Managed hosting door True

Markt is verdeeld over alternatief VAR-systeem

 

De zzp-organisaties FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige ondernemers (PZO) hebben een alternatieve VAR-systeem ontwikkeld onder de naam ‘Bewijs Van Ondernemerschap’ (BVO). In de Nederlandse ict-markt werken veel zelfstandigen, dus ging Computable op zoek naar de mogelijke gevolgen van dit alternatief. Donderdag 14 maart 2013 wordt het plan toegelicht in de Tweede Kamer, maar drie loopbaanexperts geven nu alvast hun mening over deze BVO.

Peter Ambagtsheer, eigenaar, Mentaspex

Zoals ik het zie, kunnen er gemakkelijk nieuwe zwaktes ontstaan. Ik zou willen weten hoe een afhankelijke werknemer beschermd zal worden tegen een werkgever die gewoon zo’n VAR-nieuwe stijl eist en daarmee de rechten van een gewone medewerker verder uitkleedt.

Het zou mooi zijn als meteen de kans te baat wordt genomen om een paar andere misstanden op te lossen. Zelfstandigen moeten zelf ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid zien op te vangen. Ze betalen torenhoge premies hiervoor, voor velen letterlijk onbetaalbaar als ze nog beleg op brood willen. Niet alleen kan die markt eerlijker werken, ook is het redelijk om hierover in de VAR-nieuwe stijl toch verplichtingen op te nemen. Dat is taaie kost. Voordeel is dat de zelfstandige dan meer zekerheden heeft, maar onderdeel zou wat mij betreft ook moeten zijn dat de ‘klant’ (werkgever) niet achteraf kan worden lastig gevallen met naheffingen.

In de ict is de situatie nogal complex, met vaak lange ketens van intermediairs. De macht van zulke tussenpersonen en bemiddelaars is niet gemakkelijk te breken met VAR’s. Voor zelfstandigen in de ict is het bijvoorbeeld veel belangrijker dat zij met eerlijker aanbestedingsregels (omzet-eis, vestigings-locatie om er een paar te noemen) rechtstreeks toegang krijgen tot de grote inkopende partijen, dan dat zij met een alternatieve VAR-regeling van een piepklein beetje bureaucratie zijn verlost. Laten we eerlijk zijn, zoveel moeite kost het invullen van een VAR ook niet meer.

Ik denk dat onderscheid tussen een tijdelijk of flexcontract en/of een zelfstandigenstatus een moeilijk punt blijft. En voor zover ik weet is er nu al met afroepcontracten zoveel te regelen, dat de vraag blijft of een alternatieve VAR wel écht nodig is. De huidige regeling VAR is voor mij weliswaar lastig, maar zeker niet onoverkomelijk. Meerwaarde heeft het voor mij evenmin. Ik denk vanuit mijn professie dat de bestaansreden van de huidige VAR niet van toepassing is op de dienstverlening vanuit mijn bedrijf. Het zou mij niets verbazen als dat voor vele ict-zelfstandigen ook geldt.

Ron Looijen, eigenaar, IT-Contracts.nl

Het is jammer dat er nog niet meer details bekend zijn, want hoe de genoemde organisaties dit ‘bewijs van ondernemerschap’ willen vormgeven is nu onduidelijk. Ik zie liever een systeem zoals de VAR helemaal verdwijnen. Administratieve rompslomp die wordt ingezet alleen maar om aan te tonen dat je een echte ondernemer bent, is compleet overbodig en lost geen van de problemen op die worden genoemd. Ik heb persoonlijk bijvoorbeeld erg veel moeite met een begrip als ‘schijnzelfstandigheid’ wat ook hier weer (ten onrechte!) gebruikt wordt.

Iemand die zichzelf, vanuit werkloosheid of vanuit een vaste baan, inschrijft als ondernemer en op zoek gaat naar opdrachten kiest mijns inziens bewust voor de uitdagingen, de verplichtingen én de risico’s die het ondernemerschap met zich brengt. Vanaf dat moment is iemand ondernemer, of hij nou een opdracht heeft of niet. Het zou geen enkel verschil mogen maken of je nou zzp’er, winkelier of aannemer bent.

Het is wel zo dat in Nederland de drempel om ondernemer te worden erg laag is. Als ict’er heb je geen enkel vakdiploma nodig om te starten, met die ene KvK-inschrijving ben je er al en ik kan me voorstellen dat hierdoor teveel mensen het ondernemerschap inrollen zonder dat ze de risico’s kennen. Daar is wellicht een goede rol weggelegd voor de Kamer van Koophandel én voor de organisaties die hier pleiten voor een VAR-alternatief: betere voorlichting, misschien zelfs wel in de vorm van een verplichte cursus, voor iedereen die ondernemer wilt worden.

De zzp’er wordt teveel gezien als een halve werknemer of niet volwaardig ondernemer, ik verdenk de zzp-organisaties ook van dit gedrag. Ik pleit dan ook voor een eenduidige definitie die, voor zowel KvK, Belastingdienst als de politiek, duidelijk maakt of iemand als ondernemer wordt beschouwd of niet. Is dat wel het geval, dan moet de ondernemer zich houden aan alle wetten en regels die voor ondernemers van toepassing zijn, of de ondernemer nou personeel heeft of niet. Als die eenduidige definitie er is, wordt het hele fenomeen VAR in één klap overbodig.

Tjibbe van der Zeeuw, managing partner, Qhuba

In het kader van de discussie zou ik onderscheid willen maken tussen drie verschillende aspecten van zelfstandigheid: 1. tussen opdrachtgever en -nemer bestaat een vrijere relatie dan op basis van een arbeidsovereenkomst. Meer vrijheid, meer risico = ondernemerschap. 2. Belastingdienst wil loonheffing krijgen. Ondernemers betalen ook loonheffing, namelijk in hun holding. 3. Vakbonden willen invloed en leden. Collectiviteit is in tegenspraak met zelfstandigheid en ondernemerschap. Zij hebben wat mij betreft een lastige rol in dit speelveld.

Zonder verdere toelichting op hoe ondernemerschap en zelfstandigheid wordt vastgesteld bij het verkrijgen van zo’n BVO, is het lastig hier nu al iets concreets van te vinden. Voor wat betreft de ict wereld: als de BVO op een positieve manier ook rekening kan houden met veelvoorkomende constructies als tussenpartijen, zzp-detacheerders en netwerkorganisaties, draagt dit zeker bij aan duidelijkheid en zekerheid voor zowel opdrachtgevers als opdrachtgevers.

In het algemeen geldt wat mij betreft dat een echt goed alternatief van het huidige VAR-systeem, ook na de aangekondigde wijzigingen, noodzakelijk is om duidelijkheid te krijgen over iets wat nu alsmaar een groot grijs gebied is. Voordeel van het BVO-concept lijkt te zijn, dat je vooraf duidelijkheid krijgt. Het terugbrengen tot één bewijs in plaats van vier verschillende VAR’s verlaagt ook nog eens de administratieve regeldruk en bijkomende onduidelijkheden onder zzp’ers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4688569). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.