Managed hosting door True

CRN nummer 1, 16-Januari-2003

Dit is het moment om in Wireless te stappen

 

Draadloze communicatie heeft het leven op veel manieren veranderd. We telefoneren met draadloze GSM- of DECT-telefoons, versturen via infrarood data tussen PDA en telefoon en gebruiken Bluetooth om de printer aan te sturen. De grootste groeimarkt voor resellers is echter wireless-LAN. Tenminste: als hij zijn eindgebruikers weet te overtuigen.

Voor de deur van distributeur Eurobridge staat een symbool uit bijna vergeten tijden: een GreenPoint, een access point van de voorlopers van de huidige GSM-toestellen. KPN Telecom werkte in Nederland lange tijd met GreenPoints. Het was één van de eerste vormen van draadloze telefonie, waarbij je alleen in de buurt van V&D, een NS-station of een tankstation kon bellen. Zelf kon je niet gebeld worden, doordat roaming ontbrak: het systeem ‘wist’ niet bij welk access point je stond. Slechts een enkeling schafte een GreenPoint-basisstation aan om ook thuis te kunnen bellen.
GreenPoint was gebaseerd op de DECT-2 standaard. Toen GSM voor de massa bereikbaar werd, nam de populariteit van GreenPoint snel af, maar in de hoogtijdagen had KPN Telecom voor deze service meer dan 55.000 abonnees. Thuis en op kantoor kreeg DECT zoals bekend een meer succesvol vervolg. Bijna alle huidige draadloze telefoons in de winkel werken volgens de DECT-standaard.
Wie van gewaagde vergelijkingen houdt, kan wel degelijk een parallel zien in de opkomst van DECT-telefonie en het draadloze gebruik van netwerken. Beide worden immers slechts lokaal gebruikt en dienen als vervanging van bekabelde en niet flexibele toestellen.

Trend
‘Als we één trend konden herkennen tijdens de laatste editie van CeBIT, dan was het wireless,’ meent Rieks Eleveld, strategisch marketing manager bij Eurobridge. De branche, en dan vooral de fabrikanten en distributeurs, heeft wel door dat draadloos belangrijk wordt, maar met name de eindgebruikers herkennen de trend nog niet, die moeten nog bewerkt worden.
Ook ECL ziet draadloos belangrijker worden. Louwrens Boomsma meldt dat ECL zich momenteel beraadt op de te volgen strategie. ‘Het is een techniek die kennis vereist, een segment waarbij de kosten een beetje voor de baten uitgaan.’ Boomsma vertelt dat je de trend ook herkent aan sommige producten, zoals de routers met ADSL-verbindingen voor thuisgebruik. Die worden nu ineens voorzien van een PCMCIA-kaart, waardoor er in toekomst een wireless-kaartje ingestoken kan worden.
Tot nu toe werd door eindgebruikers met name geïnvesteerd in add-on producten in het draadloze segment. De snelheden maken andere toepassingen ook niet mogelijk. Chuck van Eekelen, product manager network products bij Eurobridge: ‘Tot voor kort was werken slechts met een snelheid van 11 Mbps mogelijk. Nu is de prestatie verbeterd tot 54 Mbps en dat is al een stuk interessanter.’ Hij geeft aan dat in de zeer nabije toekomst zeker kan worden gerekend op een overdrachtssnelheid van 100 Mbps.
Door de toegenomen snelheid komt het draadloze kantoor snel dichterbij. De effecten zullen vooral voor grotere ondernemingen merkbaar zijn. ‘Nog afgezien van de, vaak onoverzichtelijke, kabelnetwerken die niet meer nodig zijn, neemt de flexibiliteit van een organisatie enorm toe, denk bijvoorbeeld aan de voordelen wanneer een groep managers met notebooks bij elkaar zit. De huidige overdrachtsnelheden maken ook het verzenden van dvd en video mogelijk,’ verklaart Van Eekelen.

Lees verder in CRN

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/92466). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.