Managed hosting door True

What to know about: object storage

 

cloud computing

Object storage is uitgegroeid tot de oplossing voor organisaties die worstelen met de groeiende omvang, complexiteit en kosten van de opslag van ongestructureerde data. Jacco van Achterberg, directeur emea bij Cloudian, geeft een toelichting op deze vorm van storage.

We maken vrijwel allemaal gebruik van object storage, bijvoorbeeld door Netflix te kijken, in Google Docs te werken, bestanden uit te wisselen via Dropbox, foto’s te bekijken op Instagram of op Twitter. Overal binnen het bedrijfsleven wordt deze manier van dataopslag ingezet voor toepassingen waarbij enorme volumes ongestructureerde data zijn gemoeid. Denk bijvoorbeeld aan de opslag van media en back-ups, de archivering van bedrijfsgegevens, de uitwisseling van bestanden en gegevensanalyse.

Objecten vertegenwoordigen data, net als bestanden. In tegenstelling tot bestanden worden objecten niet hiërarchisch ingedeeld, vertelt Van Achterberg. ‘Binnen object storage wordt gebruikgemaakt van een ‘platte’ pool van opslagcapaciteit. Dit maakt een einde aan de schaalbaarheidsbeperkingen van traditionele bestandssystemenen en vormt een belangrijke onderscheidende eigenschap van object storage tegenover bestandsopslag. Een andere is het gebruik van rijke metadata. Objecten worden opgeslagen in combinatie met tags met een omvang van slechts een paar kilobytes. Deze tags worden gebruikt om de inhoud van de objecten uitgebreid te beschrijven om de objecten makkelijker vindbaar te maken.’

De opzet van object storage valt volgens de Cloudian-directeur te vergelijken met een bezoek aan het theater. ‘U laat uw jas achter bij de garderobe en ontvangt een bonnetje met een nummer. U weet niet precies waar uw jas hangt, en al evenmin of uw jas tijdens de voorstelling wordt verplaatst. Dat hoeft ook niet; de garderobemedewerker weet waar deze zich bevindt. In dit voorbeeld vertegenwoordigt het bonnetje de unieke object-id en uw jas de data. U bent de gebruiker en krijgt uw jas terug met als enige referentie het bonnetje. Dit praktische concept vormt de basis van object storage.’

Krimpende opslagbudgetten

De kans is groot dat bedrijven in 2018 twee keer zoveel data zullen opslaan dan ze momenteel doen. Een groot deel van deze gegevens zal bestaan uit statische, ongestructureerde data, zoals afbeeldingen en sensorinformatie. Dit zal steeds meer bedrijven bewegen richting object storage als oplossing voor het opslaan en opvragen van hun data, meent Van Achterberg.

‘De ongeremde groei van ongestructureerde data gaat ook gepaard met hogere kosten rond het beheer van de ondersteunde infrastructuur. Helaas hebben veel organisaties te maken met een vlak tot krimpend opslagbudget. Ze zijn daarmee gedwongen om hun groeiende storage-omgeving te beheren met hetzelfde aantal of minder ict-medewerkers. Het is nog maar de vraag welke uitwerking dit op de wereldwijde storagemarkt zal hebben. Eén ding is in ieder geval zeker: deze explosieve gegevensgroei en kostenontwikkeling zijn op de lange duur niet langer met elkaar te verenigen. Bedrijven zullen hun storage-infrastructuur ingrijpend moeten wijzigen om de onstuimige gegevensaanwas in de hand te houden. Organisaties die worstelen met grote volumes ongestructureerde data doen er daarom goed aan om de ontwikkelingen in de markt voor object storage nauwlettend te volgen.’

Toepassingen voor object storage

Er zijn volgens de Cloudian-man verschillende toepassingsscenario’s waarvoor object storage al op brede schaal wordt ingezet:

Back-ups en archivering:
Object storage-systemen vertegenwoordigen kostenefficiënte en uiterst schaalbare platforms voor back-ups en archivering, zeker als gegevens voortdurend toegankelijk moeten zijn.

Zakelijke samenwerking:
Geografisch verspreide object storage-systemen worden ingezet als samenwerkingsplatforms waarmee gebruikers in alle delen van de wereld content kunnen opvragen en uitwisselen.

Storage as a Service:
Object storage biedt ondersteuning voor de private en publieke clouds van bedrijven en dienstverleners.

Content repositories:
Systemen voor object storage kunnen worden ingezet als bewaarplaats voor afbeeldingen, video’s en andere content. Dit materiaal kan worden opgevraagd door applicaties of protocollen van bestandssystemen.

Opslag van logbestanden:
Object storage kan worden ingezet voor de opslag van enorme hoeveelheden loggegevens die door apparaten en applicaties worden gegenereerd. Deze kunnen aan het object storage-systeem worden aangeleverd via een message broker zoals Apache Kafka.

Big data:
Er zijn verschillende object storage-producten verkrijgbaar met gecertificeerde S3 Hadoop Distributed File System-interfaces. Deze stellen Hadoop in staat om rechtstreeks data op te halen uit de object store.

Content distribution networks (cdn’s):
Deze netwerken worden gebruikt voor de wereldwijde verspreiding van content zoals films. Hierbij wordt gebruikgemaakt van beleidsregels voor het toegangsbeheer en functies zoals de automatische verwijdering van objecten op basis van vervaldatums.

Standaardisatie

Momenteel bestaat er geen enkele branchestandaard voor object storage. Er is echter sprake van drie standaarden die voet aan de grond beginnen de krijgen, vertelt Van Achterberg. ‘OpenStack Swift is een open source api-standaard die voor interoperabiliteit met OpenStack Nova is ontwikkeld. CDMI is ontwikkeld door de Storage Industry Networking Association (SNIA). Deze standaard wordt echter slechts in beperkte mate toegepast door leveranciers van Object Based Storage (OBS)-oplossingen. De Amazon S3-API is de specificatie op basis waarvan het grootste aantal applicaties wordt geschreven. Het aanhoudende succes van S3 zal met grote waarschijnlijkheid weerklank vinden in de markt voor object storage en ervoor zorgen dat het gebruik daarvan in een stroomversnelling raakt.’

Systemen voor object storage zijn ontegenzeggelijk in opkomst, vervolgt de directeur. ‘Hun schaalbaarheid en toegankelijkheid via api’s maakt ze geschikt voor toepassingsscenario’s waarin traditionele storagesystemen het laten afweten. Nu de beschikbaarheid van oplossingen voor object storage groeit, wordt het echter steeds lastiger om het juiste systeem te kiezen. De gebruikelijke selectiecriteria voor storageoplossingen zijn ook hier van toepassing: een rijke functiereeks, ondersteuning voor specifieke gebruiksscenario’s, kostenefficiëntie en de betrouwbaarheid van de leverancier. Omdat object storage een relatief nieuwe technologie is en de mogelijkheden van deze systemen variëren en veranderen, raad ik resellers aan om referenties te raadplegen en proof of concept-tests uit te voeren voordat er een definitieve keuze gemaakt wordt.

Prognose

Object storage is momenteel de enige optie om op eenvoudige wijze meerdere petabytes aan gegevens te beheren. FOBS (file & object storage) vertegenwoordigt reeds een markt waarin 21 miljard dollar omgaat. IDC spreekt in zijn rapport ‘Worldwide File- and Object-Based Storage 2014–2018 Forecast’ de verwachting uit dat er in 2018 maar liefst 35,6 miljard dollar in deze markt zal omgaan.

‘Leveranciers van traditionele storage-oplossingen maken een vlakke of negatieve groei door. De omzet uit hun legacy storage-systemen daalt gestaag. De verkoop van hun softwaregedefinieerde en horizontaal schaalbare oplossingen vertoont daarentegen een snelle groei. Dit sluit aan op de praktijk: eindgebruikers stappen af van kostbare en inflexibele storage-oplossingen en ruilen die om voor hypergeconvergeerde en ‘all-flash’ systemen voor de opslag van hun primaire data. Alle recente prognoses van analisten geven aan dat we de komende jaren een forse toename van het aantal horizontaal schaalbare FOBS-oplossingen kunnen verwachten’, besluit Van Achterberg. 

Jacco van Achterberg

Jacco van Achterberg

Jacco van Achterberg is verantwoordelijk voor de opzet en uitbreiding van de Europese markt en het partnerkanaal van Cloudian. Dit deed hij eerder al voor Nexenta. ‘Ik heb voor Nexenta het Europese kanaal opgebouwd en de eerste klanten binnengehaald. Dat heb ik vier jaar gedaan, toen kwam Cloudian, dat vond ik mede door de cloudontwikkeling die nu gaande is een heel interessant bedrijf. Nu ben ik vergelijkbaar als bij Nexenta weer de eerste persoon buiten Amerika die verantwoordelijk is voor Europa en mag ik weer van begin af aan het kanaal en de sales hier opbouwen.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5923178). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.