Managed hosting door True

Dit levert workation op voor medewerkers én bedrijven

 

Computable Expert

Nathan Howe
Director and Head of Transformation Strategy, Zscaler. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Security.

Thuiswerken en het nieuwe hybride-model, waarbij medewerkers hun tijd verdelen tussen thuis en kantoor, zijn trends die bedrijven niet kunnen negeren. Na de coronapandemie zien we dat als medewerkers in staat worden gesteld om overal in te loggen, ze flexibeler kunnen werken. Er is veel anekdotisch bewijs dat suggereert dat velen daardoor gelukkiger en efficiënter worden.

Hoewel de voordelen voor het individu duidelijk zijn, profiteren bedrijven ook van gemotiveerde en flexibele medewerkers. Innovatieve bedrijven hebben ook al ingezien dat ze nog een stap verder kunnen gaan voor de tevredenheid van hun werknemers. Deze bedrijven geven ruimte aan de ‘workation’, een samentrekking van werk (work) en vakantie (vacation). Tijdens een workation kan een werknemer voor langere tijd op zijn vakantiebestemming verblijven, misschien niet voor één of twee weken, maar voor een hele maand. De voordelen van het ‘overal werken’-model zijn legio: met een goed uitzicht en een verandering van omgeving stimuleert de workation creatief denken en biedt ruimte voor reflectie, mits er goede connectiviteit en steun vanuit het bedrijf worden geboden.

Wil dit concept slagen, dan moet het de steun hebben van verschillende bedrijfsonderdelen, zoals de hr-afdeling en het it-team. Men moet het erover eens zijn dat de effectiviteit van het personeel niet langer wordt afgemeten aan de tijd die elke medewerker op kantoor doorbrengt. Veel bedrijven hebben daar de afgelopen twee jaar al ervaring mee opgedaan. In het nieuwe tijdperk van hybride werken is het belangrijk meetbare resultaten te definiëren, ongeacht waar het werk wordt gedaan. Dat vereist de steun van de IT-afdeling. Werken vanaf elke plek moet veilig zijn en een goede performance bieden. De gebruikerservaring (die afhangt van de kwaliteit van de verbinding) moet daarom worden bewaakt. Ook de volledige bescherming van het gegevensverkeer van de hele organisatie om cyberdreigingen te beperken, mag niet worden vergeten.

Droom

"Om de vereiste flexibiliteit mogelijk te maken met daarbij maximale bescherming, is het zero-trust-concept ideaal om de beveiliging te waarborgen"

Veel beroepen waarvoor geen persoonlijke interactie op dezelfde plaats nodig is, kunnen overal ter wereld worden uitgeoefend. In principe zijn er maar twee ingrediënten nodig om de droom van een werkvakantie werkelijkheid te maken: een internetverbinding en een apparaat met internetverbinding. Daarnaast moet er in de eerste plaats voor worden gezorgd dat werkvakanties technisch gezien gemakkelijk uit te voeren zijn. De verandering van werklocatie moet zo eenvoudig mogelijk zijn, zodat ‘werken vanaf elke plek’ voor de medewerker mogelijk is zonder obstakels voor wie dan ook. Het concept staat of valt daarom met een goede internetdekking, naadloze toegang tot de vereiste applicaties en diensten en snelle gegevensoverdracht om moderne samenwerkingstools te kunnen gebruiken.

De technologische voorwaarden hiervoor zijn aanwezig of worden in heel Europa snel uitgebreid door de opwaardering van draadloze 5G-netwerken. Deze snelle standaard maakt het mogelijk om via smartphones overal een hotspot op te zetten en een stabiele en krachtige verbinding met de digitale werkplek tot stand te brengen. De bescherming van het bedrijfsnetwerk en de bedrijfsgegevens mag echter niet worden verwaarloosd. Daarom moet de organisatie ervoor zorgen dat alle datastromen, inclusief mobiele verbindingen, worden geregistreerd door het bestaande security-model. Ook moeten ze worden gecontroleerd op indringers en kwaadaardige code. Om de vereiste flexibiliteit mogelijk te maken met daarbij maximale bescherming, is het zero-trust-concept ideaal om de beveiliging te waarborgen. Zero-trust gaat ervan uit dat gebruikers en toepassingen niet in de eerste plaats worden vertrouwd voor toegang, maar dat alleen toegestane en voortdurend geverifieerde verbindingen tot stand worden gebracht op basis van specifiek beleid.

Beveiligingsmechanisme

Zero-trust biedt it-managers dus de mogelijkheid om niet alleen de datastromen van de medewerkers op kantoor te beveiligen. Hetzelfde beveiligingsmechanisme is ook in te zetten voor medewerkers die hun werk overal vandaan willen uitvoeren zonder extra inspanningen. Het principe van least priviledged access biedt dus een proces dat kan leiden tot een veilig en stabiel concept van it-beveiliging en connectiviteit op lange termijn. De bijbehorende optimalisatie maakt eenvoudig en veilig werken mogelijk. In plaats van zich alleen te richten op het bereiken van een werkprivébalans, is er nu de mogelijkheid om werk dagelijks of zelfs tijdens lange vakanties in het leven te integreren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7476335). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Digital Workplace

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.