Managed hosting door True

Hoekstra lapt regels EU en Raad van State aan laars

 

Als ergens de woorden 'witwassen' of 'terrorisme' in voorkomen, lijkt alles te moeten wijken. Dit geldt ook voor de invoering van de AMLD5-richtlijn tegen witwassen: de minister wil veel ingrijpender regels invoeren dan volgens de richtlijn nodig zijn en gaat zo ook in tegen de regels van de EU en het advies van de Raad van State. Goede zet van de minister?

Woensdagavond 6 november, vanavond dus, vergadert de Tweede Kamer over verschillende anti-witwasregels en deze zouden wel eens vervelend kunnen worden voor de ontluikende crypto- en blockchainmarkt in Nederland omdat het leidt tot onnodig hoge kosten en de wet zelf eigenlijk onuitvoerbaar is. Het gaat om teksten in de wet die te maken hebben met het verkrijgen van vergunningen voor bedrijven die zich bezighouden met cryptovaluta: ze worden onder toezicht van de Nederlandsche Bank geplaatst en worden zo zelfs zwaarder gecontroleerd dan andere bedrijven in dezelfde categorie, zoals juweliers en autohandelaren, die meldingsplicht hebben bij bedragen boven de tienduizend euro. Bij cryptovaluta's zou het om elk bedrag gaan.

Niemand in de ontluikende cryptovaluta-industrie en aanverwante ondernemingen is voor witwassen en niemand is tegen een registratieplicht zoals voorgesteld door de EU, maar Nederland lijkt zich weer het beste jongetje van de klas te willen maken met registratie- en vergunningsverplichtingen die zo veel verder gaan dat zelfs gesproken kan worden van de zoveelste stap richting een verkapte politiestaat. Dat dit soort ondernemingen onder de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) vallen, staat buiten kijf. Het gaat vooral om de Nederlandse implementatie die veel verder gaat en zelfs tegen de Raad van State (pdf, derde alinea). 

Wat vindt u, na even inlezen in de stukken voor vanavond, laat Hoekstra hiermee ballen zien, of moeten we hem ter verantwoording roepen voordat een nieuwe digitale industrie om zeep geholpen wordt?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6829846). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.