Managed hosting door True

Flexibele technologie goed voor welzijn werknemers

 

De wereld van werken is in de afgelopen twee jaar ingrijpend veranderd, en hoogstwaarschijnlijk voorgoed. Medewerkers kunnen zowel op kantoor als thuis werken. Dat betekent dat technologie en apparatuur die het comfort en de productiviteit van het personeel bevorderen niet langer beperkt mogen zijn tot het kantoor. De vraag is alleen of werkgevers klaar zijn voor deze verandering.

Uit recent onderzoek onder werknemers die sinds de coronacrisis volledig of gedeeltelijk thuiswerken, blijkt dat twee derde van alle respondenten tussen de 25 en 34 jaar zou kiezen voor een werkgever die hen voorziet van flexibele technologie en ondersteuning voor hun welzijn. Dit laat het belang zien voor werkgevers om werknemers te voorzien van een veilige en ergonomische (thuis)werkplek, zeker nu het erop lijkt dat thuiswerken de nieuwe norm wordt. Werkgevers moeten daarom prioriteit geven aan de ontwikkeling van een strategie voor flexibel werken en hun personeel uitgebreide mogelijkheden moeten bieden om met elkaar te communiceren en verbindingen te maken waar ze zich ook bevinden.

Inkrimpen

"Veel grote organisaties herzien hun strategieën voor de terugkeer naar kantoor met het doel om minder kantoorruimte te gaan benutten"

Volgens een enquête door Capterra wil een derde van de 4.600 internationale respondenten niet fulltime naar kantoor terugkeren. Tegelijkertijd herzien veel grote organisaties hun strategieën voor de terugkeer naar kantoor met het doel om minder kantoorruimte te gaan benutten. Volgens een studie van Fortune en Deloitte denkt zo’n driekwart van alle ceo’s dat ze in de toekomst minder kantoorruimte nodig zullen hebben. Veel bedrijven hebben zelfs al plannen aangekondigd voor het inkrimpen van hun fysieke kantoorruimte, waaronder Deloitte en retailer Ralph Lauren.

Er zijn veel factoren waar werkgevers rekening mee moeten houden bij het herzien van hun strategieën om ruimte te bieden voor hybride werken. Een van de prioriteiten is het aanpassen van het ontwerp van de kantooromgeving om een werkomgevingen te creëren die stress vermindert en samenwerking bevordert om de werkervaring te verbeteren. Uit recent onderzoek blijkt dat factoren zoals de mogelijkheid om te kunnen wisselen tussen zittend en staand werken, het omgevingsgeluid, de verlichting en temperatuur sterk van invloed zijn op de productiviteit. Om de werkomgeving te optimaliseren zullen werknemers voorzien moeten worden van apparatuur die hun productiviteit een boost geeft, zowel op kantoor als thuis.

De noodzaak om kantoorapparatuur te optimaliseren

Net zoals het van cruciaal belang is om werknemers te voorzien van de applicaties en technologie die zij nodig hebben om werk te kunnen doen, is het van essentieel belang om hen geschikte apparatuur te bieden. Uit onderzoek komt naar voren dat werkgevers en werknemers vaak van mening verschillen over wat geschikte apparatuur is. Terwijl tachtig procent van alle werknemers bijvoorbeeld ergonomische bureaustoel belangrijk vindt voor hun werk, heeft slechts een kwart van hen een dergelijke stoel van hun werkgever ontvangen.

Gepersonaliseerde technologie en eenvoudige aanpassingsmogelijkheden zijn van doorslaggevende betekenis voor flexibel werken. Voor bureauwerk is aanpasbare apparatuur die makkelijk is te verplaatsen bijvoorbeeld een belangrijke overweging. Dan valt te denken aan ergonomische bureaustoelen, grote beeldschermen, flexibele monitorarmen, aanpasbare werkplekken en mobiele bureaus. Dit soort hulpmiddelen voor de werkplek komen de productiviteit ten goede en bevorderen het comfort en de gezondheid van werknemers. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te voorkomen dat werknemers gezondheidsproblemen ondervinden als gevolg van gebrekkige appratuur.

De sleutel tot succesvol flexibel werken is gepersonaliseerde technologie. Een in hoogte verstelbaar werkoppervlak biedt werknemers de mogelijkheid gedurende de dag van werkhouding te veranderen en voorkomt dat zij acht uur lang onafgebroken zitten. Zo vindt bijvoorbeeld negentig procent van alle werknemers tussen de 18 en 24 jaar het belangrijk om tijdens het werken te kunnen wisselen tussen zitten en staan.

Budget

"Bedrijven kunnen hun werknemers een keuze laten maken uit een reeks van ergonomische meubels voor hun thuiswerkplek"

De overstap naar flexibele gedeelde werkplekken biedt kansen voor organisaties om te investeren in ergonomisch meubilair dat beweging stimuleert en bevorderlijk is voor de gezondheid van het personeel. Bedrijven kunnen hun werknemers een keuze laten maken uit een reeks van ergonomische meubels voor hun thuiswerkplek of hen een budget toekennen voor het zelf aanschaffen daarvan.

Het opstellen van beleidsregels en deze in de praktijk toepassen is net zo belangrijk. Zakelijke besluitvormers zouden werkafspraken moeten formaliseren in de vorm van hr-beleidsregels die bijdragen aan ergonomisch verantwoord werken en bijdragen aan meer fysieke activiteit tijdens het werk. Regelmatige controles van het welzijn van werknemers zijn van cruciaal belang voor het bevorderen van hun prestaties, welzijn en tevredenheid. Twee derde van alle werknemers geeft aan geen manager te hebben die hen regelmatig vraagt hoe het met hen gaat. Een werknemer die zijn medewerkers niet regelmatig polst kan er onmogelijk zeker van zijn dat zij zich tijdens hun werk op hun gemak voelen.

Ergonomie

Werkgevers die willen dat hun personeel op kantoor aanwezig blijft, zullen moeten zorgen voor een omgeving waarin mensen graag willen werken. Dat is mogelijk door ruimtes in te richten die de productiviteit stimuleren en voordelen bieden ten opzichte van volledig thuiswerken. Voor werkgevers die juist willen inzetten op thuiswerken is het al net zo belangrijk om te zorgen voor een flexibele thuiswerkomgeving die de gezondheid bevordert. Hybride werken zou nooit ten koste mogen gaan van de ergonomie van werknemers.

Een investering in ergonomische werkplekken op kantoor en in thuiswerkomgevingen is een investering in mensen. En dat is een van de belangrijkste voorwaarden voor zakelijk succes. Dit vraagt om het opstellen van een werkstrategie die ondersteuning biedt voor de gezondheid en het welzijn van werknemers. Je moet goed naar hen luisteren en nauw met hen samenwerken om passende werkomgevingen in te richten. Dit zal bijdragen aan gezonde beweging, productiviteit en een goede samenwerking. Het resultaat: beter presterende werknemers en een beter bedrijfsresultaat.

(Auteur Paul Zuidema is managing director EMEA bij Ergotron.)

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7302560). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.