Managed hosting door True

What to know about intent-based networking

 

Als u gevraagd wordt om een lijst te maken met belangrijke it-trends van de afgelopen jaren, zijn technologieën die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) en machine learning prominent aanwezig. Maar deze technologische trends ontwikkelen zich traag. Dit is met name het geval bij netwerkbeheer, dat zelfs met de komst van software defined networking (sdn) een trage, inflexibele en nog steeds grotendeels handmatige taak blijft.

Dit is in strijd met de behoeften van een snel evoluerende digitale onderneming. Dat gaat echter veranderen met de komst van een nieuwe aanpak: intent-based networking (ibn). Het is misschien wel de meest ambitieuze heroverweging van netwerken in de geschiedenis. Het doel van ibn is om het netwerk flexibeler, veerkrachtiger en veiliger te maken, door het in staat te stellen zichzelf te beheren.

Dus waar gaat intent-based networking precies over en waarom volgen onafhankelijke analisten als Gartner en IDC deze grote netwerktrend? Om die vragen te beantwoorden moeten we begrijpen wat wordt bedoeld met intent-based. Een goede manier om dat te doen is door netwerken te vergelijken met autorijden. Op dit moment zijn netwerkbeheer en besturing beide gebaseerd op invoer. In het geval van een auto gaat dat om het gaspedaal, de koppeling en de rem die worden gebruikt om de snelheid te regelen. Het stuur wordt gebruikt om richting aan te geven. Op een netwerk is handmatige invoer nodig om dingen zoals switches, routers, load balancers en firewalls te configureren, controleren en beheren en er zo voor te zorgen dat het verkeer altijd veilig is en ongeacht omstandigheden aankomt.

Hier eindigen de vergelijkingen echter niet. Zowel auto’s als netwerken kunnen profiteren van meer automatisering. Door rijstrookassistentie en detectiesystemen, bijvoorbeeld. Volledig autonome voertuigen zijn niet bepaald toekomstmuziek meer, en dat is het punt dat input-based verandert in intent-based, waarbij je de auto vertelt waar naartoe te gaan en het verder aan de technologie overlaat om te bepalen hoe dit het beste kan worden bereikt.

Vast in de parkeergarage

Netwerkdiensten staan echter nog vast in de parkeergarage. Een belangrijke reden hiervoor is dat netwerken worden belemmerd door een op silo’s gebaseerde mindset als het gaat om het samenwerken van verschillende technologieën. In essentie, ondanks het overwinnen van interoperabiliteitsproblemen, moeten vendoren het gemakkelijk maken om belangrijke informatie te delen over netwerkverkeer, applicatiedruk, security, enzovoorts. Zo kan het netwerk zich gedragen als een geheel en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden, zonder de constante behoefte aan handmatige interventie.

Het is precies dit gebrek aan synergie dat wordt aangepakt door ibn. Het zorgt ervoor dat het netwerk autonoom en agile beweegt, zoals een zelfrijdende auto. Zo worden automatisch de intenties vanuit de business vertaalt naar het vereiste beleid, waarmee de infrastructuur precies levert wat de business nodig heeft. Als ibn volledig wordt geïmplementeerd kan het netwerk gebruik maken van context en analytics om te leren en zich aan te passen aan wat er gebeurt op de infrastructuur. Zo kan bijvoorbeeld QoS-beleid gedurende intense videoconferenties worden veranderd of worden automatisch ports uitgeschakeld in het geval van een malware-aanval.

Het voordeel van intentie

Dat is dus wat wordt bedoeld met intent-based, en het is logisch dat dit concept aan kracht wint. Niet in de laatste plaats omdat bedrijven afstand nemen van het opzichzelfstaande datacenter en overstappen naar hybride infrastructuren, die zowel de cloud als de on-premise platforms behelzen. Dit is een trend die kan leiden tot flexibelere it, maar qua netwerkintegratie- en beheer voegt het meer silo’s toe aan de mix. Het beheren van een hybride, multi-cloud netwerk is een voltijdbaan, zelfs zonder toenemende druk van nieuwe technologieën zoals internet of Ttings (IoT), microservices en containers. Daarom is het hoog tijd voor een andere aanpak.

Volgens Cisco, ondersteund door Gartner en IDC, is intent-based networking de juiste benadering en de timing lijkt goed. Zeker gezien de groeiende volwassenheid van ondersteunende technologieën, zoals data-analyse en machine learning. Deze zijn nodig voor netwerkmanagementplatformen om te begrijpen wat er gebeurt en daar proactief naar te handelen. De toenemende aandacht voor deze technologie en het gebruik van open api’s drijft procesautomatisering en het gebruik van orchestratieplatformen. Men hoeft geen genie te zijn om te bedenken dat alles de goede kant op gaat. Dit brengt ons tot de vraag: wat doen vendoren om dit intent-based model te vertalen naar deliverables?

Voorbij intentie

Het goede nieuws is dat er al veel vooruitgang is geboekt, zoals verwacht, door Cisco die de leiding neemt en zijn producten positioneert als een middel om het vereiste framework te bouwen. Maar Cisco kan dit niet alleen en om ervoor te zorgen dat ibn de beloften waarmaakt moet elk deel van het netwerk klaar zijn om mee te werken, ongeacht de makelij en ongeacht of deze on-premise, in een co-locatie datacenter of in de cloud staat. Het vereist vendoren om meer moeite te stoppen in het ontwikkelen van open api’s, zo hun producten meer informatie te laten delen en klanten van hun afhankelijkheid van inflexibele legacy-applicaties te ontdoen. In plaats daarvan moeten ze nieuwe softwaregebaseerde technologieën gebruiken die beter aansluiten op de moderne digitale wereld.

Dit zal even duren, maar interesse in deze aanpak neemt toe en het momentum rondom de praktische inzet groeit. Hoewel intent-based networking nog niet volgroeid is, is het zeker op weg en misschien wel eerder van toepassing op een netwerk bij u dan u zou denken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6404166). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.