Managed hosting door True

De Mac is in trek op de it-plek

Apple-computer breder omarmd dan alleen door creatievelingen

 

Apple iMac Pro

Om diverse redenen zijn Apple Macs in trek bij de it-afdeling. Bovendien is er een toename te zien van gebruik van deze computers binnen de zakelijke markt. Dit blijkt uit een onderzoek onder tweehonderd it-beslissers bij Nederlandse organisaties met 250 of meer werknemers. De studie is eind 2020 uitgevoerd door Pb7 Research in opdracht van Jamf, specialist op het gebied van Apple Enterprise Management.

Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna de helft (46 procent) van ondervraagde organisaties verwacht dat het aandeel Macs zal toenemen. Bij veel organisaties bestaat zelfs een voorkeur om Macs tot de standaard te maken op de werkplek. Slechts 37 procent ziet de Mac niet de standaard voor de hele organisatie worden. Het groeiende aandeel Macs is te vinden in alle sectoren die voor deze survey zijn ondervraagd. Vooral in de financiële dienstverlening (61 procent) en bij zakelijke dienstverleners (43 procent) neemt het aantal toe. Maar ook in de industrie en handel (34 procent) en de publieke sector (32 procent) zijn steeds vaker Macs te vinden.

Lang heerste het idee dat de Mac vooral door de ‘creatieven’ binnen een organisatie wordt gebruikt. Maar uit de survey blijkt dat bij bijna een kwart (23 procent) van de organisaties Macs gebruikt wordt door de it-afdeling. Voor creatieve functies (design, video, etc.) is dit slechts bij 14 procent van de organisaties het geval.

Volgens Wouter Goed, verkoopmanager regio Benelux voor Jamf is het niet zo gek dat vooral it’ers verzot zijn op de Mac: 'Uit het rapport blijkt dat er verschillende redenen zijn waarom de voorkeur uitgaat naar Mac, zoals het gebruiksgemak, de security en het beheergemak. Het Apple-platform is gebaseerd op Unix en biedt juist voor een it-afdeling veel mogelijkheden voor command-line operaties via de terminal-app. Verder is de Mac een sterk geïntegreerd en gecontroleerd platform van hardware en software. Dat betekent bijvoorbeeld dat het beheer een eenvoudiger is en minder tijd kost dan bij andere platforms, zeker als daarbij een specifiek voor Mac ontwikkeld beheerplatform wordt gebruikt, zoals Jamf. De tco - total cost of ownership is dan aanzienlijk lager.'

Arbeidsvoorwaarden

De survey toont dat de it-afdeling graag ziet dat anderen ook Apple-computers gebruiken. Goed: 'Uit het rapport komt naar voren dat de adoptie van Mac in het bedrijfsleven vooral wordt gestimuleerd door de eindgebruikers. Zeker jongere medewerkers verwachten intussen gewoon dat ze op Mac kunnen werken. Daarmee is de Mac eigenlijk onderdeel geworden van de arbeidsvoorwaarden. Van klanten hebben we wel gehoord de Mac een van de redenen is waarom jonge medewerkers voor een bedrijf kiezen.'

Bijna driekwart (74 procent) van de ondervraagde organisaties vertrouwt nog op wachtwoorden voor gebruikersauthenticatie voor de Mac. 41 procent zet biometrie in (vingerafdruk/ gezichtsherkenning), eenzelfde percentage (41%) gebruikt een pincode en minder dan een kwart (22 procent) zet multifactor authenticatie (mfa) in.

Uitdaging voor beheer

'Het is duidelijk dat de Mac inmiddels zijn weg heeft gevonden in alle afdelingen van het Nederlandse bedrijfsleven en dat het aantal Macs zal blijven toenemen', zegt Goed. 'Maar tegelijkertijd beschikken veel it-afdelingen niet over de juiste beheerkennis over de Mac. Dit betekent enerzijds dat het beheer meer tijd kost dan nodig is, maar ook ontbreekt het aan belangrijke beheerfuncties, zoals security monitoring, het uitrollen van patches of het veilig beheren van de toegang tot data en applicaties. Het is daarom zinvol om een beheertool specifiek voor Apple-devices in te zetten, zodat gebruikers productiever zijn en veiliger kunnen werken.'

It-specialisten zien nog wel enkele uitdagingen bij het beheren van Macs. De meest voorkomende uitdaging ligt op het vlak van security monitoring (32 procent). Gebrekkig zicht op incidenten en veiligheid kan tot serieuze risico’s leiden. Naast security monitoring blijkt dat organisaties vaak moeite hebben met het op afstand uitvoeren van een aantal veel voorkomende beheertaken op de Mac. Bijvoorbeeld het op afstand installeren en configureren van devices, het toevoegen van gebruikers, gebruikersondersteuning of het uitrollen van applicaties.

Ruim een op de vijf organisaties gebruikt op dit moment geen 'mobile device management' (mdm)-oplossing voor de Mac. Bedrijven die mdm wel inzetten voor hun Macs, beperken zich vaak tot gebruikersbeheer. Maar voor andere belangrijke beheerfuncties, zoals security monitoring, de uitrol van patches of toegangsbeheer, maakt minder dan de helft van de organisaties gebruik van een beheertool.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7154994). © Jaarbeurs IT Media.

4,4


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.