Managed hosting door True

Interview

Talentlab zoekt goede partij voor ict-talent

 

Microsoft is sinds kort gestart met Talentlab (www.microsofttalentlab.nl), een campagne om nieuwe werknemers te werven voor een vijftigtal businesspartners. Talentlab geeft starters, professionals en freelancers een overzicht van banen, opleidingen en oplossingen rond .Net, Sharepoint en Dynamics.

Diane Janknegt, manager partner development & marketing bij Microsoft Nederland, vertelt: "Microsoft Talentlab zoekt nieuwe medewerkers voor zijn businesspartners. Talentlab is een recruitment portal gericht op kandidaten die willen werken met Microsoft-technologie. Samen met onze partners hebben we gekeken voor welke technologie het tekort aan specialisten het grootst is. Dat is op drie gebieden: ten eerste op Microsoft Dynamics, onze erp- en crm-software. Daar zoeken we consultants en ontwikkelaars voor. Ten tweede zoeken we meer ontwikkelaars voor .Net en ten derde willen we experts opleiden voor Microsoft Sharepoint, de haarlemmerolie tussen desktop en server."
Microsoft en zijn partners richten zich met Microsoft Talentlab op drie specifieke groepen. "Dat zijn ten eerste studenten en starters die nieuw de it-markt inkomen. Ten tweede zoeken we it-experts met kennis van een concurrerende technologie, bijvoorbeeld ontwikkelaars en consultants. Ten derde zoeken we freelancers. Mensen willen wel freelancen, maar het is vaak te duur om hun kennispeil op peil te houden."
Met Talentlab wil Microsoft bewerkstelligen dat partners elkaar minder beconcurreren rond personeelswerving, aldus Janknegt: "Het laatste wat we willen is een roulatie van werknemers met Microsoft-kennis tussen onze partners op gang brengen. Dan investeer je op een volstrekt verkeerde manier en dat zullen we tegengaan zoveel we kunnen. We willen de totale capaciteit bij de Microsoft-partners vergroten."

Technologie
Volgens Janknegt heeft Microsoft Talentlab een aantal unieke proposities. "We denken, met het gebruik van het merk Microsoft, bepaalde groepen in de arbeidsmarkt te kunnen aanspreken. We zetten binnen Talentlab sterk in op de Microsoft-technologie en creëren een marktplaats. Onze partners laten zien wie ze zijn en wat voor klanten ze hebben, wat voor bedrijfssfeer er is en wat voor projecten ze doen. Zo zien de potentiële kandidaten snel hoe een werkomgeving bij een partner van Microsoft eruit ziet. De kandidaat kan binnen Talentlab ook gratis een technische test en persoonlijkheidstest doen. Zo krijgen we meer inzicht in zijn wensenlijst.
Het onafhankelijke wervingsbureau e-People kan dan nog beter de goede werkgevers zoeken bij een kandidaat. Vervolgens gaat de kandidaat op gesprek bij drie partners die het beste bij hem passen. Dat kan afhankelijk zijn van de technologische kennis en in welke regio de kandidaat wil werken. De kandidaat bepaalt zelf uiteindelijk welke partner hem het best ligt en kan daar dan in dienst treden."
Op basis van technische testen die kandidaten moeten afleggen adviseert Microsoft de kandidaat en de partner over het opleidingstraject, zodat kandidaten hoger gecertificeerd kunnen worden. Janknegt: "De kandidaten komen op een marktplaats waarin ze een heleboel succesvolle Microsoft-partners tegenkomen. De kandidaat kan zichzelf profileren en wordt aan de hand van zijn wensenlijst gekoppeld aan de juiste Microsoft-partners. Daarnaast heeft de kandidaat een opleidingsgarantie. Wat ons betreft is dit een aanbod waarmee we in staat zijn om behoorlijk wat vacatures in te vullen. We denken dat het om enkele honderden banen gaat. Talentlab heeft geen eindpunt, omdat het probleem rond het tekort aan goede mensen alleen maar groter en groter wordt. We willen eerst kijken of Talentlab goed gaat lopen. Als we 200 of 300 banen vacatures kunnen vullen, willen we liever dat participerende partners ieder vier nieuwe kandidaten kunnen aannemen. Als het programma succesvol is, kan het aantal deelnemende partners worden uitgebreid. In principe mogen partners die gecertificeerd zijn en een specialisatie hebben van Dynamics, .Net en Sharepoint meedoen." Mensen kunnen ook anderen via Microsoft TalentLab als potentiële kandidaat aanmelden. Als deze kandidaat via Talentlab daadwerkelijk bij een partner gaat werken, kan de aanbrenger rekenen op een mooie beloning, aldus Janknegt.

Talentenpool
Eric Thijssen, directeur mkb en partners bij Microsoft, zegt dat het vraagstuk rond de werving van goed gekwalificeerd personeel voor Microsoft heel belangrijk is. "Het aantal banen op ict-gebied neemt in de EU toe met 1,5 miljoen. Offshoring kan dit niet opvangen. Als wij niet fundamenteel bijdragen aan het personeelsaanbod en de verbetering daarvan op het gebied van talent en Microsoft-technologie, zal de snelheid waarmee wij ons als platformleverancier in de markt kunnen zetten afnemen. Daarom zijn we gestart met Microsoft Talentlab. Met Talentlab voegen we meer capaciteit toe aan ons kanaal en vergroten we de Microsoft-talentenpool. Thijssen: "Ook voor ons is het van groot belang dat partners beschikken over genoeg en goed personeel. Daarom zijn we vorige zomer begonnen om samen met onze businesspartners een structurele oplossing te ontwikkelen. Naast een overzicht van banen helpen we onze partners ook deels met trainingen. Zo denken we erover om zeer ervaren .Net-ontwikkelaars aan te bieden om naar ons hoofdkantoor in Redmond te komen. Daar kunnen ze op de campus van Microsoft samenwerken met onze ontwikkelaars. We willen middelgrote en kleinere partners zo de mogelijkheid geven om de kandidaat net zo'n interessant aanbiedingspakket aan te bieden als de heel grote partners van Microsoft."

Partners
Alle betrokken Microsoft-partners zijn enthousiast over Talentlab. Michel de Meijer, ceo van Getronics PinkRoccade Nederland: "Wij zijn partner en doen mee in de organisatie rond Talentlab. Het is een nieuwe manier om de arbeidsmarkt te benaderen. Het is een gebundeld wervingsinitiatief, waarbij Microsoft zijn imago en de bekendheid van zijn partners gebruikt om nieuwe werknemers aan te trekken voor de participerende businesspartners. Getronics PinkRoccade verwacht de komende jaren een enorme vraag naar experts in .Net en Java, waarmee we oplossingen voor collaboration en het gebruik van applicaties willen verbeteren."
Conny van Rijn, directeur marketing en verkoop bij JSR, vervolgt: "JSR komt uit de Office-hoek, maar richt zich vaker op Sharepoint. We hebben daarvoor mensen nodig die bedrijfsprocessen kunnen vertalen in daadwerkelijke oplossingen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die werkervaring hebben bij Open Text- of Lotus Notus-consultants. Die mensen hebben ervaring in businessprocessen, techniek, ontwikkeling en inrichting. Denk bijvoorbeeld aan workflow of enterprise content management. Met Talentlab kunnen we de hele pool van werknemers in de Microsoft-community vergroten. Een partner betaalt voor zijn profilering een algemeen bedrag. Daarnaast is er een menukaart ontwikkeld voor wervingsdiensten die een partner bij een vacature kan inzetten. Je kunt bijvoorbeeld van te voren een assessment doen of niet. Je betaalt een bedrag dat afhangt van je menukeuze."
Tom Stolk, lid van de raad van bestuur bij Qurius, zegt erp-specialisten voor Dynamics te werven en op te leiden: "Vooral in de markt voor de verkoop van Dynamics, waarin Microsoft relatief nieuw is, hebben we te maken met veel oude erp-systemen van andere merken. Die systemen zijn soms wel twintig jaar oud. In die markt zijn goede experts heel schaars, dus dan gaan bedrijven bij elkaar op personeel jagen. Ik vind dat een verkeerde instelling. In Microsoft Talentlab kun je als bedrijf creatief zijn bij de werving van mensen. We kunnen met andere partners ‘met elkaar poolen' om samen al onze doelgroepen te benaderen. Dat werkt alleen maar gunstig." Dynamics-partner Qurius is op zoek naar specialisten in Intentia of Baan, aldus Stolk: "We zoeken specialisten die ervaring hebben met die erp-producten, maar geen SAP-specialisten, die hebben het al druk genoeg. In de markt wordt de platformkeuze voor erp bij het mkb en grote bedrijven steeds belangrijker. De ‘historische erp-leveranciers' kunnen daar niet meer in mee. Alle bedrijven die met oude erp-systemen werken, overwegen op welk nieuw platform ze willen werken. De specialisten van andere erp-technologieën hebben al kennis van processen; ze hoeven alleen nog maar de technologie van Microsoft Dynamics erbij te leren."
Paul Manuel, oprichter en partner van Tam Tam, werft binnen Talentlab actief studenten. "We hebben nu nieuwe mensen nodig om mee door te groeien. We willen zware professionals hebben en jong talent dat van de universiteit komt. We hebben nu contact met de Haagse Hogeschool, TU Delft en bij het hbo in Rotterdam. Veel van die jongeren hebben wel interesse om met Microsoft-technologie aan de slag te gaan. Dankzij Talentlab wordt je concurrentiepositie tegenover de grotere system integrators beter. Microsoft trekt Talentlab en zo heb je als partner een professionele partij die je in de middenmarkt helpt."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1954811). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.