Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

5G staat voor veiligheid, betrouwbaarheid en snelheid

 

Er komen genoeg voorbeelden van winstgevende toepassingen van 5G naar buiten. Het lijkt er (vooral) in de media echter op dat het allemaal om dezelfde toepassingen gaat. Met 5G kun je echt meer dan alleen robots aansturen of nieuwe Virtual Reality sets uitproberen.

Betere veiligheid en betrouwbaarheid

4G bracht vooral extra mogelijkheden voor de individuele gebruikers. Het was sneller en het bracht ons bijvoorbeeld online winkelen en streaming video. De ‘internetbeleving’ steeg naar ongekende hoogten. De komst van 5G is voor de zakelijke toepassingen echter een veel grotere stap vooruit: betere beveiliging en grotere betrouwbaarheid. 5G blijkt van onschatbare waarde, zeker nu we op vele fronten meer services nodig hebben, bijvoorbeeld door de opkomst van hybride werken.

Realtime delen van deze informatie

We kennen inmiddels allemaal de zelfrijdende auto. Deze auto kent echter een belangrijke beperking: bij hogere snelheid neemt de kans op ongelukken toe. Dat ligt voornamelijk aan de beperkte snelheid van de communicatie tussen de auto en zijn omgeving. De traagheid daarvan bepaalt in feite de snelheid van de zelfrijdende auto. Die zou aanzienlijk sneller kunnen rijden wanneer die is uitgerust met 5G voor de communicatie tussen de intelligentie aan boord van de auto en de sensoren op de auto. Die sensoren pikken de omgevingsinformatie op. Het realtime delen van deze informatie maakt hogere snelheden zonder ongelukken mogelijk. Tot vijf keer zo snel.

Business continuïteit

Eenzelfde situatie doet zich voor in een omgeving waarbij mensen zich met een specifieke uitrusting moeten beschermen tegen extreme invloeden van buitenaf (zoals straling of chemische stoffen in een laboratorium of ziekenhuis) of als je werkt met grote en gevaarlijke machines (fabriek, booreiland). De protocollen in dergelijke situaties zijn vaak veelomvattend en complex. Een fout is snel gemaakt. Met 5G als communicatieplatform is op elk gewenst moment (via het realtime delen en analyseren van de camerabeelden) controle op de situatie. Veiliger voor de medewerker, veiliger voor de organisatie; ook in termen van business continuïteit.

‘In control’

De mogelijkheid om gegevens nagenoeg realtime te versturen is dus een veel groter voordeel dan de toegenomen snelheid van 5G. Daarnaast biedt 5G veel meer ondersteuning voor privénetwerken. Gebruikers van 5G kunnen een privaat netwerk instellen op basis van hun eigen Key Performance Indicators: specificaties over de situatie in het bedrijf. Daarmee is het bedrijf volledig ‘in control’ op het gebied van snelheid, capaciteit, betrouwbaarheid.

5G biedt kansen bij toepassingen met AI en ML

Juist bij complexe toepassingen met gebruikmaking van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) biedt 5G ongekende kansen. Neem een toepassing als die van terrein- en gebouwbewaking: met gebruik van 5G kunnen videobeelden van bewakingscamera’s zonder vertraging (binnen milliseconden) geanalyseerd worden en afwijkingen gemeld. Onder de huidige omstandigheden gebeurt die analyse nog veelal handmatig, door mensen die naar die beelden kijken en ze interpreteren. Daarnaast maakt de controle met 5G over gebouwen of objecten op afgelegen plaatsen, zoals een boorplatform, het mogelijk om de veiligheid en de werkomstandigheden te verbeteren.

‘Live’ terugkoppeling van data

In een groot aantal toepassingsgebieden is aangetoond dat 5G-technologie een grotere veiligheid, hogere betrouwbaarheid en efficiënter werk biedt. Met beter resultaat. Met 5G kunnen controles op uit te voeren stappen in een complex proces direct worden teruggekoppeld naar de toezichthouder van dat moment.

Veel van deze toepassingen blijven echter onder de radar. Ze zijn er wel maar je moet ze willen zien, ook in jouw sector. Innovatie betekent dat je onbekend terrein betreedt. Doe inspiratie op, bijvoorbeeld door het rapport ‘Let’s talk about private 5G’ erbij te pakken. Hierin gaan zes Verizon-experts in op de mogelijke belemmeringen voor de adoptie van private 5G en hoe die kunnen worden aangepakt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7379374). © Jaarbeurs IT Media.

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.