Managed hosting door True

‘Internet der dingen’ verandert bedrijfsvoering

 

Website

Het koppelen van apparaten via internet zal de bedrijfsvoering van bedrijven en organisaties in de komende jaren ingrijpend gaan veranderen. Dat stelt verkoopdirecteur Noord-Europa Henk van den Eeckhout van Intel. Hij ziet vier trends, die ook de wereld van de consument op z’n kop zetten.

Veel instrumenten, machines en sensoren maken inmiddels onderdeel uit van internet. ‘Je zou dit het embedded internet kunnen noemen, of het internet der dingen’, stelt Van den Eeckhout. In 2015 zijn vijftien miljard apparaten met internet verbonden. Dit zijn sensoren die informatie doorgeven - denk bijvoorbeeld aan de IJkdijk - maar ook machines die contextgevoelige gegevens weten te interpreteren.

Bijvoorbeeld het kopen van een blikje fris verandert ingrijpend. Van den Eeckhout: ‘Vroeger was er een kast waar je door een glas kon zien welke flesjes te koop zijn, je gooide er geld in en vervolgens viel het flesje of blikje in het uitgiftebakje. Met de nieuwe computertechnologie is de automaat een intelligent systeem, voorzien van een camera, aanraakscherm, verbinding met internet, sociale media, gaming, videoreclames, voedingsinformatie, en bewust van smartphones die binnen Bluetooth-afstand zijn.’

Het internet der dingen voert verder dan het simpelweg verzamelen van gegevens. De combinatie van gps op smartphones en tablets, rfid-chips, camera’s en sensoren maakt met intelligente software maakt nieuwe diensten mogelijk. ‘Het gaat niet meer om doelmatigheidsverbetering van bestaande processen, maar om het innoveren van diensten en producten. Om nieuwe markten ontwikkelen; om sneller te kunnen inspelen op veranderingen in het consumenten/burger-patroon’, zegt Van den Eeckhout.

Stembesturing

De andere trends die Van den Eeckhout ziet zijn cloud computing, big data en verbetering van de gebruikerservaring met nieuwe technologieën als aanraakscherm en stembesturing. Dit viertal hangt met elkaar samen en zorgt voor een grote veranderingen in bijvoorbeeld handel, gezondheidszorg, retail en openbaar bestuur.

Het aantal adressen op internet is met de huidige standaard IPv4 niet toereikend, stelt Van den Eeckhout. Een overgang naar IPv6 zal volgens hem door het internet der dingen worden versneld. Organisaties zullen investeren in IPv6-ondersteunende netwerkapparatuur. Ook de netwerken zelf moeten betrouwbaarder en veel sneller zijn om al die gegevens op de juiste plek te krijgen. ‘Voorwaarde is wel dat bij het verbinden van al die miljarden apparaten en sensoren via internet, dat open standaarden worden gebruikt. Met fabriekseigen besturingssystemen en protocollen is de keten niet op te zetten.’

Many-core processoren

Een fabrikant van processoren als Intel moet volgens Van den Eeckhout een rol spelen op vrijwel alle technologische segmenten die dit mogelijk maakt. ‘Een hogesnelheidsarchitectuur op de processoren voor het snelle (10GbE-40GbE) netwerk. Solid state disks voor draagbaar geheugen, gedistribueerde, intelligente opslag als alternatief voor de dure SAN, multi-core en many-core processoren voor de computerapparatuur en slimme telefoons. En ten slotte aansluiting van de hardware op software-ontwikkelingen als de in geheugen draaiende databases als Hana van SAP, op een meer monolithische databasetaal als NoSQL, en de over internet gedistribueerde database Hadoop.’

Retailers gebruiken internet om gegevens te vergaren over omloopsnelheden, gedragspatronen van bezoekers te analyseren, voorraadgegevens, computergedrag. Dit scheelt in logistieke kosten en ict-beheerkosten door beheer op afstand. Het gaat volgens Van den Eeckhout om andere vormen van klantenbinding en kostenbeheersing. Beide worden mogelijk gemaakt door het internet der dingen en de software die hiervan gebruik maakt.

Cisco Connect

Henk van den Eeckhout zette zijn ideeën over het Internet der dingen uiteen tijdens Cisco Connect, het klantenevenement van Cisco dat op 18 april 2013 wordt gehouden in de Amsterdam ArenA Business Club.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4709154). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.