Managed hosting door True

Hybride cloud biedt voorsprong bij adoptie cloud edge

 

Edge computing is een grote hype, en terecht. Gartner schat dat binnen de komende twee jaar meer dan 50 procent van de bedrijfsgegevens op die plek worden gecreëerd en verwerkt. Als je er dieper over nadenkt, dan is de edge in wezen een gelokaliseerde cloudinfrastructuur die op een specifieke locatie kan worden toegepast, ter ondersteuning van een specifieke gebruikerscase. Organisaties met een hybride cloudstrategie hebben daardoor een voorsprong in de transitie naar het gebruik van edge-toepassingen.

Beter gezegd: de 'cloud edge', dat dekt de lading iets beter. Die voorsprong geldt zeker als die hybride cloudstrategie gebaseerd is op een open framework. Dat geeft organisaties namelijk de vrijheid om middelen in te kopen die hun cloud edge-proposities het beste ondersteunen.

Enterprise-cio's en cto's zitten echter niet te wachten op nog een extra laag van complexiteit die aan de it-stack moet worden toegevoegd. Ze hebben nu al genoeg om handen. Desondanks bereiden veel bedrijven zich nu voor op de overstap, maar bij gebrek aan een standaard cloud edge computing-model, zijn veel grote ondernemingen vooral op zoek naar sturing.

Op weg naar de edge

"Cloud edge is geen vaste omgeving, maar komt sporadisch voor, beweegt mee met verschillende gebruiksscenario’s en is afhankelijk van behoefte"

Naar verwachting zullen sectoren als productie, automotive, retail en de gezondheidszorg tot de early adopters van cloud edge toepassingen behoren. Het vermogen om toepassingen en diensten te kunnen leveren met een lage latency is namelijk cruciaal voor bedrijven met fysieke toeleveringsketens en productielijnen, waarbij de noodzaak geldt om tienduizenden (en uiteindelijk miljoenen) sensoren en aangesloten apparaten in te zetten.

Edge computing biedt het mechanisme om gegevens zo dicht mogelijk bij de eindgebruiker te verwerken. Toepassingen hiervan liggen voor de industrie- en transportsector voor de hand, maar aangezien het aantal sensoren en verbonden apparaten exponentieel stijgt, wordt de cloud edge al op korte termijn een integraal onderdeel van elk it- en cloudnetwerk.

De cloud edge is geen vaste omgeving, maar komt sporadisch voor, beweegt mee met verschillende gebruiksscenario’s en is afhankelijk van behoefte. Daarom moet deze omgeving robuust, schaalbaar en slim zijn, maar bovendien ook heel efficiënt. Als de cloud edge een strategisch middel wil worden voor organisaties, is het noodzakelijke dat deze geïntegreerd is met de bestaande cloudinfrastructuur, en dus niet gebaseerd mag zijn op een stand-alone oplossing. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven met een hybride cloudstrategie nu al een goede positie hebben om hierin te slagen.

Een gedistribueerde cloudarchitectuur stelt bedrijven namelijk in staat om eenvoudig uit te breiden naar de cloud edge. Ze kunnen dit geleidelijk doen, waarbij ze eerst de flexibiliteit en betrouwbaarheid van hun nieuwe cloud edge-mogelijkheden kunnen testen. Dit zou gebaseerd moeten zijn op een uniform model dat bedrijven in staat stelt om applicaties te bouwen en deze overal in hun gedistribueerde cloud-infrastructuur te draaien. Met behulp van een gecentraliseerd systeem kunnen ontwikkelaars en it-operations teams nieuwe applicaties lanceren en deze vervolgens op elke specifieke virtuele of geografische locatie inzetten.

Containereffect

In dit hele proces speelt het gebruik van containers een belangrijke rol. Zonder containers zou het bijna onmogelijk zijn om de schaal en het bereik te realiseren die geassocieerd worden met cloud edge computing. Containers zijn kleiner en veel wendbaarder dan virtuele machines. Zo kun je in theorie tientallen containers in een omgeving plaatsen die normaliter slechts één of twee virtuele machines kan faciliteren. Containers zorgen ook voor een gemeenschappelijke abstractielaag. Ze kunnen overal in een gedistribueerde cloud-infrastructuur draaien en tussen verschillende punten verschuiven, maar zijn in staat om specifieke functionaliteit aan de edge van de cloud te leveren. Met dit flexibele model kunnen bedrijven hun edge-mogelijkheden in de loop der tijd opschalen om zo grotere aantallen sensoren en apparaten te beheren en tegelijkertijd nieuwe use-cases te ondersteunen.

Een op containers gebaseerde architectuur maakt ook een geïntegreerd en gecentraliseerd beheersysteem mogelijk waarmee organisaties applicaties kunnen orkestreren, aanbieden en beveiligen. Met dat uniforme model hebben organisaties volledige zichtbaarheid over hun cloud-edge middelen. De cloud edge moet een natuurlijke uitbreiding zijn van de it- en cloudinfrastructuur van een organisatie. Die zal het meest effectief zijn als zij gebaseerd is op de blauwdruk van een bestaand ontwerp. Dan kan het op een uniforme manier protocollen, systemen, gegevens en intelligentie delen binnen het hele netwerk.

Inzichten aan de rand

"Hoe slimmer de cloud edge, hoe beter, want zo kunnen teams fouten of afwijkingen opsporen"

Verdere voordelen zijn de mogelijkheid om de cloud edge te integreren met centrale bedrijfssystemen en data-analysetools. Als er sprake is van provisioning en het beheer van enorme hoeveelheden verbindingen, zullen ontwikkelings- en it-operations teams in staat zijn om tests uit te voeren voordat ze container-gebaseerde toepassingen over een uitgebreid netwerk van apparaten uitrollen. Hoe slimmer de cloud edge, hoe beter, want zo kunnen teams fouten of afwijkingen opsporen. De teams zullen de risico's willen minimaliseren vanwege de bedrijfskritische aard van de applicaties en diensten die door de cloud edge worden ondersteund.

Het zou verder verstandig zijn als bedrijven problemen kunnen identificeren voordat ze escaleren. Met behulp van een zogeheten ‘insights engine’ is het mogelijk om continu gegevens te verzamelen en te analyseren die vanuit de gedistribueerde edge-middelen worden opgehaald. Met behulp van een proces van ai en machine learning zullen de gegevens uiteindelijk gebruikt worden in voorspellende analyses die ongewone activiteiten kunnen registreren, om er vervolgens naar te handelen en naar de juiste kanalen te communiceren.

Het open framework

Vanuit een cultureel perspectief helpt het inzetten op de migratie naar de cloud edge organisaties om hun intellectueel eigendom te verbeteren en te behouden. De ontwikkelaars, it- en network operations-teams die al in de hybride cloud werken, kunnen direct worden ingezet om het bedrijf te helpen zijn cloud edge-ambities te realiseren. De lessen die ze onderweg leren en de kennis die ze opdoen, blijven binnen het bedrijf, inclusief de templates en het ontwerp voor de cloud edge. Ze worden pioniers en hun werk trekt ook andere ontwikkelaars aan die misschien nog niet hadden nagedacht over een carrière bij een bepaald bedrijf totdat het zijn cloud-native vaardigheden begon te etaleren.

Een open framework voor het ontwikkelen van een cloud edge-propositie brengt verschillende voordelen met zich mee, zoals de mogelijkheid om een geleidelijke en methodische overgang naar de edge te garanderen. Het stelt ontwikkelaars ook in staat om deel te nemen aan open-sourceprojecten om innovatie te versnellen op een ontluikend nieuw gebied. Cruciaal hierbij is dat het bedrijven de vrijheid geeft om vanuit de hele it-stack samen te werken met een derde partij die hen helpt om een volledig afgeronde cloud edge-oplossing te ontwikkelen. Ze kunnen samenwerken met de juiste communicatiedienstverlener, om eventuele 5G-mogelijkheden te ondersteunen of om verbinding te maken met een willekeurig aantal cloudaanbieders. Ze zijn niet gebonden aan een specifieke leverancier of technologie, zodat ze hun eigen cloud edge roadmap kunnen ontwikkelen.

Edging naar de toekomst

"De edge heeft de potentie om zoveel meer te leveren"

De cloud edge bestaat al, maar organisaties hebben er nog amper de ware potentie van ontdekt. Tot op heden zijn de meeste cases in de cloud edge-categorie de drijvende kracht achter internet of things-oplossingen. De edge heeft echter de potentie om zoveel meer te leveren. Het biedt toepassingen voor financiële dienstverleners om handel te ondersteunen. Daarnaast zijn er toepassingen voor virtual reality, media, entertainment en cloudgaming. Ontwikkelaars hebben een geheel nieuw platform en een cloudomgeving om mee te spelen, waarmee ze nieuwe applicaties en diensten kunnen ontwikkelen op basis van een flexibele en voortdurend evoluerende infrastructuur. Het zal nieuwe bedrijfsmodellen ondersteunen, en nieuwe categorieën en schaalvoordelen stimuleren. Organisaties moeten zich hiervan bewust worden.

De route naar de cloud edge is al uitgestippeld voor bedrijven met een hybride cloudstrategie. Ze werken al met containers, waarmee ze in feite de ideale applicatiearchitectuur voor de cloud edge in huis hebben. Het open framework stelt hen in staat om die omgeving op hun eigen voorwaarden verder te ontwikkelen door de juiste partners uit de cloud- en het edge computing-ecosysteem te selecteren die passen bij hun technische en zakelijke eisen. En het zorgt voor een uniforme aanpak, zodat ze een cloud edge kunnen bouwen die stevig geworteld is in hun eigen enterprise it- en cloudinfrastructuur.

Martin Percival, solutions architect manager bij Red Hat

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7034508). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.