Managed hosting door True

Dell viert dertigste verjaardag (tijdlijn)

 

Verjaardag 30 jaar

Ict-leverancier Dell bestaat dertig jaar. Het bedrijf was 3 mei 2014 jarig. In 1984 werd het bedrijf op dezelfde datum opgericht door Michael Dell met maar duizend dollar startkapitaal en een visie op het verbeteren en vergemakkelijken van technologie. Het bedrijf werkt hard aan zijn toekomst, maar ook de afgelopen dertig jaar heeft het niet stil gezeten. Hieronder de tijdlijn van het bedrijf.

3 mei 1984
Op negentienjarige leeftijd richt Michael Dell PC’s Limited op met een startkapitaal van niet meer dan duizend dollar. Hij wordt geleid door zijn visie op de manier waarop technologieproducten moeten worden ontworpen, gebouwd en verkocht. Aan het einde van zijn eerste jaar op de universiteit heeft hij voldoende gezien en besluit hij zich fulltime te wijden aan de groei van zijn bedrijf.

1985
De eerste Dell-pc wordt gebouwd, met een 8 MHz-processor, een 5,25 inch floppy drive en een harde schijf met 10 MB. Bepalend voor de toekomst zijn de productiemethode en een nieuw niveau van klantenservice met bijvoorbeeld risicovrije productruil en productsupport thuis binnen één dag.

1987
De internationale groei begint. In het Verenigd Koninkrijk richt Michael Dell zijn eerste vestiging in het buitenland op.

1988
Na een kleine vier jaar brengt Michael Dell zijn bedrijf naar de beurs en haalt hij dertig miljoen dollar op. De marktkapitalisatie is in deze vier jaar gestegen van duizend dollar naar 85 miljoen dollar.

1990
Om zijn Europese klanten beter te kunnen bedienen richt Dell zijn eerste productievestiging in Europa op.

1991
Voor het derde jaar op rij verdubbelt Dell zijn internationaal verkoop. Voor het eerst levert een Nederlandse Dell-organisatie een bijdrage. Dell Nederland wordt officieel opgericht op 25 april.

1992
Dell wordt voor het eerst opgenomen in de Fortune 500. Michael Dell is destijds de jongste ceo met zo’n notering.

1995
Dell breidt zijn operaties internationaal uit in Europa, Azië, Japan en Noord- en Zuid-Amerika.

2001
Dell wordt de wereldwijde nummer één van de pc-fabrikanten. Door een overeenkomst met EMC zet Dell zijn eerste stappen in de enterprise storagemarkt.

2004
Binnen amper vijf jaar is Dell gegroeid naar een positie als de op twee na grootste aanbieder van computersystemen en -diensten in China. Het groeicijfer bedraagt 60 procent.

2006
Dell biedt als eerste bedrijf wereldwijd kosteloze recycling voor consumenten aan. Door de overname van Alienware kan Dell zijn marktpositie uitbouwen op het gebied van computers voor gaming en mediabewerking. Bovendien lanceert het bedrijf Direct2Dell voor een rechtstreekse communicatie met zijn klanten. Dell Nederland verhuist naar zijn huidige locatie.

2008
Dell neemt verdere stappen om zich te ontwikkelen als aanbieder van complete it-oplossingen en -diensten voor bedrijven. Dell neemt storageleverancier Equallogic over en ziet het wereldwijde aantal klanten binnen twee jaar groeien van duizend naar 25.000. Ook komt Dell met zijn eerste modulaire datacenter, een mobiel en autonoom datacenter dat al is geoptimaliseerd voor cloud computing.

2009
Dell neemt Perot Systems over en lanceert Dell Services als een nieuwe bedrijfstak. De x86-servers scoren evenals de zakelijke laptop- en desktopcomputers van Dell het best op klanttevredenheid.

2010
Een heel belangrijk jaar in de ontwikkeling van Dell. Het bedrijf bouwt zijn expertise en intellectueel eigendom uit op gebieden als storage, systeemmanagement, cloud computing en software door de overnames van Boomi, Exanet, Insite One, Kace, Ocarina Networks, Scalent en Compellent. Met de Dell Virtual Integrated Systems-oplossingen op basis van open standaarden helpt Dell zijn klanten bij de overstap naar cloud computing. Wereldwijd is Dell volgens Gartner de nummer één aanbieder van it-diensten voor de zorgsector. Bovendien benoemt Newsweek Dell tot groenste bedrijf van de Verenigde Staten.

2011
Dell neemt Secure Works, RNA Networks and Force10 Networks over. Jeannine Peek wordt benoemd tot algemeen directeur van Dell Nederland.

2012
Dell start met de bedrijfstak Software en focust op vier groeigebieden: end user computing, enterprise solutions, software en services. Het bedrijf blijft investeren, onder meer in de overnames van Appassure, Sonicwall, Clerity, Make Technologies, Wyse, Quest, Gale Technologies en Credant. Als een van de eerste aanbieders brengt Dell Windows 8-toestellen met touch-functionaliteiten op de markt. Dell krijgt steeds meer erkenning voor zijn groei op het gebied van pc’s, datacenter, software en diensten met elf verschillende positioneringen in Magic Quadrants van Gartner.

2013
Michael Dell en Silver Lake Partners kopen Dell van de aandeelhouders. Het doel is de groeistrategie te versnellen en te focussen op innovaties en investeringen op de lange termijn.

2014
Dell lanceert het Center for Entrepreneurs in Nederland. Met dit programma helpt Dell al start-ups in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Ierland. Sinds de officiële start op 24 april kunnen ook Nederlandse ondernemers en start-ups deelnemen aan het programma. Het Center for Entrepreneurs ondersteunt ondernemers en start-ups op een aantal vlakken in hun ontwikkeling. De belangrijkste componenten in het programma zijn financiering, kennis, technische expertise en toegang tot Dells wereldwijde netwerk.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5080270). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.