Managed hosting door True

De grootste nadelen van mobiel werken

 

De mobiele werkplek is in opkomst. Helaas kleven er ook nadelen aan die niet altijd even goed worden belicht. Wat zijn gevaren waar je aan moet denken bij de introductie van mobiel werken? Computable zet een aantal nadelige gevolgen op een rijtje.

Een mobiele werkplek brengt altijd wat extra risico met zich mee. Voor de organisatie maar ook voor de werknemer. Naast ordinaire dieven, die op jacht zijn naar laptops, mobiele telefoons en autosleutels, moeten we volgens de Computable-experts en andere professionals uit het veld uitkijken voor hackers, maar ook voor de privé-werkbalans en de individualisering van de medewerker. Want ook binnen de organisatie verandert er heel veel. Niet altijd voor iedereen in positieve zin.

Nadeel 1: Gebrek aan privacy

Een van de nadelen die vaak wordt genoemd over mobiel werken, flexwerken of het nieuwe werken is bijvoorbeeld dat de scheiding tussen werk en privé wegvalt. Vooral als er vaak contact is met klanten, kan dit een probleem zijn. Werknemers zijn altijd en overal bereikbaar en sommigen kunnen hier beter mee om kunnen gaan dan anderen. Managers moeten hier dus oog voor hebben en medewerkers begeleiden wanneer dit nodig is. 

Nadeel 2: De individualisering van de medewerker

Mobieler zijn en overal kunnen werken, betekent ook dat medewerkers minder vaak op kantoor zullen zijn. Bovendien wordt een werknemer geacht meer eigen verantwoordelijkheid te tonen wanneer het nieuwe werken wordt ingevoerd. Door de mobiele werkplek is er dus ook minder controle op wat werknemers doen. Want gaan kijken wat mensen thuis uitvoeren, behoort niet echt tot de mogelijkheden. Dit kan volgens Computable-expert Gert-Jo van der Heijden, ict-servicemanager bij Yacht, lastig zijn wanneer een medewerker besluit weg te gaan bij de organisatie waar hij werkt. ‘Want hoe behoud je de kennis die deze werknemer heeft en de klanten die hij bedient?’, vraagt hij zich af.  Minder zicht hebben op wat medewerkers precies doen, kan dus  leiden tot verlies van kennis en klanten.

Nadeel 3: Inbraak en diefstal

Vaak staat er op de zakelijke laptop privé data of, andersom, zakelijke data op de privé laptop. Hoewel een beetje inbreker niet geïnteresseerd is in data, maar een laptop of mobiele telefoon zo snel mogelijk doorverkoopt, gebeurt het toch steeds vaker dat er een poging wordt gedaan de eigenaar van de gestolen spullen te chanteren. ‘Het is daarom van belang zakelijke en privé data goed gescheiden te houden’, zegt René Civile, Numoquest Consultant. ‘Berg zakelijke spullen thuis in een kast op en laat nooit je sleutel ergens op het gangkastje of midden in de kamer op een tafel liggen.’ Hij heeft meer tips: ‘Leg onderweg in de auto de laptop altijd in de kofferbak en wanneer je iets op de laptop wilt doen, altijd met de rug naar de muur in een hoek.’ Overbodig? Volgens Civile kun je niet voorzichtig genoeg zijn. 

Nadeel 4: ICT-afhankelijkheid

Het voordeel van mobiel kunnen werken is dat een werknemer overal en op elk geschikt moment productief kan zijn. En daardoor flexibeler en efficiënter wordt. Maar hiervoor is het een must dat de ict meewerkt. Als er even geen verbinding is of als de verbinding met het werknetwerk heel traag is, werkt dit demotiverend op medewerkers. Volgens Civile is het dan ook van belang dat ook werknemers zichzelf aanleren elke dag van hun eigen data een back up te maken, ook al staat dat allemaal in de cloud. Om verlies van data en bijbehorende ergernissen te voorkomen. 

Nadeel 5: Generatieverschillen

Werknemers hebben wanneer zij veel thuis werken niet of minder onderling contact met collega’s. Er gaan dus mogelijk sociale contacten verloren met de introductie van flexibel werken. Dit kan uiteindelijk contraproductief zijn. Ook moeten managers erop bedacht zijn dat generatieverschillen hierdoor duidelijker aan de oppervlakte komen, zegt Van der Heijden. ’Was er vroeger wekelijks een werkoverleg, nu zie je door de invoering van het nieuwe werken de communicatie binnen de organisatie veranderen. De jongste generatie zal het meest gebruik maken van chat, terwijl de oudere generatie beter functioneert door te bellen. Hier moet een goede balans in worden gevonden.’

Nadeel 6: Minder comfort en efficiency

Praktische nadelen zijn er ook. ‘Mobiel werken met een laptop of tablet brengt ongemak en inefficiëntie met zich mee als er geen aandacht wordt besteed aan het comfort van de werkplek’, zegt Computable-expert John van Hooft, ceo en eigenaar van ErgoDirect International. ‘De wet schrijft daarnaast in geval van bijvoorbeeld een laptop voor dat als er meer dan twee uur, binnen een periode van 24 uur, met een laptop of tablet wordt gewerkt, er maatregelen genomen moeten worden om dit comfortabel te kunnen doen.’ Maatregelen zijn bijvoorbeeld het gebruik van een extern, vrij plaatsbaar (mini)toetsenbord, een externe muis en het gebruik van een (laptop)houder om het beeldscherm op een comfortabele hoogte te kunnen positioneren. Van Hooft: ‘Deze maatregelen verbeteren zowel het comfort als de efficiency van laptop en tablet gebruik.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4731626). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.