Managed hosting door True

Automatisering als groot voordeel van de cloud

 

Computable Expert

Stephen Orban
Global Head of Enterprise Strategy at Amazon Web Services, Amazon Web Services. Expert van Computable voor de topics Business Analytics, Cloud Computing en Digital Innovation.

Automatisering is één van de grootste voordelen die het overstappen naar de cloud een organisatie biedt. Het handwerk dat met het onderhouden van een traditionele it-infrastructuur gepaard gaat, komt er grotendeels door te vervallen. De hele it-organisatie kan daarvan profiteren.

Er is een aantal verschillende benaderingen van automatisering, maar in dit artikel hou ik het bij het betrouwbaar en automatisch uitvoeren van it-functies door middel van code. Continue uitrol is daarvan een praktisch voorbeeld. Als een applicatie betrouwbaar kan worden gereproduceerd – gebouwd, uitgerold en ingetrokken als er iets mis gaat – kunnen teams met veel meer vertrouwen it-wijzigingen doorvoeren. Er is een groot aantal volwassen tools dat bedrijven hiermee helpt, zoals Chef, Puppet, Ansible en AWS CloudFormation. Hoewel je er altijd voor moet zorgen dat je het beste gereedschap hebt, is het omarmen en implementeren van geautomatiseerde systemen het allerbelangrijkst.

Wanneer mij vragen worden gesteld als hoe kan ik geld besparen met de cloud?, hoe kan ik mijn applicaties beveiligen?, hoe voorkom ik dat ik door één platform beperkt wordt? en hoe kan ik sneller vooruitgang boeken?, antwoord ik altijd met de hieronder uitgewerkte voorbeelden. 

Effectiviteit

In mijn tijd als cio was het een van mijn belangrijkste verantwoordelijkheden om steeds meer geld en aandacht te steken in initiatieven die de omzet verhoogden. Dit was de belangrijkste reden om clouddiensten te gaan gebruiken; door de tijd die we staken in het managen van infrastructuur te verminderen, konden we meer aandacht besteden aan productontwikkeling. Door herhaalde taken als systeempatches, uitrol van applicaties, wijzigingen aan de firewall te automatiseren, konden we meer tijd steken in het toevoegen van extra functionaliteiten.

Elasticiteit

Dit is één van de grootste voordelen van een cloudplatform. Geautomatiseerde systemen, die gereproduceerd kunnen worden met scrips, kunnen automatisch en naar believen schalen. In mijn ervaring is het inschatten van benodigde capaciteit erg lastig, en wanneer dit mis gaat kan dat leiden tot geldverspilling. Dankzij de cloud is dat niet meer nodig.

Draagbaarheid

Wanneer een systeem betrouwbaar kan worden gereproduceerd op één architectuur of infrastructuur, is het heel eenvoudig om dit daarna te herhalen. Dus wanneer bijvoorbeeld de plek waar een systeem gehost wordt veranderd moet worden, kunnen de automatiseringsscripts gemakkelijk worden aangepast. 

Veiligheid

Automatisering van goede veiligheidsmaatregelen zorgt ervoor dat een systeem uniform blijft zodra het schaalt. Bovendien vermindert het de kans op menselijke fouten, en zijn verbeteringen in beveiliging snel en probleemloos uit te rollen. De best gestructureerde systemen passen automatisering gefaseerd toe; tijdens elke fase wordt er een specifieke actie uitgevoerd, zoals het updaten van een besturingssysteem, het downloaden van code van een interne locatie, het uploaden van de applicatie naar het internet, waarbij alleen verbinding wordt gemaakt wanneer het nodig is. Daardoor zijn bedrijfssystemen niet nodeloos verbonden met en dus toegankelijk via het internet.

Controleerbaarheid

Systemen die gebouwd worden met automatiseringsscripts zijn beter voorspelbaar en beschikken over informatievere logging. De volgorde waarin acties worden ondernomen is gedocumenteerd in de code, waardoor deze ook makkelijker uit te leggen is aan stakeholders en auditors.

Herstelbaarheid

Geautomatiseerde systemen bieden twee voordelen als het gaat om herstelbaarheid. Ten eerste wordt, naarmate je meer ervaring opbouwt in het automatiseren van zich herhalende acties, duidelijker hoe geautomatiseerde controles en gebruikelijke QA-acties geïmplementeerd kunnen worden. Met automatisering kunnen systemen worden teruggedraaid die niet aan deze voorwaarden voldoen. Ten tweede heeft het doen van aanpassingen minder gevolgen, en kun je deze sneller uitvoeren; het kost minder tijd en geld om iets uit te rollen en weer terug te draaien, dan wanneer dit allemaal handmatig zou moeten gebeuren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5928594). © Jaarbeurs IT Media.

6,3

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.