Managed hosting door True

‘Afrika is beter af met tablets dan met PC’s’

Debat tijdens 10-jarig jubileum Viafrica

 

Tienjarig jubileum Viafrica

V.l.n.r. Joost Dam, Vincent Kouwenhoven, Eppo van Nispen en Wessel van Alphen sr.

De Nederlandse ict-hulporganisatie Viafrica hield tijdens zijn tienjarig jubileum bij Computable een debat over ict in Afrika. Specifiek ging het over de toekomst van pc’s en tablets op het continent. Uiteindelijk bleek dat de aanwezigen de voorkeur hebben om tablets naar Afrika te sturen, in plaats van pc’s. Voorwaarde is dan wel dat er ook een internetverbinding is om van de voordelen van een tablet gebruik te kunnen maken.

Tijdens het debat op 20 juni 2013 wordt er gediscussieerd over de stelling ‘pc’s zijn achterhaald en tablets hebben de toekomst’. De discussie wordt geleid door dagvoorzitter Eppo van Nispen, directeur van het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Aan tafel zitten Vincent Kouwenhoven (venture capitalist), Wessel van Alphen sr. (oprichter van IT-Staffing) en Joost Dam (oprichter en directeur van Viafrica).

Tablet goed toepasbaar

Vincent Kouwenhoven vindt een tablet geschikt voor het onderwijs in Afrika, aangezien deze goedkoper en betrouwbaarder is dan een pc en ook minder onderhoud vraagt. ‘In Afrika is beeldtaal belangrijk, waardoor de tablet met zijn visueel gerichte bediening goed toepasbaar is.’ De op visuele aspecten gerichte bediening van een tablet stimuleert intuïtief leren. Kouwenhoven heeft gemerkt dat de leergierigheid van de Afrikaanse bevolking wordt geprikkeld door het internet. ‘Alle informatie is beschikbaar en door het hoge gebruiksgemak van een tablet leren ze zelf hun weg in de digitale wereld.’

Wessel van Alphen ziet een gevaar in dit intuïtief leren, omdat de kennis niet aansluit bij de gevraagde kennis in het werkveld. ‘Een opleiding moet juist hier aansluiting bieden. Daarvoor is het nodig om software te ontwikkelen die niet op de Westerse maar op de Afrikaanse gebruiker is gericht.’ Verder is hij van mening dat een tablet een geschikt middel is om de Afrikaan digivaardig te maken.

Onderwijssystemen niet klaar

Joost Dam constateert dat er in Afrika nog amper een dienstensector is, waardoor inwoners niet bereid zijn om te betalen voor diensten. Daarnaast is er een te laag kennisniveau waardoor er geen goede oplossingen zijn voor bedrijven. Voor het onderwijs zijn de ict-mogelijkheden onbekend, waardoor er geen behoefte is voor een uitgebreid elektronische schoolsysteem.

Dam: ‘We proberen via kleine stappen de bevolking in hun behoefte te voorzien. Dit bestaat uit een simpel systeem met voornamelijk beeld en zo min mogelijk tekst.’ Onderwijssystemen zijn volgens hem nog niet klaar voor een tablet en de scholen willen computerlokalen. De tablet zal dan ook niet snel aanslaan, ondanks dat hij dat zelf graag ziet gebeuren.

Toegang tot ict-onderwijs

Ook blikt Dam terug op zijn eerste bezoek aan de Ungwasi Secondary school in Tanzania. Met een paar computers onder zijn arm was dit de eerste stap om zijn droom te realiseren om de jeugd van Afrika toegang te bieden tot ict. In de afgelopen tien jaar heeft Viafrica ongeveer tweehonderd scholen in verschillende Afrikaanse landen voorzien van computerlokalen en daarmee ruim 240.000 studenten toegang tot ict-onderwijs verschaft.

Hardware is de afgelopen jaren een ondergeschikte rol gaan spelen, de nadruk is komen te liggen op content, begeleiding en toepassing. Dam: ‘We leveren ict-coaches op lokale universiteiten om docenten te begeleiden, koppelen digitale bibliotheken aan lokale leercentra en we ontwikkelen oplossingen voor scholen die niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4755508). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.