Managed hosting door True

Cloudprovider, pak die duurzaamheidshandschoen op

 

Cloud co2 sustainable

De technologiesector zal ingrijpende veranderingen moeten doorvoeren om de impact op het milieu te verminderen. Cloudserviceproviders zitten er middenin, met grote potentie voor impact aan de ene kant en enkele essentiële uitdagingen aan de andere kant. Stil blijven zitten is geen optie meer.

Cloud computing is een populaire manier geworden voor bedrijven om hun gegevens op te slaan en te beheren. Door gebruik te maken van cloudservices hoeven bedrijven geen kosten en tijd te besteden aan het bouwen van een eigen it-infrastructuur. Cloud computing kan energie besparen in vergelijking met dedicated servers omdat ze afhankelijk van de benodigde resources kunnen opstarten of afsluiten. Op deze manier kan cloud computing een duurzamere optie zijn voor bedrijven.

Investeringsdeskundige Dr. Dambisa Moyo noemt cloud computing een sector die voor een toekomstige 'groeispurt' staat omdat het baanbrekende innovatie mogelijk maakt en bedrijven effectief zal helpen hun infrastructuurkosten te optimaliseren. Deloitte-cloudstrateeg David Linthicum deelt gedetailleerd hoe cloud computing energie kan besparen door middel van multitenancy en resource-optimalisatie. Daarnaast zijn ESG-doelstellingen ook een van de vele redenen achter de snelle adoptie van cloudtechnologieën.

Bewust

"Hoewel het niet zo zicht- of tastbaar is als andere milieukwesties, is het cruciaal voor de it-industrie om duurzame manieren te vinden om haar energiebehoefte in te vullen"

Tegelijkertijd gebruikt cloud computing grote hoeveelheden stroom, bijvoorbeeld voor koelsystemen, hardware en netwerkverbindingen. Naarmate de vraag naar cloud groeit, zal ook het energieverbruik toenemen. We moeten ons hiervan bewust zijn. Hoewel het niet zo zicht- of tastbaar is als andere milieukwesties, is het cruciaal voor de it-industrie om duurzame manieren te vinden om haar energiebehoefte in te vullen. Dit kan interessant zijn vanuit kostenoogpunt, en daarnaast is er de steeds strenger wordende regelgeving op stroomverbruik.

Zo moeten hosting-bedrijven die gevestigd zijn in Nederland, voldoen aan de Energy Efficiency Directive van de EU, waarvan de vereisten voortdurend worden bekeken en verhoogd. Daarnaast kan het interessant zijn een ISO 14001-certificering te behalen, waarbij de focus ligt op het gebied van operationele processen met betrekking tot hardware, transport en koelsystemen.

Te denken valt aan het kopen van apparatuur van leveranciers die voldoen aan milieunormen, en alleen het kopen van energiezuinige apparatuur. Omdat hostingproviders veelal hardware in grote volumes kopen, loont het om te kijken naar de verpakking en het transport van de servers, netwerkapparatuur en andere devices.

Dit vereist wel actie, bijvoorbeeld in de vorm van een afvalreductieprogramma dat het gebruik van recyclebare en biologisch afbreekbare materialen omvat en waar mogelijk de adoptie van gesloten-lussystemen die afval minimaliseren. Aan de transportzijde is ervoor te kiezen om hardware in bulk te verzenden waar mogelijk. Hierdoor vermijdt de cloudprovider onnodige bewegingen en produceert dus minder emissies. Door dit te combineren met een zorgvuldige transportplanning kan de transportmethode worden geselecteerd met lagere CO2-emissies. Ga ook vooral het gesprek aan met de logistieke partners over het bijhouden van de CO2-uitstoot en werk met ze samen aan het vinden van een groener alternatief.

Koudegangenisolatie

Afgezien van initiatieven die rechtstreeks verband houden met de cloud- en hostingactiviteiten - denk aan het verminderen van energie- en waterverbruik van koelsystemen via koudegangenisolatie en blinde plaatjes - zijn er ook bredere mogelijkheden die bijdragen. Anders: alle activiteiten die je zelf kunt controleren of die je indirect kunt beïnvloeden, zijn hiervoor geschikt, zoals kantoorvastgoed, bedrijfsvoertuigen, reizen en productbeheer. Betrek ook je klanten bij je doelstellingen naar een duurzamer businessmodel. Het is tenslotte een gezamenlijke inspanning, aangezien de klanten de infrastructuur uiteindelijk gebruiken. Als cloudserviceprovider kun je hen voorzien van de tools en informatie, maar zij draaien de apparatuur en hebben daarin het laatste woord.

Uiteindelijk zullen de milieukwesties rond cloud computing een aanzienlijke invloed hebben op de sector. Naarmate de wereld zich meer richt op duurzaamheid, zal de technologiesector zijn rol moeten spelen in het verminderen van de milieueffecten, en cloudserviceproviders zullen daar geen uitzondering op zijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7549716). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datamanagement

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.