Managed hosting door True

Onder vuur

Marc Betgem, PC-Ware

 

Logicsoft werd aan het begin van dit millennium overgenomen door de Duitse PC-Ware Group en daarmee was de Nederlandse vestiging van dit bedrijf een feit. De groep opereert in zeventien landen en in Nederland werken onder leiding van algemeen directeur Marc Betgem ongeveer tachtig mensen in Amsterdam. PC-Ware is gespecialiseerd in software asset management en licentiebeheer en het bedrijf is als beste gespecialiseerde reseller van 2006 de trotse winnaar van een CRN Channel Award.

1 Waar verdien je meer mee: Microsoft of Oracle?

"Als je onder de streep kijkt, Microsoft absoluut", gaat Betgem voortvarend van start. "Oracle doen we nog niet genoeg mee, maar we ontwikkelen wel een plan om samen met hen de markt te gaan bespelen. Dat Oracle een direct kanaal hanteert maakt de uitdaging natuurlijk wat groter. Het is voor ons in ieder geval een interessante markt die nieuwe mogelijkheden biedt om onze winstbijdragen positief te beïnvloeden. Bij ons is Microsoft één, Citrix twee en Oracle is een top tien speler."

2 Wat weet je nu wat je vijf jaar geleden nog niet wist?

"Ach, dat wordt een lang antwoord." De Nederlands algemeen directeur denkt diep na en wij korten zijn vervolg maar even in: "Ik heb vooral veel geleerd over klantbehoefte. Een paar jaar geleden waren we een handelsbedrijf, nu zijn we meer een serviceorganisatie. We zijn er nog niet, het is een moeilijk maar leerzaam traject."

3. Wie heb je het laatst gebeld en waarom?

Dat is een vraag waar Betgem even kort als duidelijk op kan antwoorden. "Dat was mijn HRM-manager over hoe we ervoor staan met het aannemen van nieuwe mensen. We zoeken namelijk nog projectmanagers en schoolverlaters voor beginnende posities."

4 Closed of open software?

"Beide", zegt Betgem resoluut. "Open is de toekomst en we zijn bezig onze positie daarop te bepalen. Dat is echter iets wat je op groepsniveau aanpakt, dus bespreken we dit in een breder kader. Zoiets kan je namelijk niet alleen."

5 Wat is het grootste probleem van het Nederlandse ict-kanaal?

De Nederlandse baas van PC-Ware denkt even na en krabbelt peinzend aan zijn neus. "Dat is lastig. De laatste jaren moet je als reseller goed kijken naar toegevoegde waarde. Je moet servicegericht worden en geen dozenschuiver meer zijn. Dat is een lang traject waarin je afhankelijk blijft van fabrikanten. Je moet dan ook inspelen op wat zij bieden. Samenwerken is het toverwoord, zonder je te laten leiden. Wij zijn geen volger, maar je moet ook niet denken dat je als reseller de markt kan bepalen."

6 Zelfstandig blijven of overgenomen worden?

"We zijn overgenomen, dus dat is een gesloten vraag voor ons." Betgem voelt echter nog wel de behoefte om zijn gesloten antwoord voor ons te openen. "Ook een paar jaar geleden zou ik dit antwoord geven. We streefden ernaar om mondiaal zaken te gaan doen. Met PC-Ware zitten we in een proces dat we al op EMEA-niveau opereren. Een goede stap dus richting wereldwijd niveau."

7 Licenties in eigen beheer of het uitbesteden?

Zoals verwacht kiest Betgem voor uitbesteden, maar hoe zit het dan met het licentiebeheer bij PC-Ware zelf? Betgem: "Licentiebeheer is een specialistische zaak die je beter door een ander kan laten doen. Het is echter onze specialiteit, dus houden wij het intern. Bij één vestiging en tachtig werkplekken is het goed zelf te doen."

8 Komt je opleiding je van pas in je huidige functie?

"Ja, absoluut", meent Betgem. "Ik ben bedrijfseconoom van origine waardoor ik analytisch tegen zaken aan kijk. Alles draait om getallen, dus dat past prima in mijn huidige functie."

9 Financiële sector of ict-sector?

Resoluut antwoordt Betgem met ict. "Ik ben accountant geweest waarbij je adviseert in verschillende branches. Ict is lastig, het cowboygehalte is eruit, maar er is nog wel veel beweging. Het afwisselende en minder voorspelbare maakt ict juist zo leuk."

10 Wat is je grootste triomf geweest?

"Dat wij de laatste twee, drie jaar een dienstverlenende organisatie zijn geworden", besluit Marc Betgem het vragenvuur. "Het stond niet allemaal even scherp hier. Het verloop onder het personeel was groot en onder de streep klopte het niet. Die tijden zijn nu voorbij."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1870152). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.