Managed hosting door True

Toegankelijke overheidssites, hoe lastig is het?

 

Ondanks een wettelijke verplichting is het nog steeds droevig gesteld met de toegankelijkheid van websites van overheden. Hoe moeilijk kan het zijn?

Op 23 september trad een nieuwe wet in werking die (semi-)overheden verplicht om webcontent toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking. Websites moeten hiertoe de internationale richtlijnen van het World Wide Web Consortium (W3C) volgen. De verplichting was halverwege 2018 aangekondigd.

In de praktijk komt de wet erop neer dat instanties hun sites nog niet op orde hoeven te hebben, maar per site wel een toegankelijkheidsverklaring moeten publiceren en aanmelden bij een centraal register. Deze verklaring vermeldt welke maatregelen ze volgens welke planning gaan uitvoeren. Uiteindelijk moeten de sites wel worden aangepast, zodat ze toegankelijk zijn voor mensen die slechtziend, doof, immobiel, dyslectisch, kleurenblind of cognitief beperkt zijn.

Nog niet toegankelijk

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat veel overheidswebsites nog steeds niet goed toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. De site Digitaaltoegankelijk.com concludeerde daags voor invoering van de wet dat ruim 71 procent van de sites niet aan de eisen voldeed. Begin oktober meldde websitebouwer Stuurlui dat de helft van de 356 gemeentewebsites er niet aan voldeed. 

Om overheden op weg te helpen, kwam ‘s Rijks ict-dienstverlener Logius afgelopen mei met een stappenplan. Eerder lanceerde deze organisatie de informatieve website Digitoegankelijk.nl.

Moeite

Ondanks de vroege aankondiging en de inspanningen van Logius lijkt het erop dat veel (semi-)overheden moeite hebben om hun sites beter toegankelijk te maken. Veel sites hebben nog steeds onduidelijke knoppen, een complexe en drukke vormgeving, geen ondertitels, veel felle kleuren zonder contrast en lastige teksten.

Wat vindt u? Is het lastig om een grote informatieve website toegankelijker te maken voor mensen met een functiebeperking? Wat zijn de grootste uitdagingen en hoe los je ze op?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7071568). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.