Managed hosting door True

Avaya wordt meest gebruikt als PABX-systeem

 

Ruim 18 procent van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers maakt gebruik van een communicatietoepassing van Avaya voor vaste telefonie. Daarmee is het de meest voorkomende leverancier in dit marktsegment. De nummers twee en drie voor de Nederlandse zakelijke markt zijn Siemens en Mitel en zij volgen op geringe afstand. Dit blijkt uit analyse van marktonderzoeker Computer Profile uit meer dan zesduizend gesprekken met Nederlandse it- en telecomverantwoordelijken.

Siemens-systemen worden bij ruim 16 procent van de locaties gebruikt, Mitel bij 15 procent. Voor alle leveranciers geldt dat de penetratiegraad inclusief de overgenomen labels is. De meest recente fusie/overname in deze context is bijvoorbeeld het opgaan van Aastra in het Mitel-label. De top vijf leveranciers wordt gesloten door Cisco en Alcatel-Lucent.

Marktsegmenten

Top 5 pabx-leveranciers naar marktsegment

Top vijf pabx-leveranciers naar marktsegment

Een verdere uitsplitsing naar marktsegmenten laat een aantal duidelijke verschillen zien voor de diverse leveranciers. Zo zijn Avaya en Cisco bovengemiddeld vertegenwoordigd in het segment multinationals (locaties van Global Fortune 500, Forbes 2000 of bedrijven met 2500 of meer werknemers in Nederland). De Mitel-oplossingen bestaan voor twee derde uit Mitel en voor een derde uit systemen met een Aastra-label. De Aastra-systemen voor vaste telefonie bestaan vervolgens weer voor een belangrijk deel uit de overgenomen Ericsson-lijnen.

Mitel kent een bovengemiddelde aanwezigheid in het publiek domein. Zowel bij overheidsinstanties, vooral gemeenten, en instellingen uit de zorg. Siemens-oplossingen komen bovengemiddeld voor bij locaties in het segment medium sized businesses, bedrijven die vijftig tot 250 medewerkers in Nederland hebben. Alcatel-Lucent valt op doordat zijn penetratie binnen de verschillende marktsegmenten vrijwel gelijk is.

Capaciteit in aantal extensies

Top vijftien pabx-leveranciers gebaseerd op aantal extensies

Top vijftien pabx-leveranciers gebaseerd op aantal extensies

Als niet alleen wordt gekeken naar het gebruik van een communicatieoplossing voor vaste telefonie van een bepaalde leverancier (penetratie), maar als er ook rekening wordt gehouden met de capaciteit van het systeem in aantal extensies, ontstaat het onderstaande beeld. Avaya is ook dan de nummer één.

Circa 25 procent van de zakelijke extensies zijn gekoppeld aan een Avaya-oplossing. Doordat Mitel relatief vaker voorkomt bij grotere organisaties, neemt deze Canadese leverancier nu de tweede plaats in. Siemens is met name in gebruik bij wat kleinere organisaties en zakt daarom naar de derde plaats als het gaat over parkaandelen op basis van extensies.

KPN-deel voor anderen

Een significant deel van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen geeft ook aan gebruik te maken van een systeem van KPN. Hier gaat het dan om systemen van partners die via KPN worden geleverd. Dit kunnen systemen zijn van Alcatel-Lucent, MDS en Avaya. In het verleden zijn bijvoorbeeld ook Mitel, Ericsson, NEC-Phillips en Nortel op deze manier geleverd. Het weergegeven aandeel van 10 procent voor KPN is dus in feite toe te kennen aan deze fabrikanten.

Gemiddelde leeftijd pabx

Gemiddelde leeftijd van pabx

Gemiddelde leeftijd van pabx

Communicatieoplossingen voor vaste telefonie kennen een relatief lange levenscyclus. De gemiddelde leeftijd van de huidige aangetroffen installaties bedraagt ongeveer zes jaar en elf maanden. Fabrikanten die de laatste jaren weinig nieuwe systemen hebben verkocht aan de geïnterviewde bedrijfsvestigingen zullen dus een hoge gemiddelde leeftijd van hun oplossingen kennen, fabrikanten die juist in de meest recente jaren veel installaties hebben verkocht zullen dit minder ervaren.

Systemen met de gemiddelde jongste leeftijd zijn Cisco, Avaya en Mitel. De systemen die het langst in gebruik zijn, zijn systemen van Tadicom, Philips en KPN. Het zijn deze systemen die het eerst in aanmerking zullen komen voor vervanging.

Trendlijn laatste vier jaar

Trend in pabx-penetratie

Trend in pabx-penetratie

Naast de huidige penetraties of parkaandelen (op basis van aantal extensies) kan ook worden bekeken welke leveranciers hun bereik weten uit te breiden en wie wat terrein lijkt te verliezen. Siemens en Philips lijken als leveranciers van communicatieoplossingen voor vaste telefonie terrein te verliezen. Mitel, Cisco en NEC zijn de partijen die wat groei hebben weten te behalen. Avaya en Alcatel-Lucent hebben de laatste vier jaar een relatief stabiele gebruikersgroep.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5141753). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.