Managed hosting door True

HP blijft grootste in x86-servers, Dell volgt

 

x86-server

Binnen het domein van de x86-servers is HP de meest in het oog springende partij. Met een penetratie van 45,1 procent is het op afstand marktleider. Dit blijkt uit de circa 6200 interviews over het gebruik van serversystemen, die onderzoeksbureau Computer Profile hield met it-verantwoordelijke personen van bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers.

Penetratie fabrikanten servers 2015

Penetratie fabrikanten servers 2015

Het verschil tussen HP en runner-up Dell is groot, heel groot. Deze hardwareleverancier heeft namelijk een marktaandeel van 18,9 procent. En eigenlijk is dat heel goed, want daarmee houdt het de nummer drie, de x86-servertak van IBM (inmiddels door Lenovo overgenomen), ver achter zich. Dit merk wordt namelijk in 5,8 procent van de gevallen aangetroffen bij organisaties met meer dan vijftig medewerkers. Fujitsu maakt met 1,6 procent de top vier vol, gevolgd door allerlei andere spelers die een marktpenetratie hebben die onder de procent ligt.

Verschillende segmenten

Installed base servers 2015

Installed base servers 2015

Van alle x86-servers die Computer Profile geïnventariseerd heeft binnen de Nederlandse zakelijke markt, is bijna 60 procent een systeem van HP. Ook in het publieke segment en bij locaties van bedrijven met vijftig tot 250 medewerkers is het aandeel HP hoog, respectievelijk bijna 60 en 62 procent. De concurrentie, met voorop Dell, gevolgd door IBM, Fujitsu en Cisco, weet de meeste aandelen te verwerven bij locaties van multinationals en national enterprises.

Dell heeft een aandeel in de installed base van ongeveer 25 procent van de x86-servers. Zijn aandeel is het grootst bij de grotere commerciële instellingen. IBM is nu nog de nummer drie op het gebied van x86-servers. Circa 8 procent van alle servers betreft een System x van Big Blue. Het is deze tak van IBM die, in navolging van de pc-tak van IBM, overgaat naar Lenovo. Het aandeel van Fujitsu beperkt zich binnen de onderzochte groep tot enkele procenten. De aandelen van de vier grootste fabrikanten zijn de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. In de periode van 2010 tot nu schommelt het aandeel van HP telkens tussen de 59 en 65 procent, van Dell tussen de 22 en 26 procent en van IBM tussen de 7 en 9 procent.

Minder lokale x86-servers

Gemiddeld aantal server on-premises

Gemiddeld aantal server on-premises

De dalende lijn in het aantal locaties dat x86-servers on-premise heeft draaien, blijft doorzetten. In 2011 lag het percentage nog boven de 90 procent, maar in de afgelopen jaren is dat in snel tempo gedaald. Vorig jaar had nog driekwart van de locaties lokaal draaiende servers, in 2015 is dat verder gedaald naar 68,4 procent. Deze daling is natuurlijk ook terug te zien in de penetratiegraad van de verschillende fabrikanten. De meest voorkomende fabrikant is HP. Net als vorig jaar, heeft circa 45 procent van de locaties één of meerdere x86-servers van HP.

Segmenten waar HP de hoogste penetratie heeft ten opzichte van de andere fabrikanten zijn de industrie (51 procent), de transportsector (47 procent) en het handelssegment (48 procent). Dell x86-servers komen voor bij één op de vijf locaties. Segmenten waar bovengemiddeld vaak Dell-servers gebruikt worden, zijn it, telecom & utilities (27 procent), het onderwijs (24 procent) en de industrie (24 procent). IBM x86-servers komen bovengemiddeld vaak voor bij bedrijfsvestigingen in de handel (10 procent) en industrie (9 procent).

Teruglopende aantallen

Ontwikkeling outsourcing servers

Ontwikkeling outsourcing servers

Niet alleen staan er op minder locaties dan voorheen x86-servers, ook het (gemiddeld) aantal servers op de locaties die nog wel gebruikmaken van on-premise x86-servers loopt langzaam terug. In de periode maart 2011 tot en met maart 2015 is een daling zichtbaar van gemiddeld 13,5 naar 7,9 x86-servers, een afname van ruim 40 procent. Het sterkst is de daling geweest bij locaties van multinationals, waar het gemiddeld aantal servers daalde met bijna 55 procent in deze periode.

De algemene daling van het aantal servers is goed te verklaren. Vooral in het publiek domein en bij locaties van multinationals is de laatste jaren relatief vaak sprake van consolidaties naar datacenters en shared service centers. De afgelopen vier jaar is het percentage bedrijfsvestigingen dat aangeeft (een deel van) het serverpark te hebben uitbesteed gestegen van 16,7 procent in 2011 tot de huidige 46,4 procent.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5264066). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.