Managed hosting door True

Blockchain geeft wervingsactiviteiten nieuw elan

 

Computable Expert

Rob Brouwer
CEO, Jobrapido. Expert van Computable voor de topics Maatschappij en Big data.

Blockchain, een van de buzzwoorden van de afgelopen paar jaar, krijgt lof toegezwaaid als de technologie die verschillende sectoren mogelijk weer nieuw leven in kan blazen. Ook de recruitingsector kan sterk profiteren van deze verandering. Tenminste, als het de sector lukt de mogelijkheden te benutten die deze nieuwe technologie biedt.

Volgens 'Deloitte’s 2020 Global Blockchain Survey' investeren bedrijfsleiders steeds meer in blockchain en digitale activa als strategische top-vijf-prioriteit, waarbij twee derde van de investeringen van een miljoen dollar of meer voorzien in de komende twaalf maanden.

Volgens de standaard Wikipedia-beschrijving is een blockchain een groeiende lijst met records, die blokken worden genoemd, die met elkaar zijn verbonden met gebruik van cryptografie. Elk blok bevat een cryptografische hash van het vorige blok, een tijdstempel en transactiegegevens. De data in de blokken kunnen verschillende informatie bevatten, van transactiearchieven tot iemands opleiding en werkgeschiedenis.

Wat betekent dit en waarom is blockchain de afgelopen jaren een buzzword geworden in het bedrijfsleven?

Mogelijke toepassingen

"Een technologie die gedecentraliseerd, niet te vervalsen en transparant is"

Blockchain is een veelbelovende en revolutionaire technologie omdat het risico's helpt te verminderen, fraude tegengaat en op een schaalbare manier transparantie aanbrengt in sectoren en toepassingen. 

Maar het onderscheidt zich pas echt door het basisprincipe van de onveranderlijkheid: niemand kan de keten veranderen zonder dat alle andere gebruikers over de verandering op de hoogte zijn en deze goedkeuren. Dit is waar blockchain om wordt geprezen: een technologie die gedecentraliseerd, niet te vervalsen en transparant is.

Blockchain heeft nu al invloed op de manier waarop personen en bedrijven met elkaar omgaan, de manier waarop bedrijven met elkaar samenwerken, de transparantie van processen en gegevens, en de productiviteit en duurzaamheid van onze economie.

Er komen steeds meer voordelen van grootschalige blockchain-initiatieven, zoals op blockchain gebaseerde financiële infrastructuren om wereldwijde geldtransacties en handel te vereenvoudigen, gedistribueerde grootboektechnologie voor handelsfinanciering en voor blockchain geschikte track-and-traceplatforms, onder andere. 

Het rapport van Deloitte liet ook een toegenomen aantal blockchain-initiatieven zien in dagelijkse processen, zoals de overdracht en bescherming van eigendomsrechten, de opslag van patiëntgegevens en efficiënter stemmen of source tracking van levensmiddelen.

Wat blockchaintechnologie betekent

Een indrukwekkende tachtig procent van de respondenten van het Deloitte-onderzoek zegt dat ze al personeel met blockchain-expertise inhuren of dat van plan zijn binnen de komende twaalf maanden (versus 73% in 2019). Veel leidinggevenden zien in dat het écht een middel voor verandering is, dat het hele bedrijf kan beïnvloeden en innoveren.

Blockchaintechnologie beperkt zich niet tot de financiële service, maar heeft zich over het hele bedrijfsleven verspreid en wordt ook op het gebied van hr en recruiting veelvuldig toegepast.

  • Efficiënte gegevensverificatie en achtergrondcontrole

Een belangrijk maar tijdrovend onderdeel van het wervingsproces is de nauwkeurige controle van de gegevens die door de sollicitanten worden verstrekt. Dat gaat bijvoorbeeld om het controleren van referenties en soms ook opleidingsgegevens. Deze fase is dan ook uiterst belangrijk, omdat het tegenhouden van fraude één van de essentiële wervingsactiviteiten is geworden.

Door blockchaintechnologie te introduceren, wordt het mogelijk om veilig een controleerbare keten van gegevens te archiveren, met als gevolg dat hr-managers onmiddellijk toegang krijgen tot de volledig transparante werk- en opleidingsgeschiedenis van de kandidaten, gegevens die allemaal in een beveiligd digitaal register staan.

  • De administratie van contracten versnellen

Blockchain kan gegevens bevatten die nodig zijn voor arbeidscontracten: de elektronische handtekening van de nieuwe werknemer, salarisgegevens, fiscale identificatienummers en andere benodigde informatie voor de administratie. Voor recruiters kan dit veel tijd besparen: in de toekomst is een sollicitant vrijwel onmiddellijk aan te nemen als het complete gegevenspakket in een seconde kan worden overgedragen. Blockchain opent ook de deuren voor smart contracts: het zou mogelijk kunnen worden om de werknemers automatisch te betalen dankzij een code die het geld overmaakt zodra bepaalde voorwaarden worden gecreëerd, zonder het risico van vertragingen of fraude.

  • Het belastingproces automatiseren en matigen

De mogelijkheid van blockchain om fiscale overwegingen en bepalingen voor werknemers automatisch op te slaan en bij te werken, heeft al snel de aandacht van de hr-sector gegrepen, met zijn steeds veranderende fiscale wet- en regelgeving. Door het belastingproces op één lijn te brengen, krijgen op blockchain gebaseerde platforms waarschijnlijk de voorkeur van veel hr-afdelingen over de hele wereld, zodat recruiters tijd en geld kunnen besparen.

  • High-volumerecruitment

Volumerecruitment brengt een hoop uitdagingen aan het licht die de recruiter-manager moet zien op te lossen. Het grootste probleem is de hoeveelheid tijd die nodig is voor het screenen en shortlisten.

Blockchain heeft belangrijke toepassingsmogelijkheden in de gig-economie en in volumerecruiting, waarbij het controleren van de vaardigheden en ervaring van tijdelijke werknemers lastig is vanwege de grote aantallen kandidaten en de opgelegde tijdslimieten.  Aangezien de hoeveelheid kan verschillen van honderden tot zelfs duizenden vacatures binnen een bepaalde hoeveelheid tijd, is technologie van cruciaal belang als het gaat om volumerecruitment.

Het vervullen van veel vacatures tegelijkertijd kan een geestdodende taak zijn, dus het inzetten van blockchainmethoden samen met moderne automatisering en ai-gestuurde oplossingen kan de sleutel zijn tot het vinden van de beste kandidaten in de massa van sollicitanten.

Op deze manier kunnen bedrijven zowel voorzien in hun wervingsbehoeften als voldoen aan algemene bedrijfsdoelen. De kwaliteit van de sollicitaties is te verbeteren door het aantal beoogde kandidaten met de juiste vaardigheden dat op de vacature kan solliciteren, te vergroten. Tegelijkertijd is tijdens de procedure waardevolle tijd en kosten te besparen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7102752). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.