Managed hosting door True

Zo haal je cruciale data uit SAP-systemen

 

Organisaties vertrouwen in toenemende mate op data analytics bij het nemen van belangrijke beslissingen. De complexiteit van dataverzameling en datacorrelatie vormt echter een uitdaging: het is vaak een ingewikkelde en tijdrovende klus, waarbij veel dure expertise nodig is om het goed in te richten. De data moeten immers uit verschillende ketenonderdelen komen. En een van de belangrijkste databronnen is meteen ook de databron die het moeilijkste te extraheren is: SAP.

SAP is voor veel organisaties het meest bedrijfskritische it-systeem en vormt daardoor een belangrijke databron voor real-time analyses, geavanceerde dwarsdoorsnedes en rapportages. Toch nemen veel organisaties niet de moeite om deze data te vergaren en worden deze bij data analytics buiten beschouwing gelaten. De reden hiervoor is dat SAP-data vaak ontoegankelijk of onverenigbaar zijn met andere databronnen. Gezien het belang van het systeem, een gemiste kans.

Uitdagingen

Wanneer SAP-data niet worden meegenomen in data-analyses, zorgt dit in de praktijk voor verschillende uitdagingen. Met name als het gaat om innovatie binnen het SAP-landschap. Zo beschikken organisaties niet over een overzichtelijk dashboard met daarin de status van de omgeving, en kost het SAP Basis Teams veel tijd om problemen die impact hebben op bedrijfskritische processen te troubleshooten. Bovendien zijn de eigen SAP-inzichten te reactief voor de business. Innovatie binnen het landschap wordt op deze manier lastig.

Het ontbreken van de SAP-data kan ook een verhoogd security-risico tot gevolg hebben. Veel security-gerelateerde data worden ontsloten in bijvoorbeeld een organisatiebrede Security Information & Event Management (SIEM)-oplossing die vanuit het Security Operations Center (SOC) wordt gemonitord. Doordat de SAP-beveiliging en risicomitigatie vaak onderdeel van het SAP-team blijven, zijn die belangrijke security data gedecentraliseerd en versnipperd. Zo wordt it-auditing voor SAP zeer complex en ontbreekt real-time inzicht in beveiligingslekken.

Kortom, voor een compleet beeld van het functioneren van een bedrijfsproces moeten ook SAP-data worden uitgelezen, gecorreleerd en gevisualiseerd. Anders blijft SAP een ‘black box’ binnen het bedrijfsproces. Met als gevolg dat bijvoorbeeld individuele orders niet kunnen worden gevolgd door het it-landschap, real-time stuurinformatie voor de business ontbreekt of dat het onduidelijk is in welke stap van het bedrijfsproces uitval plaatsvindt.

Splunkify SAP

De hierboven beschreven uitdagingen, zijn thema’s die veel spelen binnen de SAP-monitoringmarkt. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de behoefte aan het verkrijgen, centraliseren en combineren van data uit verschillende bronnen. Splunk en de gecertificeerde oplossing SAP PowerConnect bieden een antwoord op deze behoefte.

Door middel van Splunk kunnen organisaties centrale data ontsluiten, ongeacht de bron. Het biedt AIops- en machine learning-functionaliteiten voor alle data, waardoor deze eenvoudig kunnen worden ingezet voor het verbeteren van de bedrijfsvoering.

Door Splunk te koppelen aan SAP PowerConnect, kunnen ook de SAP-data worden geëxtraheerd en toegevoegd aan het Splunk-cluster. SAP PowerConnect wordt als add-on geconfigureerd binnen de infrastructuur, waardoor alle data naar Splunk wordt gestuurd zonder dat de API overbelast raakt en SAP-systemen minimaal worden belast bij dataoverdracht.

Gebruik

Deze oplossing maakt het mogelijk om een dashboard te ontwikkelen waarin de prestaties, beschikbaarheid en capaciteit van alle systemen worden getoond. Dit kan vervolgens worden bewaakt door een team dat primair met monitoring bezig is. De data worden niet geaggregeerd en blijven dus jaren beschikbaar.

Ook kan in Splunk real-time informatie worden opgevraagd als het gaat om security en compliance. Hiermee kan worden gemonitord of werknemers bijvoorbeeld rechten krijgen die niet bij de functie passen. Het biedt het securityteam een eenvoudig totaaloverzicht en ontlast het it-team. Op het gebied van auditing kan er een dashboard worden ontwikkeld waarmee real-time controle is over compliancy en eventuele afwijkingen.

Tot slot biedt SAP mogelijkheden voor het monitoren van bedrijfsprocessen, omdat het meer grip op en controle over het it-landschap biedt. Mogelijke problemen worden vroegtijdig gesignaleerd. Waar in het verleden een dienstaanvraag bleef hangen tot de aanvrager aan de bel trok, wordt deze nu direct gesignaleerd. Maar het kan ook worden gebruikt om bijvoorbeeld inzicht te verkrijgen in volumes binnen bedrijfsprocessen of het optimaliseren van deze processen.

Integratie SAP-data onmisbaar

Een geïnformeerde beslissing is een goede beslissing en cruciaal om organisaties klaar te maken voor de toekomst. SAP-data worden ondanks het belang ervan echter vaak achterwege gelaten. Tot nu. Door het eenvoudig extraheren van data uit SAP-processen, halen bedrijven data binnen waarmee ze nauwkeurige analyses kunnen maken die van grote waarde zijn voor processen en de toekomst van de organisatie.

Jeffrey de Haan, Manager Solutions bij Ymor

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7024998). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.