Managed hosting door True

Sima2022-contract Rijk mijlpaal voor Metri

 

Benchmarktspecialist Metri behoort tot het selecte groepje dat de rijksoverheid de komende jaren adviseert over ict-strategieën en de vertaling daarvan in uitvoerbare plannen. Het bedrijf uit Schiphol-Rijk vormt samen met advieskantoor PricewaterhouseCoopers Advisory en it-concern Accenture een van de winnende combinaties van de recente afgeronde aanbesteding ‘Strategisch ICT Maatwerk Advies’ (Sima) 2022. Algemeen directeur Sergej Berendsen spreekt van een mijlpaal.

In totaal zijn vijf partijen/consortia geselecteerd voor wat binnen de markt bekend staat als een vooraanstaand it-adviescontract voor het Rijk (zie kader onderaan). Voor Metri, advieskantoor voor benchmarking, sourcing en governance én sinds mei vorig jaar onderdeel van het Amerikaanse advies- en onderzoeksbureau IDC, is het een belangrijke stap in de rijksoverheidsmarkt. Directeur Sergej Berendsen licht toe:

Hoe belangrijk is de aanbesteding Sima2022 voor de rijksoverheid?
'Heel belangrijk. Sima staat voor vier losse en tegelijkertijd samenhangende dimensies te weten Strategisch, ICT/IV, Maatwerk en Advies. Het is een bijzonder brede uitvraag naar diensten die een bijdrage moet leveren aan de richting en sturing van ict- en informatievoorziening (iv)-vraagstukken bij het Rijk. Er zijn meer dan zestig deelnemende overheidsdiensten die naar behoefte mini-tenders uitschrijven met een divers karakter. Daarnaast geeft de aanbesteding deelnemers de mogelijkheid om in dialoog te gaan met de geselecteerde partijen.'

Ging na de gunning de vlag uit bij Metri?
'Zeker, dit is een mijlpaal voor ons. IDC Metri is een onafhankelijk adviesbureau. Wij doen dus geen implementaties. Al jarenlang helpen wij bedrijven om hun it-transformaties te plannen, te begroten en uit te besteden aan partners. IDC Metri helpt de overheid ook op dit vlak, zij het tot nu toe in beperkte mate. Dankzij deze gunning is het gemakkelijker om zaken te doen met de overheid.'

Benchmarkdatabase

Wil Metri voortaan vaker mee doen aan publieke aanbestedingen?
'Ja, de ict van de overheid heeft een essentiële taak in onze maatschappij. Onze dienstverlening kan daar aan bijdragen. Metri beschikt over feitelijke kennis van it. Niet voor niets is ons motto 'IT starts with the facts'. Al zijn niet alle aanbestedingen relevant voor ons. Wij doen uitsluitend benchmarking, sourcing en software-maatwerkadvisering en -begeleiding.'

Wat kan moederbedrijf IDC toevoegen?
'Metri heeft een grote benchmarkdatabase op gebied van kosten, prestaties en begrotingen. IDC bezit naast de expertise van duizenden analisten een onuitputtelijke databank aan it-gerelateerde whitepapers. Door deze toe te voegen kunnen we onze klanten beter helpen met strategische vraagstukken en deze in een praktische aanpak doorrekenen.'

Social return

Sergej Berendsen.

Bij Sima2022 is een clausule opgenomen in het kader van het 'social return'-overheidsbeleid 'Maatwerk voor mensen'. Daarbij kan een deelnemer aan een adviseur vragen om een proeftuin in te richten voor het bedenken van oplossingen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Kan Metri hieraan voldoen?
'In Nederland is IDC Metri sterk aan het groeien en we zoeken continu nieuwe collega’s. Daarbij kijken we ook specifiek naar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een beperking.'

Metri kondigde afgelopen maart een nieuwe activiteit aan: werving en selectie voor it-functies op specialistisch gebied. Is dat iets wat jullie gaan inzetten bij deze tender en latere publieke tenders?
'Nee, werving en selectie wordt niet ingezet bij tenders. Bij veel klanten speelt het probleem van het tekort aan personeel. Headhunters kunnen daarin niet altijd voorzien. Onze klanten vroegen ons steeds vaker of wij daar in kunnen bemiddelen aangezien we een groot netwerk hebben en het werkveld al lang kennen. Onze 'Xtra Mile Recruitment' is puur als een extra service ontstaan.'

Het gunningenveld van Sima 2022 mist een aantal grote namen, zoals Gartner, Forrester, Capgemini, SIG en Quint (tegenwoordig Eraneos). Is daar een verklaring voor? Leveren zij geen maatwerk-advisering?
'In de aanbesteding was maar plaats voor vijf consortia. Uiteindelijk zijn de geselecteerde bedrijven voornamelijk op kwaliteit en 'best fit' geselecteerd.

Iasa en Sima

De Sima2022-aanbesteding is de opvolger van de Iasa2016 (Interdepartementale Aanbesteding Strategisch Adviesdiensten ICT)-tender die 1 augustus 2020 afliep. Daarna werd eerst de aanbesteding Sima2020 uitgeschreven maar die werd in januari 2021 noodgedwongen ingetrokken omdat er te weinig inschrijvers voor gunning in aanmerking kwamen. Na een evaluatie is Sima2022 uitgeschreven en wel afgesloten.

Tot de winnende combinaties van Sima2022 behoren naast PricewaterhouseCoopers Advisory, Accenture en Metri/IDC (1) Atos met de Galan Groep, M&I/Partners en Bisnez (2), Divetro, SeederDeBoer en 1Digital NL (3) en Verdonck, Klooster & Associates, Berenschot en McKinsey (4). Daarnaast is KPMG Advisory als vijfde partij geselecteerd. De looptijd van de raamovereenkomsten is vier jaar; de totale maximale waarde ligt op zo'n 33,5 miljoen euro.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7399341). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.