Managed hosting door True

Intel en AMD jagen elkaar weer op

 

Concurrentie is goed voor de markt, luidt de economische wijsheid. Prestatie- en prijsniveau van AMD’s nieuwe Ryzen-processors zet druk op Intel, die nu antwoordt met een nieuwe high-end-reeks.

Intel vult haar bekende processorreeks van i3, i5 en i7 aan met een nieuwe serie aan de top. De deze week onthuld Core i9-processors tellen negen verschillende exemplaren, waarvan het topmodel maar liefst achttien cores heeft. Bovendien is HyperThreading een van de features waardoor deze Extreme Edition-chip een totaal van 36 logische cores biedt voor simultane verwerking van software-threads.

Vlaggenschipchips

De krachtige Core i9 Extreme Edition i9-7980XE komt wel met een navenant prijskaartje van 1.999 dollar per processor. Naast deze vlaggenschipchip omvat de nieuwe i9-reeks exemplaren met zestien, veertien, twaalf en tien core. Het hoge prijsbereik daalt daarmee licht af: de ‘mindere’ i9’s kosten 1.699 tot 999 dollar.

Al deze processors zijn gebaseerd op de Skylake-microarchitectuur van Intel. Volgens de fabrikant bieden deze chips ten opzichte van hun Broadwell-E voorgangers prestatieverbeteringen van tien tot vijftien procent, meldt PCworld. Eerstgenoemde prestatiesprong is voor multithreaded taken, terwijl laatstgenoemde verbetering is voor single-threaded applicaties.

Spierballen rollen

Naast de i9-toppers brengt Intel drie nieuwe exemplaren in de Core i7 X-reeks (met prijzen van 339 tot 599 dollar) en een nieuwe quadcore Core i5-processor (242 dollar). Al deze nieuwe processors verschijnen in de komende weken op de markt. Intel laat hiermee zijn spierballen rollen en wil AMD zo de pas afsnijden.

Die oude x86-chipproducent viert namelijk de terugkeer als serieuze concurrent van Intel. De nieuwe high-end van laatstgenoemde vormt in wezen een reactie op AMD’s aankondiging laatst van de zestien core Threadripper-processor. Die chip van de krachtige en geavanceerde Ryzen-architectuur heeft ook multithreading en komt dus uit op 32 logische cores. Exemplaren met minder cores worden ook verwacht. Prijzen van deze AMD-toppers zijn nog niet bekend.

Meer middenmoot

Intel pareert AMD echter niet alleen met high-end multicore-monsters voor mensen met grote budgetten. Op de Computex-beurs in Taiwan waar het chipoffensief aan het licht kwam, heeft Intel ook woorden gewijd aan zijn volgende processorlichting: Coffee Lake. De fabrikant claimt dat die achtste generatie van de Core i-architectuur een prestatieverbetering van dertig procent brengt ten opzichte van de huidige Kaby Lake-chips.

Deze sprong is wel voor een specifieke benchmark, merkt technieuwssite Ars Technica kritisch op. In februari dit jaar sprak Intel nog van een vijftien procent verbetering voor Coffee Lake in vergelijking met de directe voorganger. Het is nog niet duidelijk of Intel bijvoorbeeld verdere verbeteringen heeft doorgevoerd in het ontwerp, dan wel dat het deze processors op hogere kloksnelheden gaat uitbrengen. Een andere mogelijkheid is dat Intel qua marketing niet de gemiddelde prestatieverbetering noemt maar de uitschieter.

Lang leve concurrentie

Duidelijk is dat Intel meer moet bieden in de grotere markt van de middenmoot. AMD heeft namelijk de nieuwe Ryzen-architectuur ingezet voor de midmarket van Intels Core i5-processors. De gunstig gereviewde Ryzen 5-reeks volgt de eerst uitgebrachte topmodellen in de Ryzen 7-reeks. AMD neemt daarmee Intels voorname afzetgebied op de korrel; met lagere prijzen en in bepaalde gevallen ook hogere prestatieniveaus.

Ondertussen ontvouwt AMD ook zijn plannen voor de x86-servermarkt, waarbij het mikt op de grote en lucratieve markt voor single-socketservers. De nieuwe chips onder de merknaam Epyc presteren in single-socket-opstelling met bepaalde benchmarks beter dan een dual-socketserver met twee Xeon E5-processors van Intel. Het is afwachten of en hoe het marktdominante Intel hierop gaat reageren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6028752). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.