Managed hosting door True

Technologie

IBM tuigt mainframe tegen fraude op

 

Financiële fraude is wereldwijd een groeiend probleem voor banken en hun klanten. Vooral in de VS neemt creditcardfraude een hoge vlucht. IBM heeft een nieuw mainframe gemaakt – de Z16 – die diefstal tegengaat. Bovendien is de machine inzetbaar voor kunstmatige intelligentie, dankzij een ai-versneller die rechtstreeks op de IBM Telum-processorchip zit.

Digitale criminaliteit bezorgt financiële instellingen hoofdbrekens. Uit een studie van IBM en Morning Consult (‘2022 IBM Global Financial Fraud Impact Report’) blijkt dat creditcardfraude de meest voorkomende type fraude is voor consumenten. Het publiek vindt dat banken en betaalnetwerken de meeste verantwoordelijkheid hebben om fraude tegen te gaan. Het was tot nu toe evenwel nog niet mogelijk deep-learning-modellen op schaal in realtime uit te laten voeren vanwege latency-problemen. Hierdoor worden fraude detectiemodellen op slechts minder dan tien procent van hoge-volumetransacties uitgevoerd, met als gevolg dat een aanzienlijk deel van de fraude onopgemerkt blijft.

Zwendel

"Het duurde dagen om tien miljoen vluchten wegens corona om te boeken, maar met de Z16 is dat in dertig seconden gepiept"

Snelheid is dus geboden om zwendel te voorkomen. En daar voorziet de Z16 in. Ross Mauri, topman bij IBM Z, haalt aan dat vorig jaar in de VS wegens corona tien miljoen vluchten moesten worden omgeboekt. ‘Dat duurde dagen, maar met de Z16 is dat in dertig seconden gepiept. We kennen eigenlijk niet eens alle mogelijkheden die dit systeem biedt. De verbetering van de prestaties helpt niet alleen bij fraudebestrijding, maar ook bij versleuteling van data, bij toepassing van kunstmatige intelligentie. Dat is nuttig voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg en wetenschap. En bedrijven zullen beter in staat zijn om marktontwikkelingen te voorspellen en sneller daarop te reageren. De mogelijkheden met de Z16 zijn eindeloos.’

Witwaspraktijken

De snelheid is bijvoorbeeld nodig bij goedkeuring van leningen: snellere goedkeuring van zakelijke of consumentenleningen; bij clearing en schikking: bepaal welke handelingen en/of transacties een mogelijk hoog risico hebben vóór schikking; of bij federatief leren voor detailhandel: ontwikkel betere risicomodellen tegen fraude en diefstal. De Z16, aldus IBM Z-topvrouw Elpida Tzartzatos, kan wel 15.000 tot 20.000 transacties per seconde verwerken. Volgens haar ruim voldoende om fraude tegen te gaan. Zij is de afgelopen twee en half jaar betrokken geweest bij de ontwikkeling van Z16. ‘Onze klanten willen graag ai integreren in bestaande applicaties en in workloads. Maar dat moet dan wel zonder dat bestaande sla’s in de knel komen doordat de analyses te veel tijd kosten. Daarom hebben we de ai-accelerator direct op de Telum-chip geplaatst. Overigens gaat het niet alleen om de chip, maar om het gehele systeem. Zo hebben we onze database DB2 aangepast aan de mogelijkheden die Z16 biedt. Bijvoorbeeld om via sequel data in de applicaties witwaspraktijken te constateren. Daar is behoefte aan.’

Quantumbestendig

"De Z16 is de eerste quantumbestendige computer ter wereld"

Anne Dames, IBM Z Cryptographic Technology Architect, gaat in op mogelijkheden van de mainframe om veilig online-bankieren en -winkelen af te handelen. De snelheid van verwerking maakt het mogelijk om zonder prestatieverlies versleuteling mogelijk te maken.

‘Quantumcomputers zijn in staat ingewikkelde sleutels te kraken. Die dreiging willen wij voor zijn. De Z16 is de eerste quantumbestendige computer ter wereld’, stelt zij. Dames voegt eraan toe dat je eigenlijk nu al een Z16 moet gebruiken, ook al beschikken cybercriminelen nog niet over quantumcomputers. ‘Ze kopiëren data en bewaren die totdat ze in staat zijn later de gegevens te kraken met een quantumcomputer. Dus moet je de data nu al op een manier versleutelen zodat ze ook later geen vat op de gegevens hebben.’

Met Secure Boot kunnen gebruikers bovendien ervan op aan dat kwaadwillenden geen malware in het opstartproces kunnen injecteren om het systeem tijdens het opstarten over te nemen. IBM Z16-klanten kunnen hierdoor hun cyberweerbaarheid versterken en de controle over hun systeem behouden. Daarnaast biedt de Crypto Express 8S (CEX8S) hardware securitymodule klanten zowel klassieke als quantumveilige cryptografische technologie.

IBM Z16 is het resultaat van co-creatie met honderden werknemers van meer dan zeventig klanten. IBM Z16 zal algemeen beschikbaar zijn op 31 mei 2022.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7339532). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.