Managed hosting door True

Duurzaamheid moet agenda van elk bedrijf bepalen

 

De Klimaatconferentie van Glasgow 2021 geldt als de nieuwe kruising voor het bedrijfsleven. Tijdens deze bijeenkomst is vastgesteld hoe we duurzaamheid moeten integreren in onze werkwijzen, producten en contacten met relevante stakeholders.

Het is 35 jaar geleden dat het Brundtland-rapport de term 'duurzame ontwikkeling' voor het eerst opperde. Sindsdien is het onderdeel geworden van ons dagelijks taalgebruik en zijn vooruitstrevende bedrijven druk bezig met verduurzaming. 

Het Brundtland-rapport, uitgebracht in 1987, verwees naar de voormalige Noorse premier Gro Harlem Brundtland, die op dat moment voorzitter was van de Wereldcommissie voor Milieu en Ontwikkeling. Het rapport toonde aan dat langetermijnoplossingen voor duurzame ontwikkeling alleen kunnen worden bereikt door sociale, economische, culturele en milieukwesties op mondiale schaal samen te brengen. Vanaf dat moment kon het bedrijfsleven zijn rol ten aanzien van duurzaamheid nooit meer ontkennen.  

Het lijkt nu onvoorstelbaar dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) pas in 1995 werd opgericht. Net als het Brundtland-rapport maakt deze organisatie duidelijk dat het bedrijfsleven nauw verbonden is met het milieu. En alsof dat nog niet genoeg was, werden in 1999 de Dow Jones Sustainability Indexes gelanceerd. Deze stellen ethische beleggers in staat bedrijven te steunen die zich houden aan de principes van duurzame ontwikkeling.

Circulaire economie

"We hebben een lange weg afgelegd sinds 1987"

Bij Lexmark zijn we dertig jaar geleden begonnen met het actief ondersteunen van de circulaire economie en we hebben ons voorgenomen om in 2035 koolstofneutraal te zijn. In 2003 introduceerden we het recyclinginitiatief Lexmark Equipment Collection Programme en vandaag de dag hebben we met ons Cartridge Collection Programme meer dan honderd miljoen cartridges hergebruikt of gerecycled. Al onze apparaten zijn duurzaam; ze gaan meer dan zeven jaar mee en zijn op te knappen of te gebruiken om andere apparaten te vernieuwen. We zijn er trots op te kunnen zeggen dat 39% van het plastic in apparaten van Lexmark wordt hergebruikt en dat we de 2020 Design for Recycling award hebben gewonnen van het Institute of Scrap Recycling Industries, Inc. 

Sinds 2008 is het idee van een groene economie met een lage CO2-uitstoot steeds meer onder de aandacht van het grote publiek gekomen, voor alles toen regeringen over de hele wereld begonnen te investeren in milieumaatregelen. In 2015 werd het klimaatakkoord van Parijs ondertekend en datzelfde jaar zijn we bij Lexmark begonnen om de hoeveelheid water die we gebruiken te beperken; tot nu toe hebben we ons waterverbruik met een derde verminderd. 

Sinds 2019 is de Climate Clock live gegaan, die aftelt naar een uitstoot van nul. Wij hopen, net als de meeste andere bedrijven, dat het tempo zal vertragen en zelfs zal omkeren. Dit zou betekenen dat de vermindering van de wereldwijde koolstofuitstoot voldoende is gebleken om de gevolgen van een verwoestende klimaatverandering af te wenden.  

We hebben een lange weg afgelegd sinds 1987. Maar laten we samen verder gaan, hopelijk met nieuw, inspirerend leiderschap dat is ontstaan uit de Klimaatconferentie van Glasgow. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7299980). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.