Managed hosting door True

Wearables zijn toekomst van gezondheidszorg

Ordina werkt aan innovatieve zorgoplossingen

 

Google Glass

Google Glass

Digitalisering is niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan en komt steeds dichterbij. Ook binnen de zorg worden ict-toepassingen steeds vaker de standaard. Met wearables zoals Google Glass en smartwatches komt deze digitalisering letterlijk dicht bij.

Ict-dienstverlener Ordina denkt dat wearables van steeds grotere waarde worden binnen diverse markten. Zowel voor de zorg, installatiebranche, bouw, agrarische sector en sportwereld zijn inmiddels technologische oplossingen ontwikkeld. Ordina houdt zich graag met dergelijke technologische vernieuwingen bezig en ontwikkelt daarom in nauwe samenwerking met verschillende belanghebbende partijen, zoals zorgverzekeraars, banken en energieleveranciers, diverse applicaties die verschillende branches ondersteunen.

Voor de zorgsector wordt er dan ook gekeken naar technologie die het zorgproces ondersteunt. Humanisering van de ict is dan ook een belangrijk thema. De mens staat centraal en de technologie moet daarop aansluiten en niet domineren. Tijdens een recente bijeenkomst toonde Ordina verschillende oplossingen die hierop aansluiten.

Persoonlijke bijsluiter

Een bijsluiter is niet altijd even duidelijk over zaken die een medicijngebruiker graag wil weten. Vaak worden bijsluiters namelijk gemaakt voor een algemeen publiek. Iemand die bijvoorbeeld zwanger is heeft dan ook andere vragen dan iemand met bijvoorbeeld diabetes. Daarbij hebben ouderen ook steeds vaker moeite om de kleine letters, die vaak voor bijsluiters worden gebruikt, te ontcijferen.

Ordina heeft daarom een toepassing ontwikkeld waarmee een medicijngebruiker met behulp van een Google Glass heldere informatie krijgt over de medicatie. Dit kan bijvoorbeeld doordat een gebruiker de barcode van een bepaald medicijn scant met een Google Glass. Vervolgens krijgt de gebruiker een op maat gemaakt filmpje met uitleg over hoe medicijnen het beste gebruikt kunnen worden. Te denken valt dan aan de dosering, hoe en hoe vaak medicijnen moeten worden ingenomen en wat de bijwerkingen zijn.

Slimme horloges

Quli, wat staat voor Quality of Life, is een persoonlijk digitaal zorgplatform dat de zelfredzaamheid van gebruikers vergoot en apps biedt die hen in staat stelt om zelf de regie over zorg en welzijn in de hand te houden. De zorgconsument kan via het sociale netwerk op het Quli-platform ervaringen delen met familie, vrienden, lotgenoten en zorgprofessionals. Op deze manier kan hij of zij langer zelfstandiger leven, terwijl verzorgers, familie en andere verwanten toch veel meekrijgen over de situatie. De gebruiker bepaalt wie er inzage heeft in welke gegevens. De zorgaanbieder kan Quli aanpassen naar de ‘eigen’ doelgroep en bijvoorbeeld specifieke apps laten ontwikkelen en plaatsen. De gebruikers krijgen zo één plek waar zij zaken rond hun gezondheid kunnen managen. Tegelijkertijd draagt Quli bij aan effectievere, betaalbare zorg. Quli is in mei 2013 van start gegaan en wordt inmiddels door onder andere twintig zorginstellingen gebruikt en heeft al meer dan drieduizend gebruikers.

Ordina is het Quli-platform aan het uitbreiden met sensoring en feedback door middel van wearables. Hiermee kunnen gebruikers op een gemakkelijke manier medische en andere gegevens delen. Door het opplakken van een slimme pleister kunnen gebruikers onder meer een ECG, huidtemperatuur en andere parameters meten en deze via een smartwatch doorgeven aan hun verzorgers. Ook kan de gebruiker via de smartwatch gemakkelijker informatie geven over hoe hij of zij zich voelt en wat er wordt beleefd tijdens het afhandelen van taken. Nu moet dat nog via een laptop of pc. Door een smartwatch neemt ook het gebruikersgemak toe, aldus Ordina.

Samen pionieren

Ordina werkt zoveel mogelijk samen met belanghebbenden uit diverse sectoren. Voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld een applicatie wordt door middel van een snelle demo een concept ontwikkeld zodat partners een tastbaar idee krijgen van de mogelijkheden met wearables. Op die manier werkt Ordina als een soort start-up aan elk project en hebben afnemers veel invloed op het uiteindelijke product.

Zo werkte de it-specialist voor het Quli-platform samen met de vier zorginstellingen Dr. Leo Kannerhuis, Arq, Pluryn en de Amarant-groep. Bij dit project is er gekeken naar wat speelde in de zorgmarkt en met de waargenomen ervaringen en problemen is men een oplossing gaan realiseren. Bezuinigingen speelden een belangrijke factor omdat dit ten koste ging van de inzet van personeel en de kwaliteit van zorgverlening kwam onder druk. Daarbij zijn er steeds meer verschillende ziektebeelden en zijn levensstijlen veranderd. Met die kennis ontstond de oplossing Quli.

Andere toepassingen

Tijdens de bijeenkomst speelde Google Glass in de zorg een belangrijke rol. Ook werd er de Oculus Rift getoond waarmee patiënten met een eetstoornis een beter zelfbeeld krijgen. Oplossingen met Google Glass waren er ook voor andere sectoren. Zo hebben installateurs in de energiesector klantgegevens via de bril bij de hand en verbeteren Nederlandse roeiers hun prestaties ermee. Ook werd er voor de bouwsector een veiligheidshelm met sensoren getoond en waren er oplossingen waar via smartwatches het banksaldo kon worden ingezien.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5155745). © Jaarbeurs IT Media.

7


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.