‘Mijn streven is om klanten te helpen bij het duurzamer werken aan hun toekomst. Bijvoorbeeld door veel proactiever de juiste projecten binnen te halen. Projecten die bijdragen aan gezond rendement en waarvan de risico's verantwoord zijn’, aldus Yuri Ramdhani. Hij is lid van het managementteam bij CTB xRM, een Microsoft- en kennispartner voor (internationale) organisaties in de techniek, bouw en offshore. Deze uitspraak is een mooi uitgangspunt om Ramdhani onder vuur te nemen.
‘De nadruk moet meer liggen op bedrijfsdoelstellingen en processen. Daar draait het uiteindelijk om. Ict moet meer bijdragen aan de prestaties van een onderneming’, stel je. Hoe ben je tot dit inzicht gekomen?
Voor veel mensen die in de ict werken, lijkt het een doel in plaats van een middel te zijn. Ik vind het belangrijk om ict te zien als een middel om bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Het is belangrijk om hier de focus op te houden. Dat moet je sterk houden als leverancier. Het kiezen van een verticale focus helpt bijvoorbeeld om de businessklant te begrijpen. Wat zijn de processen, trends en welke oplossingen horen hierbij?, zijn hierbij essentiële vragen. Veel bedrijven in de technische branche bieden tegenwoordig bijvoorbeeld services in plaats van producten. Door de enorme vaart die (cloud)technologie neemt, moeten ook wij vaker dan voorheen nieuwe ontwikkelingen beoordelen, want we moeten scherp blijven op wat voor ons en onze klanten wel en niet relevant is. Zo is er veel technologie op het gebied van klantenservice (crm), maar dat is voor onze branche en klanten niet interessant. Kunstmatige intelligentie op zijn beurt heeft ook een totaal andere focus. Bij supermarktketen Albert Heijn wordt het bijvoorbeeld gebruikt om gericht aanbiedingen te kunnen doen, in onze branche om storingen te voorspellen.
CTB xRM richt zich op techniek, bouw en offshore. Als je één branche moet kiezen, welke spreekt je dan het meest aan en waarom?
Bij de technische bedrijven gebeurt op dit moment het meeste. Techniek en offshore zijn sowieso vooruitstrevender dan de gemiddelde bouwonderneming. De offshore-sector heeft het op dit moment ook zwaar, waardoor er minder focus is op innovatie.
Hoe zou je de huidige status van het ict-verkoopkanaal beschrijven? Wat is op dit moment de grote uitdaging?
Door de digitale transformatie is er voor ons een enorme kans. Ik zie de toekomst dus rooskleurig tegemoet, al zijn er wel twee uitdagingen. Allereerst moeten we inspelen op de versnelling aan de technologiekant door de opkomst van cloud. De frequentie waarmee je nieuwe functionaliteiten beoordeelt, moet dus omhoog. Deze versnelling vraagt wel wat, want je moet meer managen en interne tijd vrijmaken. Daarnaast willen klanten veel meer ontzorgd worden. Je moet ze bij de hand nemen. Hierdoor is het soms nodig om te investeren in business consultants. Het is namelijk niet eenvoudig om een goed advies te geven. Onze inzet in tijd en mensen wordt gelukkig wel beloond door terugkerende inkomsten via fees per maand.
Wat is je grootste teleurstelling en triomf geweest?
Het is voor mij een overwinning dat ik hier nu zit. Alle klanten die sinds mijn komst bij CTB xRM met ons in zee zijn gegaan, hebben we nog steeds. Dat is een hele prestatie. Daarnaast hebben we ook een stabiel personeelsbestand. We zijn begonnen met vijf medewerkers en bevinden ons nu in een heel andere fase. Hierdoor heb ik ook mezelf opnieuw uit moeten vinden en moeten leren delegeren en loslaten. Ik probeer dit te leren door verschillende boeken te lezen. Zo lees ik nu bijvoorbeeld ‘Scaling up’ van Verne Harnish. Hiervan heb ik geleerd dat je altijd twee zaken goed in de gaten moet houden en dat is vooruitkijken en leren delegeren. Het bedrijf functioneert nu anders, ook voor mij. Van heel veel zelf doen, ben ik overgegaan naar meewerken en meer leidinggeven en coachen om bepaalde omstandigheden te creëren. Loslaten is dus essentieel.
De grootste teleurstelling is dat het niet altijd lukt om alle klanten binnen te halen. Ook is het een keer niet gelukt om een medewerker te coachen voor zijn nieuwe rol in het bedrijf. Achteraf gezien hadden we beter moeten screenen en alle betrokkenen beter moeten coachen. Hieruit heb ik geleerd dat verwachtingsmanagement essentieel is voor alle partijen.
Van wie leer je ten slotte het meest?
Van de grootaandeelhouder van de holding waar wij onder vallen, Rob Jeurissen. We zitten altijd in hetzelfde kantoor om een en ander te bespreken. Meestal duren die gesprekken één of twee uur waarbij we aan de vergadertafel zitten met een kop koffie. Gewoonlijk bespreken we een bepaalde case en staan dan stil bij welke kant we op moeten gaan en wat mijn rol daarin is. Hij maakt me er bijvoorbeeld vaak bewust van dat mijn houding de uitkomst van een case kan beïnvloeden. Iets ander belangrijks dat ik van hem heb geleerd, is om het initiatief te houden en goed voorbereid te zijn. Dit doe ik onder andere door niet direct te reageren en ook duidelijkheid te creëren over de rol van de ander. Ook vragen stellen is essentieel bij eventuele onenigheid. Daarnaast is een vooruitziende blik belangrijk bij een leidende positie, het dwingt je ook om proactief te zijn. Hierdoor ben je als het ware het jezelf verdedigen voor.
Lees ook