Managed hosting door True

Cloud vermindert operationele beperkingen

 

Computable Expert

Kamini Aisola MBA
Country Manager Benelux, Amazon Web Services. Expert van Computable voor de topics Management, Cloud Computing en Digital Innovation.

Sinds meerdere jaren help ik bedrijven te migreren naar de cloud. Groot voordeel om naar de cloud te gaan, is operationele beperkingen te verminderen en innovatieve oplossingen door te voeren.

De migratie naar de cloud vereist dat bestaande methoden ter discussie worden gesteld, dat beveiligingsregels en operationeel beheer worden herzien en dat er een nieuwe aanpak wordt ontwikkeld. Bovenal is het ook een mogelijkheid om nieuwe kansen te grijpen en nieuwe diensten en nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen. Het is dus belangrijk om goed over je cloudstrategie na te denken.

Overeenstemming over de principes

"Binnen een team kunnen teamleden verschillende opvattingen hebben over de doelstellingen en behoefte"

Elk grootschalig project brengt risico's met zich mee, met name het risico dat het feitelijke gebruik afwijkt van het oorspronkelijk beoogde gebruik. Zelfs binnen een hecht team kunnen teamleden verschillende opvattingen hebben over de doelstellingen en behoeften. Dit kan leiden tot misverstanden die het project mogelijk negatief beïnvloeden. Het is dus niet alleen noodzakelijk om een team op één lijn te krijgen, maar ook om ervoor te zorgen dat er een consensus is over reeds genomen beslissingen.

Om ervoor te zorgen dat het project zo soepel mogelijk verloopt, begint elk team bij AWS met het vaststellen van de basisprincipes die het essentieel acht voor het project. Elk van deze principes wordt vervolgens besproken en uitgedaagd door de teamleden. Dit zorgt ervoor dat doelstellingen duidelijk blijven voor iedereen.

Definieer principes

Deze aanpak kan op elk type project worden toegepast, zodat het hele team met een eenduidige visie werkt totdat het project is afgerond. Kort de tijd nemen om de basisprincipes van de cloud te definiëren, ook al kunnen deze principes nog deels wijzigen, kan in een later stadium kostbare tijd besparen. De cloud kent niet alleen een technische dimensie. De principes moeten de specifieke uitdagingen en doelstellingen van de onderneming weerspiegelen. Desalniettemin kan ik enkele tips geven om deze effectief vast te stellen.

  • Elk principe moet een kernidee bevatten dat duidelijk en beknopt is, zodat het gemakkelijk te begrijpen is.
  • Principes moeten teams motiveren. Mensen buiten het programma moeten het nuttige informatie vinden. Het is van cruciaal belang dat principes toegespitst zijn op het project, en niet te generiek zijn.
  • De principes moeten helpen bij het maken van keuzes, het maken van compromissen en een leidende basis zijn in geval van onenigheid. Ze zijn eerder richtlijnen dan voorschriften.
  • Te veel aandacht voor details kan leiden tot het verliezen van focus op de doelstellingen. Een stap terug nemen maakt een meer open strategie mogelijk.

Stel principes vast

De principes moeten gebruik maken van de voordelen van de cloud en voldoen aan zakelijke eisen. Elke organisatie zal een eigen interpretatie hebben en moet deze aanpassen aan de context, planning en strategie van het bedrijf. Zonder uitputtend te zijn, zijn hier enkele punten om in gedachten te houden.

  • Veiligheid: Zorg ervoor dat de veiligheidsregels worden nageleefd zonder het vertrouwen en de autonomie van de teams in het gedrang te brengen.
  • Kosten: Ontwikkel een proactieve aanpak om ervoor te zorgen dat alle nieuwe ontwikkelingen in de cloud plaatsvinden (cloud first).
  • Flexibiliteit: Behoud een hoge mate van vrijheid in de keuze van cloudtools, zonder dat opgedane ervaring vergeten wordt.
  • Naleving en beschikbaarheid. Onthoud dat een kleine storing altijd mogelijk is, maar niet mag leiden tot een grote storing.
  • Personeelszaken. Gebruik de flexibiliteit van de cloud om initiatiefneming en autonomie te bevorderen. Motivatie komt voort uit autonomie.

Conclusie

De cloud is een middel voor transformatie en groei, dus is het belangrijk om goed over je cloudstrategie na te denken vóór de lancering. Bedrijven die de overstap naar de cloud willen maken, kunnen zich laten inspireren door de cloudstrategie van bedrijven die al ervaring hebben in de cloud, en vervolgens deze cloudstrategie aanpassen aan de eigen bedrijfscontext tot er een sterke consensus binnen het team is bereikt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6799036). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures Cloud Computing

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.