Managed hosting door True

CeBIT 2014

Gratis app bouwen met Facebook als CMS

Tobit Software richt zich op het mkb met betaalbare oplossing

 

Paaldans-robots op de CeBIT

Bij de Duitse softwaremaker Tobit Software is een smartphone-app gratis te downloaden waarmee bedrijven, instellingen en communities zelf een native app kunnen maken. Daarbij dient hun Facebook-account als contentmanagementsysteem. Tobit vraagt wel een vergoeding voor extra functionaliteit, zoals betaal- en bestelfuncties. Deze app, Chayns genaamd, is ook voor Nederlandse organisaties beschikbaar, maar er komt ook een vertaalde versie aan.

Op de CeBIT 2014 springt de stand van Tobit Software in Hal 6 in het oog: een zwarte 'smart lounge' met hippe muziek en achterin paaldans-robots en een robot-dj. De sensuele robots zijn het werk van de Britse beeldend kunstenaar en robotontwerper Giles Walker. Hun bewegingen zijn met een smartphone-app aan te sturen; ook kunnen met de app de kleuren worden gekozen waarin de robots oplichten. Een leuk geintje voor een startup, zou je denken, maar Tobit is al 27 jaar oud. Het bedrijf uit Ahaus over de grens bij Enschede is opgericht door Tobias Groten en biedt standaard softwaretools aan. Het tot nu toe bekendste product is FaxWare uit 1991; ook bracht het bedrijf de informatieserver David op de markt voor unified messaging. 

Facebook als cms

Tobit, waar ruim tweehonderd man werken, presenteert op de CeBIT-stand de gratis smartphone-app Chayns waarbij Facebook als contentmanagementsysteem dient. 'Het bouwen en onderhouden van professionele apps kan een kostbare grap zijn, met name voor kleinere bedrijven, verenigingen, instellingen en online communities', stelt Augusto Cordero Berends, manager van de Nederlandse vestiging van Tobit. 'Met de Chayns-app kan elke organisatie in korte tijd een eigen smartphone-app voor alle gangbare besturingssystemen maken en inzetten als marketingtool of om bepaalde bedrijfsprocessen te ondersteunen.'

Via een standaardmenu kan een bedrijf of instelling na het downloaden van de Chayns-software op zijn Facebook-account een eigen app ontwerpen. Een bedrijf of instelling moet dus wel een Facebook-account hebben; de Facebook-pagina's dienen als contentmanagementsysteem (cms).

Met behulp van een aantal klikken kan de app worden ingericht. Zo kan het titelbeeld van de Facebook-pagina worden overgezet en kan ook andere content, zoals postings, afbeeldingen en marketinginformatie worden gebruikt. Additionele inhoud, zoals gebruikersgroepen of een personeelsplanning - waarbij dan wel elk personeelslid een Facebook-account moet hebben - kan met een muisklik worden toegevoegd.

Native app

Dat geldt ook voor allerlei extra functies en toepassingen, waarvoor wèl moet worden betaald. Cordero Berends:  'Ben je restauranthouder of run je een café dan kunnen klanten die jouw Chayns-app gebruiken van te voren op hun smartphone de menukaart raadplegen en reserveren of op het terras een drankje bestellen zonder op de bediening te hoeven wachten. Voor dat soort functionaliteit vragen we een maandelijkse of jaarlijkse fee.'

Is de app klaar dan is die voor gebruikers een aantal dagen daarna beschikbaar in diverse app-stores. Ze hoeven geen Facebook-lid te zijn om een native app op hun smartphone te gebruiken. Tobit zorgt er verder met behulp van push-technologie voor dat er steeds nieuwe versies van de standaard-app klaar staan. Ook ondersteunt de Chayns-app de iBeacon, de op Bluetooth gebaseerde communicatietechnologie voor Apple iPhones en iPads.

Verdienmodel

Het bedrijf claimt dat al duizend bedrijven op basis van de Chayns-software sinds de start op 1 oktober 2013 een eigen app hebben samengesteld. Visitekaartjes zijn de Japanse cadeauwinkel Roppongi, de modeketen Zumo, de voetbalclubs Schalke 04 en FC Köln en het pc-blad ComputerTotaal!

Klanten die vragen hebben, bijvoorbeeld hoe ze een icoontje van 1024 bij 1024 pixels kunnen maken, of technische problemen, kunnen die via de app of Facebook aan de helpdesk van Tobit stellen. Op de Facebook: Chayns-pagina zijn ook nieuwtjes en tips en trucs te vinden. 'Een voorbeeld: in Duitsland heb je zo'n zevenhonderd vrijwillige brandweerverenigingen. Die hebben een landelijke app gemaakt waarmee ze elkaar nieuwe ontwikkelingen kunnen doorgeven, bijvoorbeeld een wijziging op een landelijke bijeenkomst', aldus Cordero Berends.

Hoewel de Chayns-standaardapp gratis is, zit er wel een verdienmodel achter. Tobit hoopt inkomsten te genereren uit extra diensten, zoals functionaliteit voor bestellen, reserveren en betalen, waarvoor het een virtuele kaart met betaaltegoed heeft bedacht Cordero Berends erkent dat het voor de ene branche, zoals de horeca, makkelijker is om betaaldiensten te bedenken dan voor andere branches, zoals kappers en modezaken. 'Dat verdienmodel wordt de komende tijd verder uitgewerkt. Ook zullen er versies verschijnen met een lokale vertaling. Aan de Hollandse vertaling wordt gewerkt. Ook ontwikkelen we een api - een proversie - voor ons partnerkanaal.' 

Paaldansende robots bij Tobit op CeBIT 2014

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5024430). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.