Managed hosting door True

Column

Is ‘in-house' hetzelfde als ‘in-control'?

 

Angst is een slechte raadgever. Toch besteedt maar liefst 33 procent van alle Europese CXO's het desktopbeheer binnen hun organisatie niet aan een specialist uit uit angst om controle te verliezen, zo toont recent onderzoek van Loewy aan.

De steeds competitievere markt vraagt om een slimme sourcingstrategie en -executie. Het is dus de vraag of organisaties het zich nog langer kunnen veroorloven om outsourcing als strategische sourcingoptie te negeren. Bedrijven en organisaties die het beheer van hun (desktop)apparatuur nog moeten uitbesteden, doen er dan ook goed aan om hun IT-beheer nog eens kritisch te bekijken en na te gaan of hun eigen IT-team en -infrastructuur wel de meeste waarde genereren.

Dat de mogelijkheden van uitbesteding nog niet optimaal benut worden, is mede te wijten aan de onvolgroeidheid van de outsourcingmarkt. De adoptiegraad van outsourcing verschilt niet alleen sterk per land, maar ook per branche: spelers in de sectoren automotive en retail staan bijvoorbeeld veel meer open voor ‘leane' relaties met partners, ter voorkoming van verspilling, dan spelers in andere branches.

Een derde van de CXO's geeft aan dat vijftig procent van de tijd van hun IT-team opgaat aan desktopbeheer. Dat wijst op een extreem slecht gebruik van een resource die in wezen niet tot de kerntaken van de IT-functie behoort. Tegelijkertijd zou een kwart van hen meer tijd willen hebben om na te denken over de langetermijnstrategie. Daarbij valt een duidelijke correlatie te zien tussen IT-afdelingen die hun tijd inefficiënt besteden en zij die onvoldoende tijd voor strategie hebben. Door hun desktop uit te besteden, kunnen IT-managers deze vicieuze cirkel zonder risico doorbreken.

Het uitbesteden van de desktop vergt immers geen grote initiële kapitaalinvestering. Bovendien is een goed functionerende werkomgeving met geavanceerde hulpmiddelen van toenemend strategisch belang voor het verbeteren van de medewerkersproductiviteit en het behouden van schaarse professionals in een overspannen arbeidsmarkt. Een specialist in desktopbeheer speelt daar meestal adequater op in dan de in-house IT-afdeling.

Het is een misvatting dat de outsourcing van desktopbeheer controleverlies oplevert. Integendeel: outsourcing kan een organisatie juist in staat stellen de regie over haar business te verbeteren en de IT-discipline (tot twintig procent!) extra waarde te laten genereren. Het is daarom de hoogste tijd voor bedrijven om de voordelen van het uitbesteden van hun desktop onder ogen te zien en weer grip op hun IT te krijgen.

Paul Hassels Mönning
Manager Marketing, Innovation & Services portfolio Fujitsu Services

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2558495). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.