in Windows 10 is dat we weer terug gaan naar een startmenu. De tegeltjes in Windows 8 waren te moeilijk voor de Windows-gebruikers die geen klas hadden overgeslagen. Eigenlijk slaan ze dus niet een versie over maar gaan ze weer terug naar de vorige versie. Je kunt het dus beter Windows 7 en een half noemen.

Windows-gebruikers willen een muis en een toetsenbord. Het liefst ook weer met WP 5.1 erop. Echte innovaties hoeven we dus ook niet van Microsoft te verwachten. We kijken daarom ook met smart in de richting van Apple, maar sinds de dood van Steve Jobs krijgen we vanuit daar ook alleen maar nieuwe modellen die hetzelfde kunnen als de vorige versie, maar dan in verschillende inches.

Beter wordt het niet

Blijft er dus eigenlijk alleen nog maar over om gewoon tevreden te zijn met wat we nu hebben. Beter wordt het niet meer.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5196032). © Jaarbeurs IT Media.

6,6


Lees ook


 

Reacties

Ik ben het volledig eens met de stelling dat Windows 7,5 een betere naam zou zijn, en dat deze versie weer een stuk toegankelijker geworden is. Ik ben het echter pertinent oneens met de stelling dat Windows 8 niet aanslaat omdat het te moeilijk zou zijn, of dat de gebruikers te behoudend zijn.

Er zijn nou eenmaal werkwijzen die mensen handig vinden. Met je vinger op een desktop monitor is niet een van die werkwijzen. Het volledig verbergen van je desktop als je even een zoekopdracht wil doen of een programma wilt starten ook niet. De idiote apps, die aanvankelijk alleen maar full-screen mogelijk waren, zijn ook een draak. Mensen kopen allemaal 24"beeldschermen, en niet om maar 1 app in beeld te krijgen! Microsift heeft de essentie van Windows (méér vensters op 1 beeldscherm) verloochend, en het publiek trekt dat niet. Het afwijzen van Windows 8(.1) heeft niets te maken met een hang naar vroeger (WP5.1). Het heeft ook niks te maken met de interface op zich. Android en IOS bewijzen dat mensen vingerbediend interfacen echt wel zien zitten. Alleen niet op hun desktop. Mensen hebben daarin groot gelijk! Het consequent negeren van een OS dat hen dat opdringt vind ik een sterk staaltje kritisch consumenten gedrag. Ik zou graag willen dat ik dat meer zag. Een leverancier die niet levert wat je van hem verlangt moet gepasseerd worden. Je pikt het van je bakker ook niet als hij alleen nog maar witbrood gaat bakken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.