Managed hosting door True

Red het internet, begin bij uzelf?

 

Connected devices

Tim Berners-Lee, een van de twee www-bedenkers, heeft een plan gepresenteerd om het internet te redden. Het plan heet 'Contract for the web' en heeft als ondertitel meegekregen 'A global plan of action to make our online world safe and empowering for everyone'. Hoe denkt u dat internet te redden is?

Het web moest mensen dichter bij elkaar brengen, en het was ook vooral een heel handig gereedschap om grote hoeveelheden data handig te verdelen onder onderzoekers. In den beginne was er nog zoiets als 'netiquette', maar die tijd lijkt lang vervlogen: 'vooroordelen worden versterkt, haat en desinformatie worden online verspreid; scammers gebruiken het web om identiteiten te stelen en boosaardige krachten proberen democratieën uiteen te drijven', zo schrijft Berners-Lee in de New York Times. Een weinig hoopgevende boodschap. 

Toch denkt hij dat het kantelpunt nog niet bereikt is: we kunnen het internet nog omvormen tot iets waar iedereen zich wel veilig kan voelen. Dit moet mogelijk zijn met het Contract for the Web waarin overheden, bedrijven en burgers aangesproken worden om negen principes te volgen en zo alsnog een gezond web over te houden. 

Zaken als het recht op privacy, het recht op kunnen verbinden met internet, het te allen tijde in de lucht houden van internet, internettoegang betaalbaar te houden, respect te tonen, technologieën ontwikkelen die het beste in mensen naar boven halen in plaats van het slechte, samen te werken op het web, menselijke waardigheid bovenaan te stellen en te vechten voor het web. 

Bedrijven en organisaties en individuen kunnen het contract steunen. Het klinkt allemaal prachtig, maar bent u inmiddels niet te cynisch om hier nog in te geloven? Of ziet u het toch anders?


--

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6840755). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.