Managed hosting door True

Offline: Bruinkool-boer Daniel Kretinsky redt Atos

 

Tsjechische kolenmijn

Met de aankoop van Atos’ outsourcing-activiteiten neemt de invloed van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky ook in Nederland toe. De ondoorgrondelijke zakenman, bijgenaamd Mr Sphinx, krijgt het Atos-legacydeel in handen dat onder meer infrastructuur beheert bij de rijksoverheid.

Offline

In de rubriek Offline wordt een profiel geschetst van personen, bedrijven, organisaties, gebeurtenissen of ontwikkelingen in de ict-industrie.

Met het Rijk heeft Tech Foundations, zoals het afgesplitste Atos-onderdeel momenteel heet, een strategisch samenwerkingsverband. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is een grote klant. Ook is Atos kind aan huis bij Rijkswaterstaat, Kadaster, UWV, Erasmus Medisch Centrum, Centrum Indicatiestelling Zorg en de provinciale uitvoeringsorganisatie BIJ12.

Maar de nieuwe eigenaar, Daniel Kretinsky (Křetínský), heeft ook bijna een derde van PostNL plus de grote Sloe Centrale in Ritthem bij Vlissingen. In Engeland is hij de grootste aandeelhouder in Royal Mail. Vorig jaar augustus breidde de Tsjech zijn belang flink uit, reden voor de Britse regering een nationaal veiligheidsonderzoek naar de multimiljardair te doen.

Kretinsky heeft namelijk ook een link met Gazprom, het grootste bedrijf van Rusland. De zakenman is deels eigenaar van een bedrijf dat het netwerk exploiteert voor het transport van Russisch gas naar Centraal- en Oost-Europa. Het Britse onderzoek bloedde echter dood, evenals een Frans onderzoek naar zijn antecedenten dat werd opgestart toen hij indirect aandeelhouder werd van de kwaliteitskrant Le Monde.

Prestige

In Frankrijk is hij mede-eigenaar van meerdere media. Naar eigen zeggen doet hij dat om de pluriformiteit van de pers te waarborgen. Maar critici denken dat het hem meer te doen is om het aanzien dat het bezit van kranten en tijdschriften in Frankrijk met zich mee brengt. Dat prestige opent voor hem deuren naar het politieke establishment dat achter de schermen nauwe banden onderhoudt met grote Franse bedrijven.

Diezelfde Le Monde meldde afgelopen maart dat Kretinsky al met Atos in gesprek was over de aankoop van Tech Foundations. Tegelijk onderhandelde Airbus over een 29,9 procent belang in Eviden. Als de overname van Tech Foundations straks doorgaat, hoeft de Tsjech maar honderd miljoen euro naar Atos over te maken. Dat is minder dan de 137 miljoen euro dat een belang van 27 procent in voetbalclub West Ham United hem kostte. Maar Kretinsky ‘erft’ wel een schuldenlast van 1,9 miljard euro.

Overigens trekt hij ook aan de touwtjes bij de Tsjechische voetbalclub Sparta Praag waar hij nog voorzitter is. Verder zit hij in de paardenwereld. Zijn 25-jarige vriendin Anna Kellnerová is een gevierd springruiter. Het is de vraag of hij veel tijd overhoudt om de turn-around bij Tech Foundations intensief te begeleiden. Hoewel zoon van een hoogleraar Informatica, heeft hij op dit vlak nog geen grote staat van dienst. Maar het lukte hem al wel een fortuin te verdienen aan fossiele brandstoffen. Bruinkool-winning in zijn vaderland ligt aan de basis van zijn zakenimperium.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7540796). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.