Managed hosting door True

Wachten op quantum computing niet nodig

 

Kwantum

Quantum computing is een opkomende en veelbelovende technologie, maar heeft de naam complex en duur te zijn. Ook verkeert de technologie nog in de ontwikkelingsfase; er zijn nog tal van technische uitdagingen op te lossen. Veel organisaties wachten daarom op de eerste succesverhalen voordat zij er zelf mee beginnen.

Er is een groep bedrijven die nu al aan de slag gaat met quantum inspired computing, een goedkoper en praktischer alternatief voor optimalisatievraagstukken in elke sector. Uit Fujitsu-onderzoek blijkt dat organisaties denken hun investeringen in systemen ontwikkeld met deze quantumprincipes snel terug te verdienen.

Hoewel klassieke computerplatformen krachtiger worden (de snelste supercomputer is een Fujitsu-systeem, zie Top500.org), zijn er nog veel berekeningen en formules die niet opgelost kunnen worden - en aldus de basis kunnen zijn voor bijvoorbeeld weersvoorspellingen of een beleggingsportfolio. Zelfs ogenschijnlijk eenvoudige problemen zoals bijvoorbeeld het berekenen van het gedrag van vloeistoffen wanneer je een wolkje melk in je kopje koffie schenkt, zijn niet op te lossen. Vooral problemen met meerdere dimensies (zoals het weer of vaccins) blijven moeilijk te berekenen met traditionele computers.

Een oplossing lijkt te kunnen zitten in computertechnologie gebaseerd op natuurkundige verschijnselen in de natuur, genaamd quantumcomputers . De laatste jaren zetten bedrijven zoals Google, IBM en Microsoft de stap van theorie naar praktijk. En in Nederland is de TU Delft ermee bezig, met het platform Quantum Inspire, waarmee meer organisaties met quantumberekeningen aan de slag kunnen. Toch is op dit moment slechts twintig procent van de Nederlandse it-professionals bekend met quantum computing, zo bleek onlangs uit de door Computable gepubliceerde resultaten van het 'IT-Trendonderzoek' van Supply Value.

Aantrekkelijk alternatief

"Organisaties zijn benieuwd naar de praktische toepasbaarheid en de eerste succesverhalen"

Tachtig procent van de it-professionals is dus niet, of nauwelijks, bekend met quantum computing. Dat dit precies dezelfde score is als in de vorige editie van het jaarlijks gehouden onderzoek, zou betekenen dat de trend niet echt doorzet. De gegeven verklaring: organisaties zijn vooral benieuwd naar de praktische toepasbaarheid en de eerste succesverhalen, voordat zij hier zelf mee beginnen of zich erin verdiepen. Dit ondanks de stappen die grote techbedrijven het afgelopen jaar hebben gezet rondom quantum computing (bijvoorbeeld Google, dat eind 2019 een complex wiskundig vraagstuk in enkele minuten oploste met een quantumcomputer, waar een reguliere computer jaren over zou hebben gedaan) en daarbij 'quantum supremacy' claimde. Het gaat ook voorbij aan afgeleide technologieën die nu al een aantrekkelijk alternatief bieden, zoals quantum inspired computing waarbij technieken van quantumcomputers zoals het uitvoeren van berekeningen in parallel ook zijn te verwerken op basis van traditionele computers

De door Fujitsu ontwikkelde Digital Annealer gebruikt een digitaal circuit-ontwerp dat geïnspireerd is op deze quantumprincipes. Hiermee is het mogelijk complexe optimalisatievraagstukken met veel verschillende combinaties snel op te lossen, zonder de extra complicaties en kosten die normaliter geassocieerd worden met quantum computing-methoden. De architectuur van de Digital Annealer van Fujitsu overbrugt de kloof tussen de ‘klassieke’ computers van vandaag en de quantumwereld van morgen. En dat deze technologie vandaag al nodig is, is overal te zien. Van farmaceutisch onderzoek tot stresstesten van financiële modellen en het slimmer inrichten van logistieke processen: veel van deze vraagstukken zijn veel efficiënter op te lossen, als organisaties maar in staat zouden zijn om hun beschikbare data effectiever te gebruiken.

Bewustzijn bedrijven neemt toe

Quantum computing zet dit jaar nog niet door? Het is maar hoe je het bekijkt. Forrester deed begin dit jaar onderzoek naar quantum inspired computing en merkte op dat het bewustzijn van bedrijven rondom het fenomeen toeneemt. Wie dus denkt dat quantum computing vooral een trend is voor morgen en vandaag nog geen aandacht behoeft, kijkt in dat geval niet verder dan zijn neus lang is. Natuurlijk, er komt wellicht een moment dat we allemaal de beschikking krijgen over quantumtechnologie. En dat moment is nog niet nu. Wél is er nu al de mogelijkheid om het verschil te maken met 'quantum inspired' computing.

Carlos Cordeiro, cto Fujitsu Spain, en Pascal Huijbers, cto Fujitsu Western Europe

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7062037). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.