Managed hosting door True

Hoe ziet de 'hedendaagse werkplek' eruit?

 

Computable Expert

Martijn van Tricht
System Engineer, IGEL Technology. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Beheer en Digital Workplace.

Omdat teruggaan naar kantoor zoals vroeger een illusie is, breken organisaties zich het hoofd over hoe medewerkers productief én tevreden te houden. Er is veel praktijkervaring opgedaan met thuiswerken, maar dit waren veelal tijdelijke oplossingen met een hoog houtje-touwtjegehalte. Nu de verandering structureel lijkt, dienen vragen over beheersbaarheid, veiligheid én kosten opnieuw gesteld te worden.

De meeste aandacht bij bedrijven gaat uit naar laptops in combinatie met flexibele werkplekken. Tijdens de afgelopen periode is er door bedrijven geïnvesteerd in draadloze netwerken om op kantoor flexplekken te faciliteren. In combinatie met een laptop kan iedereen, inclusief baliepersoneel, locatie-onafhankelijk werken. Microsoft en ook KPN spreken over de 'modern workplace' als dé manier om personeel met kantoorfuncties thuis en binnen de bedrijfsmuren van de juiste middelen te voorzien om productief te zijn.

Deze aanpak lijkt evident. Voor het gros van de medewerkers volstaat een standaardset applicaties, die al dan niet in de cloud draaien of binnen een virtuele desktop draaien. Toch kleven er ook een paar uitdagingen aan. De eerste, actuele uitdaging is de beschikbaarheid. Chiptekorten gooien al een tijdje roet in het eten van hardware-leveringen, inclusief laptops. Dat is slechts een tijdelijke horde, want naar verwachting komen na de zomer de leveringsniveaus weer op peil.

Vervolgens het monetaire plaatje. Afhankelijk van de bedrijfsomvang dienen er duizenden tot tienduizenden euro’s gereserveerd te worden voor de aanschaf én de inrichting van de machines.

Ook is er het beheersbaarheidsaspect en de veiligheid van de laptops zelf. Het oplossen van problemen op afstand blijkt veel complexer dan binnen de kantoormuren. De beveiliging van een machine ‘buiten de deur’, inclusief updates, patches en privégebruik, vormt eveneens een uitdaging.

Chromebooks

"Niet voor niets zijn Apple MacBooks geliefd bij gebruikers die afhankelijk zijn van hun laptop om te kunnen werken"

Een alternatief voor Windows-laptops zijn Google Chromebooks. Sommige organisaties lopen ermee weg omdat ze goedkoop zijn en centraal gemanaged worden. Vrijwel alle applicaties zijn cloudgebaseerd, waardoor werknemers ook vanaf andere devices toegang hebben tot hun systemen. Hier staat tegenover dat er een afhankelijkheid van Google ontstaat, dat zelf bepaalt wanneer het updates uitvoert en waar het de data opslaat. Dat maakt het lastig om Chromebooks onder eigen beheer te brengen.

Nog een optie komt in de vorm van Apple MacBooks, die bekend staan om hun gebruiksgemak, robuustheid en prestaties. Niet voor niets zijn ze geliefd bij gebruikers die afhankelijk zijn van hun laptop om te kunnen werken. Tegelijkertijd zijn er ook een aantal redenen waarom deze zwaargewichten zelden bedrijfsbreed worden uitgerold. Ze zitten in het hoge prijssegment, de compatibiliteit met applicaties kan voor de nodige frustraties vormen en het beheer is complex.

Een ander verhaal is de iPad, die vooral in de zorg breed wordt ingezet om de mobiliteit en de effectiviteit van zorgmedewerkers te verhogen.

Thin client

Naast de hierboven beschreven stromingen is er nog een keuze: gebruik de systemen die werknemer al hebben en voorzie ze van thin-client-software om beheersbaarheid over zakelijke werkomgeving te vergroten. Hiermee is het mogelijk de zakelijk werkplek te isoleren van het endpoint, zodat er niet per ongeluk vreemde dingen mee gebeuren. De werkplek wordt middels een usb-stick of de thin-client-software voorzien van een veilig, beheersbaar en snel besturingssysteem.

Hoewel architecturen als vdi en daas beveiligings- en beheerproblemen gedeeltelijk oplossen door applicaties en gegevens te centraliseren, nemen ze de problemen met het traditionele desktopbesturingssysteem, zoals frequente patching of gepersonaliseerde hardwareconfiguratie, niet weg. Ook binnen een virtuele-desktop-architectuur kunnen bedrijfsgegevens zich nog steeds op de endpoint bevinden, waardoor het kwetsbaar is voor potentiële inbreuken.

Ongeacht de keuze die bedrijven maken voor een bepaald platform, het standpunt van organisaties zou moeten zijn dat ze hun eindgebruikers niet lastigvallen met technologische keuzes en vragen om hun werk te kunnen doen. Ze moeten hun taken thuis en op kantoor kunnen uitvoeren zonder onderbrekingen en op een veilige manier, zeker ook de technisch minder onderlegde medewerkers.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7230720). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.