Managed hosting door True

Wifi 6E biedt voordelen bij drukke omgevingen

 

Channelweb Expert

Peter van der Putten
Marketing/PR-manager. Expert van Channelweb voor de topics Cloud Computing, Internet en Security.

Wifi 6E is een uitbreiding van de Wifi 6-standaard. De E staat voor Extended en dit doelt op de extra 6GHz-frequentieband die is toegevoegd naast de bestaande 2,4GHz- en 5GHz-frequenties. Wifi 6E is de ideale oplossing voor overbelaste wifi-netwerken, zoals bijvoorbeeld op scholen, in callcenters en andere drukke omgevingen.

De theoretische maximumsnelheid van Wifi 6E is hetzelfde als Wifi 6 (zo’n 9,6 Gbit/s op de 5GHz-band), ook al zal Wifi 6e in de praktijk vaak toch sneller en stabieler blijken. Bijvoorbeeld bij een Wifi 6E-verbinding tussen een virtual reality (vr)-headset en een pc, waarbij videobeelden in real time naar de headset worden verstuurd. De lagere latency van Wifi 6E zorgt dat zo’n verbinding uiterst stabiel is.

Ondanks de relatief beperkte vernieuwing van Wifi 6E heeft de nieuwe standaard zeker voordelen, met name bij verbindingen over relatief korte afstanden. Om hier optimaal van te profiteren moeten uiteraard niet alleen de router of access point Wifi 6E ondersteunen, maar ook de clients.

Wifi 7

Het is natuurlijk ook mogelijk om deze standaard over te slaan en te wachten op de ‘echte’ opvolger; Wifi 7 ofwel IEEE 802.11be. Die standaard zal wel veel hogere snelheden, een lagere latency en stabielere verbindingen bieden dan zijn voorgangers. Wifi 7 belooft namelijk kanaalbreedtes van 320 MHz en een theoretische maximumsnelheid tot 30 Gbit/s. Wifi 6e is echter ook al een goede verbetering op Wifi 6.

Wil je dus overstappen van Wifi6 naar 6E, maar heb je nog twijfels of het een goed idee is voor jouw organisatie? Bedenk dan eerst dat bij Wifi 6E naast nieuwe softwarematige upgrades ook een extra radio aan het AP toegevoegd is, waardoor het niet goedkoop is. Maar heb je bijvoorbeeld als school of callcenter specifieke toepassingen die veel bandbreedte nodig hebben, dan loont het zeker om de overstap te maken. Of als je veel doet of gaat doen met 4K- of 8K-video. Dan komen de extra 80MHz-kanalen ten opzichte van 5 GHz goed van pas om zonder haperingen video te kunnen streamen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7397780). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.