Managed hosting door True

Apple-gebruiker heeft CoronaMelder niet nodig

 

Computable Expert

ir. Fred Hage
Director, VIRTUAL RELEASE. Expert van Computable voor het topic Digital Innovation.

Ron Roozendaal, cio van het ministerie van VWS, liet het in zijn laatste technische briefing aan de Tweede Kamer al doorschemeren: Apple en Google gaan er in de volgende stap van hun bluetooth-contact-volg-framework voor zorgen dat je helemaal geen app meer hoeft te downloaden, om mee te doen aan een besmettings-meld-programma van je nationale overheid.

En inderdaad, in de laatste iOS-update naar versie 13.7, die deze maand wordt uitgerold door Apple, is een app van de overheid niet meer nodig om mee te doen aan het detectie-programma van een deelnemende overheid. Als die er is in jouw omgeving (land, regio), krijg je een push-melding op je iPhone en hoef je alleen maar toestemming te geven om mee te doen aan het bluetooth-contact-onderzoek. Android-gebruikers zullen later deze maand een vergelijkbare melding krijgen na een update, maar worden vervolgens nog wel naar de downloadpagina van de overheids-app geleid.

Privacy nog steeds in orde

"Google en Apple zullen zich op Covid-19-gebied alleen maar als filantropische instellingen gedragen"

Mijn vrees dat ook tijdens de briefing van de commissieleden in de Tweede Kamer over de corona-app het woord 'telemetrie' niet zou vallen, werd helaas wel bewaarheid en geen enkel Kamerlid vroeg aan de cio waarom het woord ook niet in de begeleidende DPIA van de app voorkomt. Ook deze nieuwe 'exposure notification express', die compatibel is met de tot nu toe door overheden gebruikte api, is niet volledig als opensource te controleren. 

Maar de cio kan niet geloven dat er door Apple of Google persoonsgegevens verzameld worden, zo zei hij in de vergadering. Zelfs Kees Verhoeven, eerder toch behoorlijk kritisch bezig en geïrriteerd door het optreden van Roozendaal tijdens eerdere vragenuurtjes, kwam dit keer niet verder dan wat vragen over broncode en bug-bounties op app-niveau. En alle Kamerleden knikten braaf toen Roozendaal vertelde dat Google en Apple zich op Covid-19-gebied alleen maar als filantropische instellingen zullen gedragen.

In de VS langzaam omarmd

Van de 25 Amerikaans staten die de technologie van Apple en Google hebben bekeken, zijn er zes die al een eigen app op het framework hebben gebouwd en vrijgegeven voor het publiek. Nu er helemaal geen Covid-tracing-app meer ontwikkeld en onderhouden hoeft te worden, verwachten ze daar dat er snel meer staten zullen volgen. Wanneer Nederland weer afscheid neemt van een eigen app en alleen nog maar logo's en teksten klaar hoeft te zetten, ergens zodra gebruikers van de ingebouwde tracking melden dat ze positief getest zijn op Corona, is nu de vraag. 

De Corona-appathon was uiteindelijk een fantastisch experiment dat heeft geleid tot veel aandacht voor privacy-by-design als leidend principe, ook binnen de overheid. Het zou jammer zijn als nu iedereen straks terug moet vallen op het heilig vertrouwen in de techgiganten zoals de cio van VWS heeft. Omdat er zo nooit meer DPIA's komen en AP's geraadpleegd hoeven te worden, voor zaken als volgen van besmettingspatronen in de maatschappij, die op os-en platformniveau geregeld zijn door buitenlandse bedrijven, die zeggen niets te verzamelen, en waarvoor het 'privacy shield' door het Europese Hof ongeldig is verklaard.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7049803). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.