Managed hosting door True

Cisco en HP voorop in markt voor switches

 

De Nerlandse markt voor switches is met 56 procent grotendeels in handen van Cisco. Vooral bij multinationals is Cisco de belangrijkste leverancier Goede tweede is HP, dat 33 procent van de Nederlandse switch-markt in handen heeft. Alle andere fabrikanten, met aan kop Avaya, hebben een aandeel onder de 5 procent.

Dit blijkt uit analyse van ruim vijfduizend interviews over netwerkinfrastructuren die Computer Profile afnam bij it-verantwoordelijken van bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers. 

Voor de switches van HP geldt dat het totale aandeel in de onderscheiden marktsegmenten telkens tussen de 33 en 40 procent ligt. Uitzondering hierop zijn de bedrijfsvestigingen die onderdeel uitmaken van een multinational. Daar ligt het aandeel HP op een kleine 16 procent.

De trend van de afgelopen jaren laat een stijgende lijn zien voor Cisco en Juniper. In 2011 gebruikte 47 procent van de locaties één of meerdere switches van Cisco. In 2013 was dat 56 procent van de locaties en aan het begin van 2015 geldt dit voor circa 61 procent van de bedrijfsvestigingen. Juniper werd in 2011 op ongeveer 0,5 procent van de locaties gebruikt, aan het begin van 2015 bedraagt dit circa 1,5 procent. HP werd in 2011 op circa 46 procent van de bedrijfsvestigingen gebruikt, in 2013 bedroeg dat nog 38 procent en nu ligt de penetratie van HP op circa 35 procent. Ook de penetraties Dell en Avaya zien we in deze periode licht teruglopen, bij Dell is dit respectievelijk van 4 procent in 2011 naar 3 procent nu en bij Avaya van 3 procent in 2011 naar 2 procent nu.

Markt voor routers

In de markt voor routers ligt het zwaartepunt nog meer bij Cisco. Van alle aangetroffen routers is ruim 81 procent een Cisco-systeem. Ook hier is HP de nummer twee, nu met een aandeel in de installed base van circa 10 procent. De top vijf wordt verder gevormd door Juniper, Dell en Zyxel. Ook in deze markt is de positie van Cisco het sterkst bij vestigingen van multinationals. HP is het best vertegenwoordigd bij locaties in het publieke domein.

In de markt voor routers zien we dat in de afgelopen vier jaar de penetratie van Cisco licht is toegenomen, van 79 procent in 2011 naar de genoemde 81 procent nu. Dit geldt ook voor HP (van 9 naar 11 procent) en voor Juniper (van 1 naar 2 procent).

Top 25 fabrikanten netwerkapparatuur

Als we kijken naar het grotere geheel van netwerkapparatuur, het totaal van switches, routers, Wi-Fi-apparatuur en hardware-firewalls, dan blijkt dat Cisco-apparatuur in gebruik is bij 83 procent van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen. HP is in gebruik op 35 procent van de locaties. Juniper is met 9 procent de nummer drie en Dell nummer vier, met een aanwezigheid op 7 procent van de locaties. Aerohive sluit de top vijf met een penetratie van ruim 3 procent.

Voor Cisco, Juniper en Dell lijkt te gelden dat de penetratie de laatste vier jaar redelijk stabiel is gebleven. HP lijkt in deze periode bij de geïnterviewde eindgebruikers wat terrein te verliezen. Aerohive, uitsluitend actief op het gebied van Wi-Fi-oplossingen, is duidelijk in opkomst. Een vergelijkbare groei zien we voor Aruba Networks en Palo Alto Networks.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5235772). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.