Managed hosting door True

Virtualisatie gaat mainstream

 

Het is officieel, virtualisatie gaat mainstream. Als zelfs de PC-bladen aandacht schenken aan virtualisatie en cloud computing, is het voor mij duidelijk dat virtualisatie de massa bereikt.

In de Engelse editie van PC Magazine wordt gesproken over virtualisatie vanuit het perspectief van een netwerk en storage (http://www.pcmag.com/current_issue "Living in the cloud") Samenvattend:" Cloud computing verovert de wereld".
De term cloud computing is interessant vanuit een historisch perspectief, volgens mij met een hoofdrol voor Microsoft. Niet direct maar indirect door één van hun producten. Ik geef veel presentaties en de manier waarop ik een groep netwerkapparaten weergeef is via de cloud weergave in Visio. Iemand gaf een presentatie met een cloud grafiek, en de term bleef hangen.

Ongeacht waar de term vandaan komt of wie er gelijk heeft wat betreft de toekomst van IT, de markt beweegt snel richting virtualisatie. Het succes van VMware toont dat aan. VMware is nu overal aanwezig in het datacenter, en dat bepaalt de computing kant van de cloud, samen met GRID computing, Citrix, Domein en LPAR servers. Wat we in de komende 18 maanden zullen zien is een toename van de abstractielaag tussen computing en de storagekant zodat we disks en tapes in een eigen cloud kunnen plaatsen. Virtualisatie maakt GRID computing mogelijk, GRID computing maakt Utility computing mogelijk, en Utility computing maakt cloud computing mogelijk. De hele zaak draait om één simpel feit. Abstractie.

Dat is de manier waarop ik het virtualisatieplatform zie, met de hele cloud metafoor als de abstractielaag (of data services engine) in het midden, die de computing cloud van de storage clouds scheidt.


Virtualisatie is het vermogen om fysieke apparaten te abstraheren tot een logische genetwerkte "cloud"


Nu zelfs John Dvorak in zijn column in PC magazine zegt dat alles beschikbaar zal zijn "in de cloud" ( http://www.pcmag.com, of http://www.crankygeeks.com/ ), denk ik dat we nieuwe kansen zullen zien in IT. Een grotere acceptatie door de massa zal het gemakkelijker maken om het principe van virtualisatie te verkopen aan de baas. Het is niet meer alleen VMWare, we zullen een explosie van virtuele technologieën zien die verbetering van efficiency in IT mogelijk maken. Bedrijven zouden ook terug kunnen kijken naar de jaren '90 en ontdekken dat het uitbesteden van storage een goed idee was, of zelfs een eigen persoonlijke cloud in de IT afdeling creëren om het bedrijf wat geld te besparen. Voor dit moment zullen de meeste ondernemingen hun IT afdelingen intern houden, en de data onder eigen controle. Pas als alles ge-encrypt is en security is geen zorg meer, zullen CIO's het toestaan dat derden data mogen beheren. Als dat gebeurt: ‘Get ready for the matrix.... "there is no spoon"...

Wim Brosens, FalconStor

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2706743). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.