Managed hosting door True

Gesignaleerd: ICT-beveiliging met de Franse slag

 

Franse slag

Bernard Barbier was jarenlang de hoogste ict-specialist van de Franse inlichtingendienst DGSE. Sinds dit jaar is deze ex-topambtenaar, ingenieur en cryptograaf in dienst bij de Franse automatiseerder Sogeti en geeft hij overheden en bedrijven in Europa advies over cybercrime-bestrijding. Het lijkt geen toeval dat de Fransen goed zijn in ict-beveiliging. Ze willen zelf die expertise in huis hebben en niet afhankelijk zijn van andere landen. Computable signaleert een paar opvallende voorbeelden van deze speciale Franse slag.

Bull

Oudgediende Bull, actief sinds 1931, zet zelf zwaar beveiligde Android-smartphones in elkaar. Het computerbedrijf gebruikt daarvoor zijn Cryptosmart-beveiligingsplatform. Gebruikers van deze Hoox M2-telefoon kunnen bij vertrouwelijke gesprekken overschakelen op de beveiligingsstand. Naar verluidt belt de Franse president Hollande ook met een Hoox M2.

In 2001 moest Bull noodgedwongen het paradepaardje CP8-tak, gespecialiseerd in smartcard- en beveiligingstechnologie, verkopen aan Schlumberger (zie Gemalto). Gelukkig wist het bedrijf wel het onderdeel Evidian te behouden, een leverancier van beheer- en beveiligingsoplossingen. Begin 2010 kwam daar Amesys bij, een Franse maker van beveiligingssoftware voor bedrijfskritische systemen. Sinds kort is Bull onderdeel van Atos.

Gemalto

Hoewel Gemalto zijn hoofdkantoor officieel in Amsterdam heeft staan, liggen de wortels in Frankrijk. Het bedrijf ontstond in 2006 door een samenvoeging van de smart card-fabrikanten Gemplus en Axalto (een afsplitsing van Schlumberger). Historisch gezien was Axalto weer een bundeling van allerhande beveiligings- en cardtechnologie van ex-onderdelen van bedrijven als Bull, Sema en Schlumberger.

De afgelopen jaren reeg Gemalto de ene overname na de andere aan elkaar; een recente grote prooi was de Amerikaanse leverancier van ict-beveiligingsdiensten Safenet. Het bedrijf is daardoor uitgegroeid tot een leverancier van toegangs-, identificatie- en authenticatie-oplossingen. In Nederland mag Gemalto bijvoorbeeld zijn beveiligde rijbewijs met contactloze microprocessor aan de RDW leveren.

Steria en Atos

De fysieke grenzen binnen de Europese Unie zijn weggevallen, maar de digitale grensbewaking rukt op. Zo werkt de EU met een centraal Schengen Informatie Systeem (SIS), waarvan inmiddels een tweede versie (SIS II) in de lucht is. Dit informatiesysteem voor openbare veiligheid maakt het mogelijk informatie uit te wisselen tussen nationale grenscontroles en douane- en politieautoriteiten. SIS II bevat ook biometrische vergelijkingstools voor vingerafdrukken en foto's, opsporingalerts en gespecialiseerde datazoektechnologie.

De Franse ict-dienstverleners Steria (sinds kort Sopra Steria Group) en Atos zijn nauw betrokken bij SIS. Steria bouwde SIS II, met partner HP SIS II; een consortium onder leiding van Atos mag SIS II de komende jaren verder ontwikkelen.

Orange Business Services

Orange Business Services onderhoudt een eigen internationaal netwerk, waarvan de internationale luchtvaart gebruikmaakt. Zo'n cruciaal netwerk mag niet uitvallen, maar is ook aantrekkelijk voor cyberaanvallen. Er zijn per maand circa twintigduizend incidenten. Geen wonder dat er een aparte Orange Cyber Defense-divisie is opgericht, met wereldwijd acht commandocentra en een centraal cyberservicecenter.

Orange Business Services ontstond 1 juni 2006 door de samenvoeging van de France Télécom-onderdelen Equant en Wanadoo. Equant was de beheerder van het wereldwijde netwerk voor de luchtvaart, maar werd door luchtvaartautomatiseerder Sita in 2000/2001 verkocht aan France Télécom (sinds medio 2013 omgedoopt Orange).

Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 1 van januari 2015.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5222706). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.