Managed hosting door True

Surfsara eist nieuw datacenter in de buurt

Aanbieders haken af; ICTroom ziet kans met modulaire bouw

 

Supercomputer Cartesius bij Surfsara

Bij Surfsara loopt een aanbesteding voor een nieuw datacenter om de high performance computing-apparatuur te huisvesten. Een van de eisen is dat de nieuwe locatie binnen twee kilometer van het Surfsara-kantoor op het Science Park dient te liggen. Daardoor vallen talloze datacenteraanbieders af en is er volgens een aantal van hen sprake van concurrentievervalsing. Volgens de ict-infrastructuurdienstverlener voor het hoger onderwijs is de locatiebegrenzing logisch gezien het belang van de hpc-voorzieningen en is er bovendien geen beter alternatief.

De high performance computing, waaronder de supercomputer Cartesius, en de zware opslagsystemen van Surfsara staan momenteel voor een groot deel in het datacenter van zusterbedrijf Vancis op het Science Park Amsterdam; enkele systemen staan in de Vancis-locatie in Almere. Omdat Surfsara bij Vancis uit zijn jasje groeit wil het naar een nieuw datacenter toe met als steekwoorden modern, duurzaam, flexibel en innovatief. 

Niet meedoen

Medio november maakt Surfsara naar verwachting bekend wie de aanbesteding 'Nieuw Nationaal HPC Datacenter voor onderzoek' heeft gewonnen. Met de winnende partij wordt een vijfjarig contract gesloten met een verlengingsoptie van tien maal een jaar.

De kans is echter groot dat er partijen naar de rechter stappen om protest aan te tekenen tegen de gang van zaken. Uit de vragenlijsten (nota's van inlichtingen) die na de start van de aanbesteding zijn gepubliceerd blijken diverse geïnteresseerde partijen kritiek te hebben op de vestigingseis die Surfsara aan de nieuwe locatie stelt. Zij stellen vast dat inschrijvers, die buiten de twee kilometer vallen, niet kunnen meedoen aan het aanbestedingstraject. Dit is in strijd met de aanbestedingswet die voorschrijft dat alle inschrijvers op een gelijke en niet-discriminerende wijze behandeld moeten worden.

Discriminatoir

Ook stelt een van de criticasters dat volgens deze wet een aanbestedende organisatie alleen eisen, voorwaarden en criteria aan de inschrijvers mag stellen die in een redelijke verhouding staan tot het voorwerp van de opdracht. 'Het doel van de aanbesteding is het beschikbaar stellen van computerruimte en apparatuurkasten binnen een datacenter. Het feit of een inschrijvende partij daarbij binnen twee kilometer gevestigd is, is irrelevant. Wij concluderen daarmee dat de door u gehanteerde eis zowel discriminatoir als disproportioneel is. Daarmee handelt u als aanbestedende dienst in strijd met de geldende wetgeving', schrijft dit bedrijf aan Surfsara.'

Alleen datacenterexploitanten met locaties in de buurt van Science Park lijken dus een kans te maken, bijvoorbeeld Telecity, Equinix en het eerder genoemde Vancis, dat uitbreidingsplannen heeft. Surfsara wil niet publiekelijk reageren zolang de aanbesteding niet is afgerond.

Groot belang

Maar zowel in het bestek als in de reacties op de protesten van inschrijvers in de nota's van inlichtingen verweert Surfsara zich door te stellen dat de locatiekeuze is ingegeven door de bijzondere voorzieningen die het beheert. Zoals daar zijn de nationale supercomputer Cartesius, het nationale computer cluster Lisa, de nationale Grid-infrastructuur; een cloud computing infrastructuur voor onderzoek, een big data analysecluster van Hadoop en een centraal archief voor grootschalige data-archivering. Deze situatie brengt een aantal praktische en technische overwegingen met zich mee waardoor Surfsara als eis stelt dat het nieuwe datacenter in de directe nabijheid van de eigen vestiging is gesitueerd. Daarbij gaat het volgens de ict-infrastructuurdienstverlener om de volgende aspecten:
- De hpc-systemen en de supercomputer zijn al aanwezig op het Science Park, namelijk bij zusterbedrijf Vancis.
- Er moet zo min mogelijk netwerkvertraging (latency) optreden tussen de systemen die in de nieuwe computerruimte worden ondergebracht, en de systemen die al op het Science Park aanwezig zijn (bij Vancis en Nikhef en in het Surfsara-kantoor).
- Veel belangrijke glasvezelverbindingen voor onderzoek vanuit het knooppunt op het Science Park (NetherLight) vertrekken naar nationale en internationale onderzoekcentra zoals Cern. Deze glasvezelverbindingen worden ook regelmatig uitgebreid met nieuwe connecties. De netwerkkosten voor verbindingen boven de 1-2 km zijn significant hoger dan verbindingen tot 1-2 km.
- Surfsara verzorgt het onderhoud van de hardware voor een deel zelf en wil de reistijden daarvoor zoveel mogelijk beperken.
- Gasten van Surfsara moeten binnen enkele minuten een bezoek kunnen brengen aan het datacenter en de computerruimte.
- Strategische partners, zoals AMS-IX, en andere samenwerkende organisatie zijn eveneens op het Science Park gevestigd.

Schaalbaar

Daarnaast wijst Surfsara er op dat het zelf regelen en inrichten van een datacenter op eigen of verworven grond juist zorgt voor een beperkte marktwerking, waarbij ook andere leveranciers nodig zijn. De dienstverlener vindt zelfs dat door het in deze vorm op de markt te zetten van de opdracht concurrentie en innovatie bevordert.

Hier is de Nederlandse datacenterdienstverlener Ictroom het mee eens. Het bedrijf is, hoewel niet in de buurt van Surfsara gevestigd, benaderd voor het inschrijven op de aanbesteding. De datacenterdienstverler kan met zijn concept, IMD (Ictroom Modular Datacenter), meedingen met een schaalbaar en ter plekke in te richten locatie, vertelt mede-eigenaar Honoré du Puy. 'Dit concept, is geschikt voor de uitvraag van Surfsara, waarbij het gaat om zo'n duizend vierkante mater datavloeroppervlakte en een beperkte energievoorziening. Het gaat hierbij namelijk niet om het neerzetten van hele grote datacentra voor diverse klanten die veel energie vreten en waarvoor speciale vergunningen nodig zijn. Op Science Park zijn al energie- en netwerkvoorzieningen aanwezig waarvan wij met ons modulair op te bouwen datacenter gebruik van zouden kunnen maken.'

Herbruikbaar

Du Puy zegt dat Ictroom een modulair gebouw kan neerzetten op beschikbare grond of door een oud pand te ontmantelen en daarin ruimte te scheppen voor zo'n datacenter. In het geval van de Surfsara-aanbesteding heeft Ictroom al een plek gevonden op of rond het Science Park. Hij snapt dat de grote datacenterleveranciers moeite hebben met de eisen van Surfsara maar stelt dat modulaire bouw de toekomst heeft. Het maakt opdrachtgevers minder afhankelijk van de traditioneel vaste datacenterlocaties.

Bovendien zijn de gebouwen door de modulaire opbouw en het werken met herbruikbare materialen makkelijk op- en af te schalen. Prima geschikt voor het flexibel willen inzetten van computercapaciteit, van heel zwaar tot licht, concludeert Du Puy.

Hij wijst er nog op dat het modulaire datacenter niet verward moet worden met een datacentercontainer. 'Dat zijn meestal tijdelijke voorzieningen, zoals de iTainer, of worden door fabrikanten neergezet met hun eigen apparatuur, zoals de Spin-container van Sun en de IBM- en HP-oplossingen. Onze gebouwen zetten we neer voor zo'n vijf tot vijftien jaar waarbij opdrachtgevers zelf hun apparatuur naar binnen kunnen rijden.' Du Puy gaat met het concept van Ictroom binnenkort ook de grens over. Hij ziet vooral internationaal de vraag naar modulaire datacenters groeien.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4902814). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.