Managed hosting door True

Clash of the clouds

 

Computable Expert

Thijs van Hofwegen
Manager Business Development, CloudBilling. Expert van Computable voor het topic Cloud Computing.

Cloud service providers, gaan langzaam over op public. De service providers die traditioneel gefocust zijn op het leveren van infrastructuuroplossingen in hun eigen domein, maken de shift naar het leveren van hun diensten vanuit de public cloud. Sommige grote Nederlandse service providers denken binnen vijf jaar zelfs volledig public te zijn. En in die public cloud ontstaat nu een stammenstrijd, een clash of the clouds.

Een verandering in vijf jaar? In cloudtermen is dat voortbewegen in slakkengang. Private cloud providers verdienen nog steeds goed geld door de gezonde marges. Maar ook de negatieve tendens bij eindgebruikers over de veiligheid en privacy van clouddiensten speelt hierin mee. Dit laatste wordt in mijn ogen op korte termijn opgelost. Ik zie technologieleveranciers die snel bewegen en oplossingen leveren waarbij governance, veiligheidsvoorschriften en regels worden toegepast over alle public clouds.

Hybrid cloud

Er zal hoe dan ook een move plaatsvinden naar de public cloud. Het toverwoord  is hybrid. Ik noem dat het water testen: kijken of het echt wel werkt die public cloud, en welke kinderziektes er zijn. Natuurlijk begrijp ik het sentiment dat erachter schuilt. Je kunt het vergelijken met vroeger toen eindgebruikers een server onder hun bureau wilden, zodat ze de lichtjes konden zien flikkeren op de server. Ach ja, hoe conservatief is de traditionele service provider: ook zij hebben het not invented here-syndroom...

De move naar de public cloud zal een clash of the clouds teweegbrengen. Op ieder event krijgen we fantastische groeicijfers voorgeschoteld van de cloud. Deze groei is onvermijdelijk. Amazon en Microsoft zijn op het moment de meest dominante spelers in de markt. Ze veroveren de reseller en partners markt in een goed tempo. Microsoft leidt deze strijd met hun CSP-programma, een slim en gebalanceerde programma voor it-partners. Echter, in de breed uitgemeten groei van de public cloud blijft er ruimte voor meer spelers.

Race om de reseller

Kijk er eens naar vanuit het oogpunt van de it-leverancier of reseller. Voor de meeste is de cloud een nieuwe fenomeen, waardoor het Microsoft CSP-programma een veilige keuze is voor deze bedrijven. De markt vertrouwt het programma en de organisatie rondom dit programma en de mensen die het programma leiden. In Nederland zijn Microsoft CSP en Azure de dominante public cloud-diensten. Wie volgt?

En hier vindt de clash of the clouds plaats. Wellicht is de race om de reseller een betere benaming. Public cloud-leveranciers ruiken hun kans en halen alles uit de kast om hun partners zover te krijgen dat ze hun public cloud-diensten verkopen. Oracle, Google, AWS, IBM, Huawei en vele anderen bouwen en marketen hun public cloud-diensten richting het it-kanaal. Hierin bewegen de verschillende public cloud-leveranciers zeer verschillend. Waar de een vooral samenwerkt met één à twee grote systemintegratoren, de ander met distributeurs en de volgende weer direct met resellers schakelt. Waar moet de reseller dan voor kiezen? Marge? Snelheid? Support? Portfolio? Delivery? Billing?

Het speelveld ligt zodoende aan beiden kanten nog helemaal open. Maar wie komt er als winnaar uit de bus?

And the winner is…

Dit is moeilijk te voorspellen, maar toch wil ik alvast een potentiële winnaar aanwijzen in deze nog te voeren clash: VMware. En zij winnen door NIET een eigen public cloud aan te bieden, maar door in de toekomst connecties aan te bieden met AWS en Azure. Dus if you can’t beat them, join them. De één zou zeggen dat dit hun strategie van oorlogvoering is, maar ik noem het liever de strategie van api-voering. Met hun grote install base in de service provider-markt staan ze op het punt hun slag te slaan.

Ook zie ik een partij als Oracle snel meters maken. Hoewel een ander marktmodel, oplossingen en zeker ook een andere cultuur, zijn ze qua positie wel te vergelijken met Microsoft. Veel investeringsmogelijkheden, lokale organisaties en een combinatie tussen productiviteit en computing-oplossingen in de cloud. SaaS, PaaS en IaaS uit een bron. 

In deze clash staan resellers en partners voor een uitdaging. Hebben zij echt meer dan één public provider nodig? Wanneer het er op aan komt, wil je de mogelijkheid hebben om te kunnen kiezen. En wanneer je je keuze hebt gemaakt voor de public cloud, begint de echte pret pas. Hoe kies je de juiste provider, en zit je hier dan ook aan vast? Wat is mijn bewegingsruimte? 

En als je een set-up kiest met meer dan één cloud provider of bron, hoe convergeer je ze in je eigen oplossingen, levering en ga zo maar door...? we hoeven ons in ieder geval niet te vervelen in de cloud. 

Er staat ons een interessante cloudtijd te wachten!

Thijs van Hofwegen, consultant en business development manager bij CloudBilling

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5932910). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

De serviceproviders die het gaan overleven denken na over het eindresultaat voor de gebruiker van de IT-dienst. Oftewel het leveren van een finished good services, een verticale oplossing die de klant helpt zijn klant te helpen om zijn business te ondersteunen. Een public cloud kan daarbij prima dienst doen in de flexibele ondersteuning om je software te ontsluiten naar elke gewenste omgeving daar waar benodigd. Zelf denk ik niet dat de winner nu VMWare is. Het is een voorbeeld. Meerdere software vendoren hebben strategische ontwikkelingen met platformaanbieders. Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkelingen bij Citrix die haar eigen Citrix Cloud oplossing aanbiedt op Azure aan al haar Citrix Partners en Service Providers. Daarnaast zijn alle producten volledig geschikt voor ontsluiting op alle bekende public clouds vandaag de dag. De integratie van producten wordt niet op voorgesorteerd maar is al een feit. Microsoft heeft de volgende stap aangekondigd in zijn brede samenwerking met Citrix voor het ontwikkelen van de volgende generatie van de Azure RemoteApp-service. De nieuwe XenApp ‘express’-service gebruikt Azure RemoteApp van Microsoft en toonaangevende XenApp-technologie om extra functionaliteit mogelijk te maken voor beheer, gebruikerservaring en security vanuit Azure vandaag. Er blijft veel ruimte voor cloudproviders als specialisten die voor de klant werkelijk automatiseren en een cloud gebruiken als middel hiertoe te komen.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.