Managed hosting door True

Behaal efficiencywinst met mobiel werken

Voor- en nadelen van mobiel werken

 

De invoering van mobiel werken heeft onder andere consequenties voor de interne bedrijfsprocessen, de medewerkerstevredenheid en de financiën, in positieve maar soms ook in negatieve zin. Dit zeggen de Computable-experts.

Dat mobiel werken meer omvat dan medewerkers uitrusten met een smartphone en hun vaste werkplek afpakken, moge duidelijk zijn. Maar wat zijn nu precies de voordelen van toegenomen mobiliteit in het werk, en zijn er ook nadelen? Voordelen die vaak worden genoemd voor bedrijven zijn de reducering van het aantal werkplekken op kantoor, lagere personeelskosten en minder kosten voor onroerend goed. Dit bleek onder andere uit het Workplace of the Future onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Vanson Bourne in opdracht van Citrix onder negentienhonderd ict-managers uit negentien landen.

Efficiency

Maar wat de voordelen zullen zijn, hangt volgens de Computable-experts ook samen met het doel dat je nastreeft met mobiel werken en dus de invulling die hieraan wordt gegeven.

Eén van de belangrijkste beweegredenen van bedrijven om mobiel werken in te voeren is het vergroten van de efficiency, zegt country manager technology services Michiel van Vlimmeren van HP.  Door het invoeren van het nieuwe werken neemt de reistijd voor de werknemer vaak af. En dit heeft naast een positief effect op het milieu, ook effect op de efficiency van de werknemer. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat werknemers productiever zijn wanneer ze de mogelijkheid hebben om mobiel te werken, al is dit niet altijd eenvoudig te meten. Wel is duidelijk dat mensen meer uren werken omdat ze minder reistijd nodig hebben.

Bedrijfsprocessen

De werknemer wordt dus flexibeler. Ze kunnen, binnen de met hun bedrijf gemaakte afspraken, zelf bepalen waar en wanneer ze werken. Dit betekent in de praktijk vaak dat het gemakkelijker wordt om werk en privé te combineren omdat niemand meer vastzit aan kantoortijden. Die flexibiliteit moet echter wel ook doorwerken in de bedrijfsprocessen. Expert Reza Sarshar, projectleider bij Ictivity: ‘Werkprocessen moeten op zo’n manier worden aangepast dat mobiel werken zo efficiënt mogelijk wordt gemaakt. Het is daarom van belang om de interne werkprocessen te optimaliseren voor mobiel werken.’

Mobiel werken is dan ook niet per definitie efficiënt zegt Sarshar. ‘Het hangt af van de bedrijfsprocessen en of deze mee veranderen, want anders is de investering van de invoering van mobiel werken moeilijk terug te verdienen’, waarschuwt hij. 

Nadelen

Expert Gert-Jo van der Heijden, ict-servicemanager bij Yacht denkt dat er ook zeker nadelen kunnen kleven aan de grotere mobiliteit van werknemers. ‘Als bedrijf krijg je minder controle over de bedrijfsprocessen en zeker over je werknemers. Doordat werknemers flexibeler kunnen werken, verschuift ook de verantwoordelijkheid meer naar de medewerker. Er moet vanuit de organisatie dus meer worden gestuurd op output’, licht hij toe. Mobiel werken vergt dus een andere benadering van de medewerkers. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4726239). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.